Η εργασία και άνθρωπος από το παρελθόν μέχρι σήμερα

Η εργασία καθορίζει την ταυτότητά µας, το κοινωνικό µας στάτους, το πώς, πού και µε ποιον περνάμε τον περισσότερο χρόνο µας.

Είναι όμως η τόσο εντατική εργασία απότοκος της γενετικής µας κληρονομιάς;

Αν εμείς ζούμε για να δουλεύουμε και δουλεύουμε για να ζούμε, συνέβαινε το ίδιο µε τους προγόνους µας της Εποχής του Λίθου;

Πώς έφτασε η εργασία να γίνει η κεντρική οργανωτική αρχή των κοινωνιών µας;

Πώς μεταμόρφωσε το σώμα, το περιβάλλον, τις αξίες µας;


Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος James Suzman απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα, καταγράφοντας διαχρονικά την εξέλιξη της εργασίας.

Αξιοποιεί γνώσεις από την ανθρωπολογία, την αρχαιολογία, την εξελικτική βιολογία, τη ζωολογία, τη φυσική και τα οικονομικά, για να καταδείξει ότι κατά το 95% της ιστορίας τους οι άνθρωποι εργάζονταν πολύ λιγότερο και είχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την εργασία απ’ ό,τι εμείς σήμερα.

Αυτό άλλαξε ριζικά µε τη μετάβαση από την τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφίμων και αργότερα µε τη μετοίκηση στις πόλεις.

Επανεξετάζοντας, έτσι, την ιστορία του ανθρώπινου είδους, ο συγγραφέας προτείνει τρόπους µε τους οποίους θα μπορούσε σήμερα η αυτοματοποίηση να μεταβάλει τη σχέση µας µε την εργασία και να εγκαινιάσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, µε μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. 

Εργασία – Η ιστορία του πώς περνάμε τον χρόνο μας

Συγγραφέας: James Suzman

Μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη


 
«Καταγράφοντας την εξέλιξη της εργασίας σε βάθος 300.000 ετών, το βιβλίο αυτό δεν ασκεί µόνο κριτική στον καταναλωτικό καπιταλισμό· είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας ώστε γνωρίζοντας τη ζωή των προγόνων, να ακολουθήσουμε κι εμείς µια πιο “φυσιολογική” ζωή». 
The Irish Times
 
«Η συναρπαστική ιστορία του ανθρώπινου είδους ως καταναλωτή ενέργειας».
The Kirkus
 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Photo cover:pixabay.com/people

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin