Ανέστης Βλάχος: Ο υπέροχος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου – Οι βραβεύσεις και η άγνωστη ζωή του

Ο Ανέστης Βλάχος πέθανε στις 24 Αυγούστου βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και το κοινό που τον είχε αγαπήσει μέσα από τις ταινίες του. Ο ηθοποιός γεννήθηκε στις 07 Φεβρουαρίου του 1934 στη Προσοτσάνη Δράμας. Ξεχώρισε τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και κυρίως έγινε διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών».

Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα το 1946.

Ο Ανέστης Βλάχος σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου υπήρξε συμμαθητής με τον Κώστα Καζάκο και με άλλους.

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευσε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» ή και του «κακού».

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ο Ανέστης Βλάχος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, είχε έναν γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, από τον οποίον απέκτησε έναν εγγονό, τον Ανέστη ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του ενώ είναι και ανερχόμενος πολιτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Ανέστης Βλάχος ήταν τυφλός από το ένα μάτι. Ο ίδιος είχε περιγράψει παλαιότερα πως έχασε το μάτι από ιατρική ολιγωρία.

Η ιστορία είχε πάει κάπως έτσι… Το 1956 είχε ήδη παίξει σε σπουδαίες ταινίες. Μία από αυτές ήταν «Το κορίτσι με τα μαύρα» με την Έλλη Λαμπέτη. Ωστόσο, τα λεφτά που έβγαζε δεν επαρκούσαν και έτσι όταν δεν ήταν στο θέατρο ή σε γυρίσματα εργαζόταν σε οικοδομή.

Εκεί μια μέρα που ήταν κουρασμένος προσπάθησε να καρφώσει μια πρόκα. Την πρώτη φορά δεν την πέτυχε, οπότε τη δεύτερη χτύπησε με δύναμη την πρόκα με αποτέλεσμα αυτή να εκσφενδονιστεί. Η πρόκα τον χτύπησε στο μάτι και όπως είπε, όταν πήγε στο νοσοκομείο, οι γιατροί αντί να τον βοηθήσουν τον ρωτούσαν ποια θέση θα πλήρωνε στο νοσοκομείο. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν είχα να φάω κι αυτή μου έλεγαν να μείνω στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, το μάτι του είχε μολυνθεί και βρήκε το θάρρος να μιλήσει στους φίλους του Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν. Οι δυο ηθοποιοί πλήρωσαν τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο και στη συνέχεια τον πήραν στο σπίτι τους μέχρι να αναρρώσει.

Το μάτι του δεν κατάφερε να σωθεί, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ. Είχε παίξει σε 180 ταινίες, είχε βραβευτεί και έπαιρνε τιμητική σύνταξη για τη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ήταν κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο, τον είχε παντρέψει ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιό του και επίσης ήταν αχώριστος φίλος και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα.

Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε εισαχθεί, από τα τέλη Ιουλίου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατόπιν σοβαρής εξασθένησης του οργανισμού του, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Τελικά έδυγε από τη ζω’η στις 24 Αυγούστου 2021 και τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, μέσω Facebook, ο γιος του, Ηρακλής.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα