Search
Close this search box.

H χρησιμότητα της φιλοσοφίας στη ζωή μας

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας ανήσυχα όντα και διαθέτουμε μεγάλες νοητικές ικανότητες, οι οποίες μας επιτρέπουν να συλλογιζόμαστε και να θέτουμε ερωτήματα. Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, σχεδόν κάθε φορά που σκεφτόμαστε, φιλοσοφούμε.

Η φιλοσοφία κρύβεται πίσω από κάθε ουσιαστική απόφαση που παίρνουμε. Η φιλοσοφία μας βοηθά να αντιληφθούμε τι πιστεύουμε και γιατί, και μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε το είδος ανθρώπου που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε. Αυτό σημαίνει το να γνωρίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς και να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα και τις δικές μας προτεραιότητες.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικές προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να δούμε τη φιλοσοφία με άλλη ματιά.

Η φιλοσοφία με απλά λόγια
Η φιλοσοφία με απλά λόγια

Γραμμένο με απλή γλώσσα, γεμάτο συνοπτικές αλλά πλήρεις και απόλυτα κατανοητές εξηγήσεις, διαγράμματα που εξηγούν βήμα προς βήμα τις περίπλοκες θεωρίες, κλασικά φιλοσοφικά αποφθέγματα και με έξυπνη εικονογράφηση, το βιβλίο αυτό εξετάζει τις κυριότερες φιλοσοφικές θεωρίες από τον αρχαίο κόσμο μέχρι και σήμερα.

Φιλοσοφία σε 15′

Ένας μίνι οδηγός φιλοσοφίας όπου κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο ένα σημαντικό φιλοσοφικό ερώτημα, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σπουδαία μυαλά χειρίστηκαν θέματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ένα βιβλίο που περιγράφει τα ζωτικά ερωτήματα που καθορίζουν την ύπαρξή μας και την αντίληψη του εαυτού μας με απλό, σύντομο και απόλυτα κατανοητό τρόπο.

50 φιλοσοφικές θεωρίες


Πενήντα από τις σημαντικότερες φιλοσοφικές σχολές αναλύονται η καθεμία σε μόλις δύο σελίδες, με συνολικά 300 λέξεις που συνοδεύονται από μία μεταφορική εικόνα. Με άλλα λόγια χρειάζεται να αφιερώσετε μόλις μισό λεπτό από τον χρόνο σας για να κατανοήσετε κατά τα άλλα περίπλοκες φιλοσοφικές έννοιες.

Ανθρωπότητα

Ο Rutger Bregman, παίρνει µερικές από τις πιο γνωστές µελέτες και τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσµο και τα επαναπροσδιορίζει, προσφέροντας µια νέα µατιά στα τελευταία 200.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Bregman μάς δείχνει πώς το να πιστεύουµε στην ανθρώπινη καλοσύνη και τον αλτρουισµό µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόµαστε –και να αποτελέσει το θεµέλιο για να αλλάξουµε πραγµατικά την κοινωνία µας.

Τι φοβάσαι να χάσεις

Στο νέο και πλέον προκλητικό βιβλίο του, ο Nassim Nicholas Taleb, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να κατανοούμε τον κόσμο, να πετυχαίνουμε επαγγελματικά, να συμβάλλουμε σε μια δίκαιη κοινωνία και να επηρεάζουμε τους άλλους. Παραθέτοντας παραδείγματα από σπουδαίες προσωπικότητες δείχνει πώς η προθυμία να αποδέχεται κανείς τους κινδύνους που του αναλογούν αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Μια υπέροχη ιστορία

Ο ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Φρανκ Μάρτελα εξετάζει με χιούμορ και διορατικότητα τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και συγκεντρώνοντας μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιδέες της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας και δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερο νόημα στη ζωή μας.

Το εμπόδιο ανοίγει το δρόμο

Aντλώντας έμπνευση από τον Στωικισμό, τη φιλοσοφική σχολή των αρχαίων Ελλήνων που διδάσκει ότι πρέπει να υπομένουμε τον πόνο και κάθε αναποδιά με επιμονή και ανθεκτικότητα, να εστιάζουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε και να βλέπουμε σε κάθε εμπόδιο μια ευκαιρία να βελτιωθούμε, το βιβλίο αυτό υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και μετατρέψει ακόμα και τις σκληρότερες δοκιμασίες στις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Photo cover:Pixabay.com/geralt-man

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα