Ο τρόμος που κρύβεται πίσω από το συνηθισμένο

Οι ιστορίες του Κάρβερ, γεμάτες κοφτερές λεπτομέρειες, εικόνες και διαλόγους, αποκαλύπτουν µε μαεστρία τον πόνο, τη δυστυχία και, καμιά φορά, τον τρόμο που κρύβεται πίσω από το συνηθισμένο. Με οδυνηρή, αστεία οξύτητα, συλλαμβάνει τα ηλεκτρικά ρεύματα και την απόγνωση που κυνηγούν τη ζωή των ανθρώπων και τη σφραγίζουν ανεξίτηλα. O Κάρβερ, ένας από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ού αιώνα, αφηγείται τις ιστορίες του χωρίς να δείχνει φανερή συμπάθεια, χωρίς μελοδραματισμούς, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που μιλούν οι ήρωές του, µε ειλικρίνεια και τρυφερότητα γι’ αυτές τις ραγισμένες καρδιές που κατοικούν στον κόσμο του.
Στον τόμο περιλαμβάνονται οι τρεις κύριες συλλογές διηγημάτων του συγγραφέα, Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;ΑρχάριοιΚαθεδρικός ναός, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του και του μοναδικού, ανεπιτήδευτου ύφους του. 
 
Όταν γράφω ένα διήγημα κι υπάρχει κάποιος που συντονίζεται µ’ αυτό κατά κάποιον τρόπο, τότε είμαι ευτυχισμένος. Τι άλλο να θελήσω; Είναι σημαντικό να κάνω αυτή τη δουλειά, γιατί κάποιος τη χρειάζεται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι.
Raymond Carver
 
«Ο Κάρβερ είναι συγγραφέας συγκλονιστικής εντιμότητας και συμπόνιας. Απαλλαγμένος εντελώς από επιτήδευση και μελοδραματισμό, περιγράφει και αποκαλύπτει τον κόσμο όπως τον συλλαμβάνει το µάτι του. Με τέτοια καθαρότητα που σχεδόν σου ραγίζει την καρδιά».
The Washington Post
 
«Ο Κάρβερ είναι ο φυσικός διάδοχος του πραγματικού μέντορά του, του Άντον Τσέχοφ».
The Financial Times
 
«Με μοναδική εγρήγορση συλλαμβάνει το μοναδικό, φαινομενικά ασήμαντο γεγονός που αλλάζει δραματικά την πορεία μιας ζωής ή της σχέσης δυο ανθρώπων».

Τόσο πολύ νερό τόσο κοντά στο σπίτι του Raymond Carver
μετάφραση – εισαγωγή – επίμετρο: Γιάννης Τζώρτζης

Στον Κάρβερ καμιά λέξη δεν περισσεύει. Τα αντιπροσωπευτικότερα διηγήματα του απόλυτου μετρ της γραφής.


The Sunday Telegraph
 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Photo cover:pixabay.com/darksouls1-house

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα