Σαν σήμερα το 1998 Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός. Με αφορμή την ημέρα αυτή ας δούμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζατε τόσo για την τεράστια καριέρα του όσο και την ταραχώδη ζωή του.
Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και μητέρα του η Ευτέρπη Αποστολίδη. Η οικογένεια του Χορν είχε τρία παιδιά, το Γιάννη, τη Νανά που πέθανε σε ηλικία μόλις 7 ετών και τον μικρό τους Δημήτρη.
Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στο θέατρο, στο σανίδι και στα παρασκήνια. Τελειώνοντας
τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η καριέρα του εκτινάσσεται. Η κοινωνικότητα του τον κάνει παντού αγαπητό, έχει πολλούς φίλους και γυναίκες υποκύπτουν στη γοητεία του, είτε είναι εκείνες που τον παρακολουθούν στη σκηνή είτε είναι εκείνες που σύνδεσαν το όνομά της με αυτή.
Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο είναι όσο είναι μωρό ακόμα στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του και η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και στη «Νόρα» του Ίψεν, κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.
Ο Δημήτρης Χορν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998 από καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς κάθε χρονιάς.
Εδώ θα δείτε κάποια πράγματα που δεν ξέρατε για τον Δημήτρη Χορν:
1. Συμεμτείχε στην πρώτη ελληνική σπονδυλωτή ταινία
Η “Κάλπικη λίρα” είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αποτελείται από τέσσερις ιδιαίτερες μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από τη μία ιστορία στην άλλη. Στην ταινία υπάρχει αφηγητής, που συνδέει τις τέσσερις αυτές ιστορίες, ο οποίος και κλείνει την ταινία με τη φράση: “κάλπικη δεν είναι η λίρα σε αυτή την ιστορία… κάλπικο είναι, γενικά το χρήμα…“, που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.
2. Ο Δημήτρης Χορν, λάτρευε τους παλιούς κωμικούς ηθοποιούς.
Αυτούς που περιόδευαν και έπαιζαν ακόμα και τους γυναικείους ρόλους. Η αδυναμία του αυτή, μεταφραζόταν σε ουσιαστική πράξη συμπαράστασης όταν κάποιοι από αυτούς αργότερα έμειναν κυριολεκτικά χωρίς δραχμή. Ο Χορν τους βοηθούσε, γενικά ξόδευε τα λεφτά του, από βοήθεια σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη μέχρι κεράσματα σε φίλους και γλέντια.
3. Είχε εξαιρετική φωνή
Πέρα από το ταλέντο του στην υποκριτική, ο Δημήτρης Χορν είχε και ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, το τραγούδι. Δεν ήταν τραγουδιστής, ερμήνευσε όμως πολλά και όμορφα τραγούδια, όταν το απαιτούσε ο ρόλος του στο θέατρο ή στον κινηματογράφο. Το 2006 μάλιστα οι δισκογραφικές εταιρείες Minos & Polydor κυκλοφορούν το συλλεκτικό άλμπουμ “Δημήτρης Χορν“, με 8 σπάνιες ηχογραφήσεις του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού.
4. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ
Ο Δημήτρης Χορν κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συγκεκριμένα την περίοδο 1974 – 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
5.Συμπαθούσε πολύ τον Καραμανλή
Τόσο πολύ που δεν σήκωνε κουβέντα για εκείνον. Μπορούσε να ακούσει οτιδήποτε για τον Παπανδρέου για τον οποίο έτρεφε μια προσωπική αποστροφή, αλλά όχι για τον Καραμανλή. Έλεγε χαρακτηριστικά: “Με τον Καραμανλή έχουμε κοινό ότι είμαστε στον ίδιο αστερισμό“.
6. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Εντίθ Πιαφ
Η γνωριμία τους έγινε το 1946. Όταν η Εντίθ Πιαφ, επισκέφθηκε την Αθήνα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γνώριζε πως ένας 25χρονος μπορεί να της κλέψει την καρδιά και το μυαλό. Η Γαλλίδα τραγουδίστρια έκλεινε τα 31. Μόλις αντίκρισε τον ηθοποιό τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Βέβαια δεν είχαν πολύ χρόνο ώστε να γνωριστούν καλύτερα, μιας κι η Πιάφ έπρεπε να επιστρέψει στο Παρίσι.
Εκείνη όμως δε σταμάτησε στιγμή να τον σκέφτεται. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει μία επιστολή μέσα στην οποία του μιλά για τα συναισθήματά της, Του ομολογεί όσα αισθάνεται για εκείνον, ενώ του γράφει πως αν το θελήσει εκείνος θα τα παρατήσει όλα αυτόν.
Μία από τις επιστολές της μάλιστα δημοπρατήθηκε από τον οίκο, «Πέτρος Βέργος», 11 χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Χορν ς” στο Ξενοδοχείο Athens Plaza για 1.500 ευρώ. Ο έρωτας αυτός ωστόσο έμεινε ανεκπλήρωτος, αφού τότε ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα, τη Ρίτα Φιλλίπου. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο νεαρός τότε Χορν απάντησε στο ερωτικό κάλεσμα της.
Απόσπασμα από την επιστολή: “Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά. Θα έρθω εγώ κοντά σου τον Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική τον Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από εκεί ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ. Θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πώς είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα. Θα σε περιμένω όσο καιρό θα χρειαστεί. Δεν έχω αγαπήσει άλλον άνθρωπο όσο εσένα. Μην αφήσεις την καρδιά μου να πεθάνει!“
7. Ο έρωτας ήταν κινητήριος δύναμη και η πηγή της έμπνευσής του
Ο έρωτας και οι γυναίκες ήταν η ίδια του η ζωή Παντρεύτηκε τη Ρίτα Φιλίππου χωρίς να σταματήσει μέχρι και να χωρίσουν, να την απατάει με άλλες γυναίκες και να της το λέει κιόλας. «Την πρώτη μου γυναίκα, τη Ρίτα Φιλίππου, την απατούσα συνεχώς και της το έλεγα» είχε πει συγκεκριμένα σε συνέντευξη του ο ηθοποιός.
Χαρακτηριστικά για τον έρωτα ο ίδιος ο ηθοποιός είχε πει: “Από τα έξι μου χρόνια και μετά δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην είναι ερωτευμένος, δηλαδή συγκινημένος με κάποιο πρόσωπο. Θα έλεγα πως ήμουν ερωτευμένος με τον έρωτα. Ενώ δηλαδή ήμουν ένα πολύ κεφάτο παιδί, ξαφνικά, μελαγχολούσα φοβερά και έγραφα θλιμμένα ποιήματα. Με μελαγχολούσαν αυτοί οι έρωτες ή η ζωή“
Μετά ήρθε στη ζωή του Λαμπέτη, ήταν και οι δύο έντονες θεατρικές προσωπικότητες και θυελλώδης έρωτας τους ήταν μυθιστορηματικός. Και αν και η σχέση τους τελείωσε (ξεκίνησε το 1953 και κράτησε σχεδόν 7 χρόνια) ο μύθος τους δεν τελείωσε ποτέ… Σε σημείο που μέχρι και σήμερα όλοι έχουν στο νου τους αλληλένδετα τα ονόματά τους, θεωρώντας ότι η Λαμπέτη ήταν η γυναίκα της ζωής του. Αντίθετα όμως ο ίδιος είχε πει για την σχέση του με την ηθοποιό:
“Ήταν μια καλή ηθοποιός, ήταν χαρά να παίζεις μαζί της. Είχε την ικανότητα να κάνει τα ασήμαντα σημαντικά. Και αφόρητη ζηλιάρα. Δεν τολμούσα ούτε βλέμμα να ρίξω σε άλλη γυναίκα. Γινόταν χαλασμός. Ζήλευα κι εγώ ελεεινά. Ήμασταν μαζί επτά χρόνια. Όταν με άφησε, ήμουν ως ταύρος εν υαλοπωλείο. Πληγώθηκε ο εγωισμός μου. Δεν μπορώ να πω πως δεν την αγάπησα. Και τη θαύμαζα πολύ σαν ηθοποιό. Αλλά δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου“.
Πέρα από την ερωτική, η επαγγελματική συνεργασία του με την Λαμπέτη περιλαμβάνει τη δημιουργία δικού τους θιάσου αλλά και την κοινή τους εμφάνιση σε ταινίες που άφησαν εποχή. “Κυριακάτικο ξύπνημα” του Μιχάλη Κακογιάννη το 1954, “Κάλπικη λίρα” του Γιώργου Τζαβέλλα το 1955 και το “Το κορίτσι με τα μαύρα” και πάλι του Μιχάλη Κακογιάννη το 1956.
Χώρησαν το 1959, όταν η Έλλη γνώρισε τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν (Frederic Wakeman), τον οποίο παντρεύτηκε, αλλά χώρισε το 1976 μετά από πολλά προβλήματα και όντας χρόνια σε διάσταση. Ωστό για τον Χορν έλεγε «Μετά τον χωρισμό τον αγάπησα περισσότερο»…
Ο Δημήτρης Χορν συνέχισε τη ζωή του στο πλευρό της Άννας Γουλανδρή. Η όμορφη Άννα Γουλανδρή, που έγινε η δεύτερη σύζυγος του ηθοποιού, ήταν κόρη του Νικόλα Γουλανδρή, της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας. Η γνωριμία της με τον Χορν ήταν παλαιά. «Είχαμε γνωριστεί πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμασταν πολύ νέοι», έλεγε ο Χορν. «Θυμάμαι πως το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το αστραφτερό χαμόγελο της…».
«Η Άννα Γουλανδρή είναι ένας από τους ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω για την ενεργητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία της» έλεγε ο Χορν για την αγαπημένη του Άννα, που λάτρευε τη ζωγραφική. Είχε μαζί της ένα δεσμό κρυφό, ερωτικό. Μαζί δημιουργούν το Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν. Ο Δημήτρης Χορν και η Άννα Γουλανδρή θα ζήσουν μαζί 20 ευτυχισμένα χρόνια. Ο θάνατός της από καρκίνο το 1988 ήταν για εκείνον ένα ισχυρό πλήγμα που δυσκολεύθηκε πολύ να ξεπεράσει. «Την αγάπησα πάρα πολύ» έλεγε για εκείνη μέχρι το δικό του τέλος, που ήρθε σαν σήμερα το 1998.
Δείτε επίσης
