Warren Buffett: Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έχει αποκληρώσει τα παιδιά και τα εγγόνια του

Ο Warren Buffett είναι διάσημος στην Αμερική όχι μόνο γιατί είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα με περιουσία που ξεπερνά τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και γιατί έχει δώσει τα μισά του χρήματα σε φιλανθρωπίες ενώ αντίθετα δεν μοιράζεται όλα αυτά τα πλούτη με τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Εκτός από ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής συμπεριλαμβάνεται και ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ενώ το 2008 βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως! Το 2012 το περιοδικό Time τον συγκατέλεξε ανάμεσα στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Είναι όμως και ένας μεγιστάνας που παράλληλα πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να βγάλει τα δικά του χρήματα. Στην περίπτωση του Buffett πάντως φαίνεται ότι ισχύει αφού τα εγγόνια του διαγράφουν τη δική τους πορεία, αν και πλέον μακριά του. Ο επιχειρηματίας και CEO της Berkshire Hathaway μπορεί να είναι δισεκατομμυριούχος αλλά ζει στο ίδιο σπίτι τα τελευταία 60 χρόνια και οδηγεί μια παλιά Lilcoln. Τα παιδιά του πήγαν σε δημόσια σχολεία και όταν ενηλικιώθηκαν μοιράζονταν όλοι το ίδιο αυτοκίνητο κι είχε την απαίτηση να κάνουν το ίδιο για οι εγγονές του.

Ο Buffett θέλει να μην προκαλεί, να ζει ταπεινά και να μην κάνει επίδειξη πλούτου, εν ολίγοις να ζει σαν κανονικός άνθρωπος και περιμένει και από τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο. Για αυτό δεν έχει δώσει και δεν σκοπεύει να τους κληροδοτήσει την τεράστια περιουσία του. Αντίθετα πιστεύεται ότι σκοπεύει μέχρι να πεθάνει (έχει φτάσει αισίως τα 91…) να έχει δώσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Ο Warren Buffett έχει 3 παιδιά, 3 γιους και μια κόρη, στα οποία το μακρινό 1977 έδωσε από 90 χιλιάδες δολάρια -όσα τους αναλογούσαν από την πώληση του σπιτιού του παππού τους- μαζί με μια μεροχή της Berkshire Hathaway. Τα παιδιά του φυσικά πούλησαν τις μετοχές γιατί χρειάζονταν τα χρήματα, οι οποίες σήμερα θα άξιζαν 200 εκατομμύρια δολάρια.

Κάποια στιγμή ο ίδιος ο Buffett είχε μιλήσει για τη στιγμή που η κόρη του, του ζήτησε να της δανείσει 41 χιλιάδες δολάρια για να κάνει ανακαίνιση στην κουζίνα του σπιτιού της και εκείνος της απάντησε “Πήγαινε στην τράπεζα και καν΄το όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι”. Ο ίδιος άνθρωπος που είχε δώσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπίες δεν έδωσε στην κόρη του μερικές χιλιάδες δολάρια.

Ο Warren Buffett  έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να τα στηρίξει οικονομικά τα παιδιά του,, ούτε να τους αφήσει κληρονομιά, το ίδιο και για τα εγγόνια του. Ο γιος του, Peter Buffett, παντρεύτηκε την Mary η οποία είχε αποκτήσει από τον προηγούμενο γάμο της δύο δίδυμες κόρες, την Erica και την Nicole. Αφού παντρεύτηκαν ο Peter Buffet υιοθέτησε και επίσημα τα κορίτσια και τις θεωρεί κόρες του ακόμα και όταν το ζευγάρι τελικά χώρισε μετά από 12 χρόνια γάμου.

Ο Peter ως μουσικός δεν αγόρασε σπίτια με τα λεφτά της πώλησης του σπιτιού του παππού του και την μετοχή του πατέρα του αλλά ξόδευε τα χρήματα για τα καθημερινά του έξοδα ώστε να μπορεί να κυνηγήσει μια καριέρα στη μουσική. Τα πρώτα χρόνια ζούσε φτωχά σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο την ίδια στιγμή που ο πατέρας του έβγαζε εκατομμύρια σε καθημερινή βάση.

Λίγα χρόνια μετά έκανε την πρώτη του επιτυχία γράφοντας τη μουσική για μια σκηνή της ταινίας “Χορεύοντας με τους Λύκους“, ενώ είναι και ο συγγραφέας του best-seller βιβλίου Life Is What You Make It: Find Your Own Path to Fulfillment”. Ως μουσικός είχε κερδίσει κι ένα βραβείο Emmy για τη  μουσική του ντοκιμαντέρ ‘500 Nations’.

Σχετικά με τις υιοθετημένες κόρες του Peter ο Warren Buffet ακολουθούσε την ίδια λογική και φερόταν σαν να ήταν βιολογικά του εγγόνια, αλλά αυτό άλλαξε, όταν η μία από τις δίδυμες, η Nicole, αποφάσισε να εμφανιστεί στο ντοκιμαντέρ ενός φίλου της και κληρονόμου της Johnson&Johnson ‘The One Percent’ για τους γόνους πλούσιων οικογενειών.

Η Nicole που είναι καλλιτέχνης συμμετείχε στο project χωρίς να θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένειά της αλλά φαίνεται πως δεν το κατάφερε, καθώς αυτή τη η κίνηση βρήκε εντελώς αντίθετο τον παππού της, ο οποίος είχε φροντίσει η οικογένεια να κρατάει χαμηλό προφίλ πράγμα που είναι αντίθετο με αυτό που έκανε η Nicole, η οποία είχε και την υποστήριξη του πατέρα της. Λίγο μετά, ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett της έστειλε ένα γράμμα που έγραφε: “Οι άνθρωποι θα αντιδράσουν σε σένα βασιζόμενοι στο γεγονός (σ.σ. ότι είσαι Buffett) και όχι για το ποια είσαι και για το τι έχεις καταφέρει” ενώ έκλεινε λεγοντας: “Δεν σε έχω συναισθηματικά ή νομικά υιοθετήσει σαν εγγόνι, ούτε η υπόλοιπη οικογένειά μου σε έχει υιοθετήσει σαν ανιψιά ή ξαδέλφη” υπογράφοντας την επιστολή ως Warren και όχι ως παππούς, όπως έκανε μέχρι τότε.

Όταν η Nicole δεν ακολούθησε τους κανόνες του αποφάσισε να αποκληρώσει και τις δύο εγγονές του. Η Erica Buffett, η δίδυμη αδελφή της Nicole, εργάζεται ως καλλιτέχνης και στον φιλανθρωπικό οργανισμό του πατέρα της και είναι η απόδειξη πως δεν μεγαλώνουν όλα τα πλουσιόπαιδα με τον τρόπο που βλέπουμε στην τηλεόραση και το Instagram.

Ο Warren Buffett στα τέλη του 2019 είχε ήδη δώσει τη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπίες, ενώ έδωσε και κάποια χρήματα στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς των παιδιών του. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2020 έβγαλε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin