Search
Close this search box.

Τα 10 τοξικά πράγματα που κάνουμε στα παιδιά μας και τα τραυματίζουμε για όλη την ζωή τους

Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη, δεν διδάσκουν στα σχολεία “Πως θα γίνεις καλός γονιός”, ούτε υπάρχει και σχολή “Καλού Γονέα”.

Το μόνο σίγουρο, στην κοινωνία που ζούμε σήμερα, είναι ότι το παιδί χρειάζεται να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί με τους γονείς του. Τα παιδιά για να έχουν μία υγιή παιδική ηλικία και εφηβεία, πρέπει να μην λειτουργούν σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλουν.

Υπάρχουν 10 τοξικά πράγματα, που κάνουν σχεδόν όλοι οι γονείς και ασυναίσθητα τραυματίζουν τα παιδιά τους για όλη τους την ζωή.

  1. Μην ακυρώνετε τα συναισθήματα των παιδιών σας και μην επεμβαίνετε σε αυτά. Χρειάζεται τόσο το κλάμα, όσο και η χαρά, τόσο η απόρριψη, όσο και η αποδοχή με τον θαυμασμό. Πρέπει να τα νιώσουν όλα, κάποια στιγμή θα γίνει.
  2. . Μην επαινείτε τα παιδιά μας, μόνο για κάτι πάρα πολύ μεγάλο. που πέτυχαν. Κάθε μέρα το παιδί πρέπει να εισπράττει τα εύσημα του, με αυτό τον τρόπο χτίζετε την αυτοπεποίθησή του.

3. Μην φοβερίζετε τα παιδιά σας με το παραμικρό. Μην τα μαλώνετε με τιμωρίες τραβηγμένες στα άκρα. Θα μάθουν σε τιμωρητικές συμπεριφορές και θα μπουν τα πρώτα θεμέλια του θυμού και της μίμησης αυτής της συμπεριφοράς.

4. Μην πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα που κάνατε εσείς σε μικρή ηλικία. Άλλο τα παιδιά σας και άλλο εσείς. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές γενιές, διαφορετικά μυαλά. Ζήστε την δική σας ζωή και όχι μέσα από την ζωή των παιδιών σας.

5. Τα παιδιά θέλουν μεγάλη προσοχή, δεν μπορείτε να τα αγνοείτε επειδή δεν έχετε χρόνο ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε. Πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα δώσετε οδηγίες και να απαντάτε σε όλα τους τα ερωτήματα. Θέτετε τα όρια που μπορούν να κινηθούν.

6. Δεν πρέπει να σχολιάζετε αρνητικά ή κοροϊδευτικά κάτι που δεν κατάφεραν. Νιώθουν μειονεκτικά και ενοχή που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να τους πείτε “Μπράβο πολύ καλά τα πήγατε, την επόμενη φορά θα κάνετε ένα βήμα παρακάτω”. Κανείς δεν είναι τέλειος. “Τέλεια είναι η τελεία και έχει και έναν τόνο λάθος”

7. Μάθετε να λέτε “συγνώμη στα παιδιά σας” κυρίως όταν έχετε κάνει λάθος. Αν δεν τους πείτε εσείς συγνώμη και να καταλάβουν την έννοια της, γιατί την έχουν εισπράξει, δεν θα μάθουν ποτέ να την λένε.

8. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της επιλογής σε πολλά πράγματα που τους αφορούν. Δεν μπορείτε να τα καταπιέζεται επειδή απλά έχετε μία άποψη. Αυτό θα φέρει τις αντιστηρίσεις και τις πρώτες συγκρούσεις.

9. Μην είστε υπερπροστατευτικοί! Αφήστε τα να κάνουν λάθη, μόνο μέσα από τα λάθη τους θα μάθουν. Δικό τους λάθος, δική τους ευθύνη, δικό τους συναίσθημα.

10. Αφήστε τα παιδιά να χαρούν την παιδική τους ηλικία, δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν γρήγορα. Μην τα κάνετε μικρομέγαλα, θα αναζητήσουν πράγματα που δεν έκαναν στην εφηβική τους ηλικία.

Photo cover:pixabay.com/OpenClipart-Vectors/butterfly

Διαβάστε επίσης:


Share: