Τι είναι το έκζεμα και από τι δημιουργείται και επιδεινώνεται – Πώς θεραπεύεται

Έκζεμα είναι η ονομασία ενός συνόλου δερματικών παθήσεων. 

Παρουσιάζεται  συχνά σε βρέφη  και στους ενήλικες. Το έκζεμα μπορεί να είναι ενδογενές ή εξωγενές. Το ενδογενές το δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός ως ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή  δερματίτιδα. Το εξωγενές  μπορεί να είναι η δερματίτιδα εξ επαφής λόγω επαφής με κάποια ερεθιστική ουσία ή λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Η πιο συχνή μορφή εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζεται με φυσαλίδες, ξηροδερμία, ερυθρότητα και κοκκίνισμα στους αγκώνες, στα γόνατα, στο πρόσωπο, στο λαιμό και στους καρπούς. Αν ο ασθενής ξύσει τα σημάδια, το έκζεμα επιδεινώνεται, το ίδιο και η φαγούρα.  ο κρύος καιρός, η υγρασία, , τα αρώματα, η σκόνη, οι τρίχες τα υφάσματα (συνθετικά),  και οι τροφικές αλλεργίες ,το stress.

Όπως απαντούν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), ο όρος «ατοπία» σημαίνει εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ατοπία προκαλεί δερματικές αντιδράσεις, δηλαδή ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες προκαλούν πολύ έντονο, σχεδόν ανυπόφορο κνησμό (φαγούρα).

1. Συνήθως αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα σημεία εκδήλωσης στα μωρά είναι το κρανίο και το πρόσωπο (ιδιαίτερα τα μάγουλα), το πρόσθιο τμήμα των γονάτων και οι αγκώνες. Στα παιδιά εμφανίζεται συχνότερα στον αυχένα, τους καρπούς, τα πόδια, τους αστραγάλους, στις πτυχές των αγκώνων ή των γονάτων και ανάμεσα στους γλουτούς. Στους ενήλικες το εξάνθημα συχνά εκδηλώνεται στους αγκώνες και τα γόνατα, καθώς και στον αυχένα.

2. Εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. Ο χειμώνας είναι μία κατ’ εξοχήν εποχή για εξάρσεις του εκζέματος γιατί αφενός ευνοεί την ξηροδερμία, αφετέρου ο κόσμος είθισται να εκτίθεται περισσότερο στους ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ. ψύχος, μάλλινα και συνθετικά ρούχα, υγρασία, μούχλα στο σπίτι, στρες κ.λπ.) που τις πυροδοτούν.

3.. Δεν αφορά μόνο το δέρμα. Αν και οι χαρακτηριστικές βλάβες του εκζέματος είναι εμφανείς μόνο στο δέρμα, μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism έδειξε ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν επίσης άσθμα και δυσανεξίες ή αλλεργίες σε τρόφιμα και αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα (για παράδειγμα, ένα στα δύο παιδιά με δερματικό έκζεμα έχουν ευαισθησία και στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος). Επιπρόσθετα, όταν το έκζεμα είναι πολύ σοβαρό και εκδηλωθεί σε αρθρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία αυτών των αρθρώσεων . Μπορεί επίσης να διαταράξει και άλλες πλευρές της ζωής, όπως τον ύπνο, καθώς και την καθημερινότητα του πάσχοντος  π.χ. το άτομο να αισθάνεται άσχημα για τις δερματικές βλάβες του και να περιορίζει την κοινωνική ζωή του. Τέλος, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και γενικότερα την ευεξία του.

Ο δερματολόγος ιατρός θα καθορίσει την απαιτούμενη αγωγή κατά περίπτωση.

4..Πρέπει επίσης να μάθουν τρόπους διαχείρισης του στρες.

5. Σε συναισθηματικό τώρα επίπεδο

Το δέρμα μπορεί να εκφράσει την αίσθηση ότι είμαστε ευάλωτοι. Το έκζεμα δείχνει την ανυπομονησία να λύσουμε κάποια διαφορά που μας τρώει. Το δέρμα είναι το όριο, το φράγμα. Μέσα είμαστε εμείς, έξω είναι ο άλλος. Το δέρμα είναι το σημείο επαφής του μέσα και του έξω, μεταξύ του Εγώ και του μη-Εγώ .Επίσης το δέρμα μιλάει για τον φόβο μήπως μας εγκαταλείψουν, μήπως χάσουμε την επαφή. Ο πάσχων δεν ξέρει πως να βάλει όρια, πώς να βρει την σωστή απόσταση. Η αμφιθυμία και η επιθυμία να ελέγξουμε μία σχέση κρύβονται πίσω από πολλές δερματοπάθειες. αλλά πουθενά δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο στο δέρμα. Στην Δυναμική Ρεφλεξολογία σημαντικό ρόλο παίζει το Ηλιακό πλέγμα .Η αδυναμία του επιφέρει συμπτώματα όπως το άγχος και άλλων καταστάσεων. Είναι πομπός κ δέκτης όσων συμβαίνουν σε συναισθηματικό επίπεδο. Με τους ανάλογους χειρισμούς των τριγώνων της Δυναμικής ρυθμίζουμε την σωστή λειτουργία του Ηλιακού πλέγματος ,αποφορτίζοντάς το.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΟΥΛΒΑΡΗ

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ Εισηγήτρια μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6953001701

Photo cover:Pixabay.com/Kjerstin_Michaela-acne

Διαβάστε επίσης:

Share:

Ευγενία Δούλβαρη

Ευγενία Δούλβαρη

Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγιας – Ρεφλεξολόγος Ακριβείας ( μέθοδος LILIAN STOLTENBERG), Διπλωματούχος εφαρμογής Α. Porter, Ψυχο-ενεργειακή Προσέγγιση, Εισηγήτρια και Ιδρύτρια της μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας 2014-2017 Εισηγήτρια εκπαίδευσης Ρεφλεξολόγων στην Σχολή Εκπαίδευσης Ε.Δούλβαρη 2016 Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων 2013-2014-2015 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ).
Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγιας – Ρεφλεξολόγος Ακριβείας ( μέθοδος LILIAN STOLTENBERG), Διπλωματούχος εφαρμογής Α. Porter, Ψυχο-ενεργειακή Προσέγγιση, Εισηγήτρια και Ιδρύτρια της μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας 2014-2017 Εισηγήτρια εκπαίδευσης Ρεφλεξολόγων στην Σχολή Εκπαίδευσης Ε.Δούλβαρη 2016 Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων 2013-2014-2015 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ).