βασίλισσα Ελισάβετ

70 χρόνια στο θρόνο κλείνει η βασίλισσα Ελισάβετ -Η επιθυμία της για την Καμίλα

Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ γίνεται σήμερα η πρώτη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας που συμπληρώνει 70 χρόνια στο θρόνο, με το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της να εορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Η ιστορική επέτειος δε θα επισημανθεί με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο σήμερα, καθώς η 6η Φεβρουαρίου είναι ταυτόχρονα η ημερομηνία θανάτου του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου VI, με τη βασίλισσα παραδοσιακά να περνά ιδιωτικά την ημέρα στο βασιλικό κτήμα του Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας.

Παρόλα αυτά, το Σάββατο παρέστη σε μία μικρή δεξίωση στη βασιλική οικία στο Σάντριγχαμ.

Με το μήνυμά της δε για την ξεχωριστή επέτειο προκαλεί αίσθηση δηλώνοντας πως είναι «ειλικρινής επιθυμία» της, όταν έρθει η ώρα να τη διαδεχθεί στο θρόνο ο πρίγκιπας Κάρολος, η σύζυγός του Καμίλα να αποκαλείται «βασίλισσα».

Ο τίτλος της βασίλισσας είναι αυτός που συνοδεύει στη Βρετανία τη σύζυγο του εκάστοτε βασιλιά, αλλά στην περίπτωση της 74χρονης νυν Δούκισσας της Κορνουάλης, λόγω των αμφιβολιών για την αποδοχή της από την κοινή γνώμη μετά από την κατάρρευση της σχέσης του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η επίσημη θέση μετά από το γάμο τους το 2005 ήταν πως θα αποκαλούταν «πριγκίπισσα Καμίλα» έχοντας τον τίτλο της «πριγκίπισσας συζύγου του βασιλέως». Η παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ σχεδόν σίγουρα βάζει τέλος σε αυτή την πολυετή συζήτηση.

Προ ολίγων εβδομάδων η Δούκισσα της Κορνουάλης τιμήθηκε από τη βασίλισσα με τον σπάνιο τίτλο του μέλους του Ευγενεστάτου Τάγματος της Περικνημίδας, του πρώτου τη τάξη ιπποτικού τάγματος στη χώρα.

Πριν από 70 χρόνια, η σχεδόν 96 ετών σήμερα Ελισάβετ, πληροφορήθηκε το θάνατο του πατέρα της ενώ βρισκόταν στην Κένυα με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο.

Έκτοτε έχει αποτελέσει μία ακλόνητη σταθερά για τους Βρετανούς εν μέσω πολέμων, κοινωνικών αναταραχών και αλλαγών, κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Κατά τη βασιλείς της έχει δει 14 διαφορετικούς πρωθυπουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μόνο τρεις μονάρχες στην παγκόσμια ιστορία έχουν βασιλέψει για περισσότερα από 70 έτη: ο Λουδοβίκος ο 14ος στη Γαλλία (από το 1643 έως το 1715 για 72 χρόνια και 110 ημέρες), ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι στην Ταϊλάνδη (70 χρόνια και 126 ημέρες, 1946-2016) και ο πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν Γιόχαν ο 2ος (70 χρόνια και 91 ημέρες, 1858-1929).

Σχετικά άρθρα

Share: