Τζέιμς Ντιν: Ένας ηθοποιός που έγινε θρύλος παίζοντας σε τρεις μόνο ταινίες και ένας πρόωρος θάνατος

Ο «Επαναστάτης» που έγινε παγκόσμιο ίνδαλμα παίζοντας σε μόλις τρεις ταινίες, υπήρξε από τα μεγαλύτερα είδωλα του αμερικανικού κινηματογράφου, ένας άναρχος καρδιοκατακτητής. Ο Τζέιμς Ντιν έπαιξε μόλις σε τρεις ταινίες, ενώ γυρίστηκαν πάνω από 15 φιλμ για τη ζωή του και τον πρόωρο χαμό του.

Ο ηθοποιός που στο πρόσωπό του εκατομμύρια νέοι, ειδικά στην Αμερική, βρήκαν τον “Επαναστάτη Χωρίς Αιτία”, τον νέο που θα έφερνε στο προσκήνιο το χάσμα των γενεών, το ανυπότακτο πνεύμα και ο πρόωρος θάνατος του έκανε αυτό να πάρει εξωπραγματικές διαστάσεις… δημιουργώντας έναν τεράστιο θρύλο, τον νεότερο ίσως που δημιούργησε ποτέ ο παγκόσμιος κινηματογραφος και να μιλάμε ακόμα και σημερα γι αυτόν αν και έχουν περάσει σχεδόν 67 χρόνια από τον θάνατό του!

Χρειάστηκε μόνο τρεις ταινίες για να γίνει το είδωλο της γενιάς του και να μπει στο κινηματογραφικό πάνθεον. Φεύγοντας από τη ζωή ξαφνικά στο απόγειο της δόξας του, το παιδί της Μεσοδυτικής Αμερικής παραμένει, ακόμη και σήμερα, ένα πρότυπο, το απαλό βλέμμα, ο μοναχικός ρυθμός, το λυπημένο χαμόγελο και η επαναστατική στάση, που οι νέοι σύγχρονοι ηθοποιοί προσπαθούν να αντιγράψουν με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Η είσοδος στο πάνθεον του κινηματογράφου ήταν μετέωρη, μερικές παμπ, περίεργες δουλειές στην τηλεόραση και ένας ρόλος στο θέατρο στο έργο του André Gide, L’Immoraliste. Τότε τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Elia Kazan, και ο James πήρε το ρόλο του Carl στο East of Eden και συνέχισε σε δύο καλτ ταινίες: Giant (Ο Γίγας στα ελληνικά) με τον Rock Hudson με την Elisabeth Taylor (που θα γινόταν φίλη και έμπιστή του), μια ταινία στην οποία έκλεψε την παράσταση από τους δύο σταρ. Και μετά, φυσικά, υπάρχει το La Fureur de Vivre (με τη Νάταλι Γουντ και τον Ντένις Χόπερ) όπου ο Τζέιμς υποδύεται έναν επαναστάτη και ευαίσθητο έφηβο, την αντανάκλαση μιας Αμερικής όπου η εξέγερση παραμονεύει. Αλλά αυτή τη δόξα, τις αφίσες στα δωμάτια των Αμερικανών εφήβων, τις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, δεν θα τις μάθει ποτέ. Θα πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο τιμόνι της Porsche 550 του, σε έναν δρόμο στην Καλιφόρνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 1955. Από τη Νέα Υόρκη όπου περπατά στους δρόμους σαν μοναχικό φάντασμα, στο Fairmount όπου επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια, η σύντομη ζωή του ήταν μια νοσταλγική βόλτα με ένα πεφταστέρι…

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα