Search
Close this search box.

«Όταν έκλαψε ο Νίτσε» – Η άγνωστη αληθινή ιστορία που άλλαξε τη ζωή του για πάντα

Ο Φρίντριχ Νίτσε έπαιξε μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές στην ιστορία των δυτικών στοχαστών. Ήταν το έτος 1889. Ο φιλόσοφος ζούσε σε ένα σπίτι στον δρόμο του Κάρλο Αλμπέρτο, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ήταν πρωί, και  ο Νίτσε περπατούσε στο κέντρο της πόλης, όταν ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε μια σκηνή που άλλαξε τη ζωή του  για πάντα .

Είδε έναν αμαξά να χτυπά βίαια το άλογό του επειδή δεν ήθελε να κουνηθεί. Το ζώο ήταν εντελώς εξαντλημένο. Δεν είχε άλλη δύναμη. Ο ιδιοκτήτης του τον μαστίγωσε παρ’ όλα αυτά, ώστε συνέχισε να περπατά, παρά την  κούρασή του .

« Ας φροντίσει όποιος παλεύει με τέρατα να μην γίνει. Όταν κοιτάς μια άβυσσο για πολλή ώρα, η άβυσσος κοιτάζει και μέσα σου. 

Φρίντριχ Νίτσε

Το πρωινό που άλλαξε τα πάντα

Η άνοια του Νίτσε είναι ένα θέμα που απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τους γιατρούς και τους διανοούμενους σε όλο τον κόσμο. Έχουν γίνει κάθε είδους εικασίες για αυτό. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το πρωί στο Τορίνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φιλόσοφος δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά.

Ο Νίτσε ήταν τρομοκρατημένος με αυτό που συνέβαινε. Πλησίασε γρήγορα. Αφού επέκρινε τη συμπεριφορά του αμαξά,  πλησίασε το άλογο που είχε καταρρεύσει και τον αγκάλιασε . Τότε άρχισε να κλαίει. Οι   μάρτυρες λένε ότι του ψιθύρισε λόγια στο αυτί , που κανείς δεν άκουσε. Λένε ότι τα τελευταία λόγια του φιλοσόφου ήταν: «  Μάνα, είμαι ανόητος ». Τότε έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε.

Ο Νίτσε σταμάτησε να μιλάει για 10 χρόνια, μέχρι το θάνατό του. Δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στην ορθολογική του ζωή μετά το επεισόδιο του αλόγου. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για το τι είχε συμβεί. Ο  φιλόσοφος  συνελήφθη  για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Αμέσως μετά μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο . Εκεί έγραψε μερικά γράμματα με ασυνάρτητες προτάσεις σε δύο φίλους του.

Ένας από τους παλιούς του γνώριμους τον πήγε σε ένα σανατόριο  στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια . Ένας από τους πιο διαυγείς και ευφυείς άντρες του δέκατου ένατου αιώνα καταλήγει να εξαρτάται από τη μητέρα και την αδερφή του σχεδόν για τα πάντα. Ποτέ δεν κατάφερε, από όσο γνωρίζουμε, να δημιουργήσει άμεση επαφή με την πραγματικότητα.

Η άνοια του Νίτσε

Η κοινωνία θεώρησε τον τρόπο δράσης του Νίτσε – το να αγκαλιάζει το χτυπημένο άλογο και να κλαίει μαζί του – ως εκδήλωση της τρέλας του. Ωστόσο, για πολύ καιρό συμπεριφερόταν με τρόπο που ξάφνιαζε τους γύρω του . Ο σπιτονοικοκύρης του σπιτιού όπου έμενε, για παράδειγμα, είχε πει ότι τον είχε ακούσει να μιλά μόνος του. Ότι μερικές φορές χόρευε και τραγουδούσε γυμνός στο δωμάτιό του.

Είχε παραμελήσει εδώ και καιρό την εμφάνισή του και την προσωπική του υγιεινή . Όσοι τον γνώριζαν παρατήρησαν ότι είχε αλλάξει το περήφανο βάδισμα με ένα απρόσεκτο βάδισμα. Δεν ήταν επίσης ο ίδιος ρευστός στοχαστής όπως πριν. Μιλούσε επίσης ταραγμένος και περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο.

Ο Νίτσε έχασε σταδιακά τις γνωστικές του ικανότητες στο ψυχιατρείο, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας . Μερικές φορές ήταν επιθετικός και χτυπούσε ακόμη και μερικούς από τους συντρόφους του. Είχε γράψει μερικά χρόνια νωρίτερα πολλά από τα έργα που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους φιλοσόφους στην ιστορία.

Τα δάκρυα του Νίτσε

Πολλοί βλέπουν το επεισόδιο με το άλογο ως μια απλή εκδήλωση παραλογισμού, προϊόν ψυχικής ασθένειας. Άλλοι του δίνουν ένα λιγότερο τυχαίο, βαθύτερο και πιο συνειδητό νόημα. Ο Μίλαν Κούντερα , στο «Η αφόρητη ελαφρότητα του όντος», καταλαμβάνει τη σκηνή του Νίτσε που αγκαλιάζει το χτυπημένο άλογο και κλαίει στο πλευρό του.

Για τον Κούντερα,  τα λόγια που ψιθύρισε ο Νίτσε στο αυτί του ζώου ήταν μια έκκληση για συγχώρεση. Είπε ότι το έκανε αυτό για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας λόγω της αγριότητας με την οποία τα ανθρώπινα όντα συμπεριφέρονται στα άλλα έμβια όντα. Για να γίνουν εχθροί τους και να τους θέσουμε στην υπηρεσία μας.

Ο Νίτσε δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως «ζωόφιλος» ή ότι επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τη φύση. Το επεισόδιο κακοποίησης, όμως, είχε τεράστιο αντίκτυπο πάνω του. Αυτό το άλογο ήταν το τελευταίο ον με το οποίο είχε πραγματική και αποτελεσματική επαφή. Περισσότερο από το ίδιο το ζώο, ήταν με τα βάσανά του που βρήκε μια ταυτότητα που ξεπερνούσε πολύ το άμεσο.  Ήταν μια ταύτιση με τη ζωή.

Ο Νίτσε δεν ήταν πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό εκείνη την εποχή, παρόλο που ήταν δάσκαλος με εξαιρετική φήμη. Τα τελευταία του χρόνια ήταν βασικά άθλια. Η αδερφή του παραποίησε πολλά από τα γραπτά του για να συμπίπτουν με τις ιδέες του γερμανικού ναζισμού . Ο Νίτσε δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Βυθίστηκε σε βαθύ ύπνο από τον οποίο ξύπνησε μόλις με το θάνατό του το 1900.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα