Η πιο ακριβή συλλογή αμερικανικών ουίσκι και μπέρμπον σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s

Ο Οίκος Sotheby’s αντιλαμβανόμενος το τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς συλλέκτες ετοίμασε μια δημοπρασία με 750 επιλεγμένα αμερικανικά ουίσκι και μπέρμπον, καλώντας, τους ανά τον κόσμο λάτρεις του αμερικανικού ουίσκι και μπέρμπον στην μεγαλύτερη αλλά και «πιο ακριβή μέχρι σήμερα» δημοπρασία του είδους.

Η δημοπρασία έγινε χθες Σάββατο19 Μαρτίου, ωστόσο οι προσφορές είχαν αρχίσει να υποβάλλονται από τις αρχές της εβδομάδας και το ενδιαφέρον ήταν ήδη σημαντικό.

Στη δημοπρασία μεταξύ άλλων, υπήρχαν δύο από τις πιο σημαντικές συλλογές πεπαλαιωμένων και συλλεκτικών αμερικανικών ουίσκι και μπέρμπον. “Blue chip” της δημοπρασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η συλλογή του Καλιφορνέζου επιχειρηματία Ριτς Γκότλιεμπ, γνωστού στις ΗΠΑ για μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αυτοκινήτων τύπου Chevrolet, ο οποίος ωστόσο αποφάσισε να αποκτήσει μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή μπέρμπον και ουίσκι.


Ο ειδικός ποτών του οίκου, Τζόνι Φόουλι, σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγραφεί μια «μετεωρική αύξηση» στη δευτερογενή αγορά αμερικανικών ουίσκι, που έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό σε σχέση με ανάλογα ποτά από άλλες χώρες, όπως η Σκοτία και η Ιαπωνία.

«Η ωρίμανση σε παρθένα βαρέλια αμερικανικής δρυός για χρόνια και κάποιες φορές δεκαετίες παράγει ουίσκι που είναι εξαιρετικά πλούσιο, πολύπλοκο και αναμφισβήτητα αμερικανικού».

Στις ενδεικτικές τιμές ένα μπουκάλι LeΝell Red Hook Rye, 24 ετών εκτιμάται στα 20 με 30 χιλιάδες δολάρια, ένα Pappy Van Winkle Double Vertical (2020 και 2021) στα 16 με 24 χιλιάρικα, ένα Willett Family Estate Single Barrel Bourbon 11 ετών στις 6 με 8 χιλιάδες δολάρια και ένα Four Roses Single Barrel 17 ετών στις 3 με 5 χιλιάδες δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις ποτών και κρασιού ήταν από τους πιο κερδοφόρους πέρυσι για τον διεθνή οίκο. Οι συνολικές πωλήσεις για τον Sotheby’s αυξήθηκαν την περσινή χρονιά κατά 44% στα 132 εκατ. δολάρια, με τις τιμές να πιάνουν ρεκόρ επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο από τους ανά τον κόσμο συλλέκτες. Το ενδιαφέρον αυτό ώθησε τον οίκο να οργανώσει την τωρινή δημοπρασία και μάλιστα χωρίζοντας ειδικά τα αμερικανικά ουίσκι από αυτά άλλων κρατών.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα