Search
Close this search box.

Σαν σήμερα το 1957 γίνεται από τον αερα του BBC η πρωταπριλιάτικη φάρσα του αιώνα!

Η Πρωταπριλιά είναι η καθιερωμένη ημέρα του ψέματος. Αθώες φάρσες, μικρά ψέματα αλλά και μεγαλύτερα και πλάκες έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο μια πρωταπριλιά πριν πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1957 μια φάρσα που έγινε, έμεινε στην ιστορία, ενώ χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα ως γ φάρσα του αιώνα.
Συνέβη στην Αγγλία και η ιστορία έχει ως εξής…

Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή… σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός! Ο δημοσιογράφος, με χροιά φωνής από αυτές που ακούμε στα ντοκιμαντέρ και με εικόνες που δείχνουν τα μέλη μιας ιταλικής οικογένειας να μαζεύουν τη σοδειά των μακαρονόδεντρων, πείθει τον βρετανικό λαό, ότι, ναι, τα μακαρόνια φύονται σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η χάρη του BBC, έφτασε στο Ticino, στα σύνορα Ιταλίας – Ελβετίας για να καταγράψει σκηνές από αυτή τη συναρπαστική συγκομιδή!

Από την ώρα εκείνη και μετά έγινε χαμός, καθώς το 1957 τα σπαγγέτι ήταν για τους Βρετανούς (και όχι μόνο) είδος πολυτελείας. Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν… μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια!

Οι εφημερίδες της επόμενης μέρας δικαιολογούσαν την ευκολία με την οποία το έθνος «έχαψε» τη φάρσα, αναφέροντας ότι ως τροφή το σπαγγέτι δεν ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αξεπέραστη αυτή φάρσα οφείλει την επιτυχία της κατά πολύ και στον άνθρωπο που την έκανε καθώς ο Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι υπήρξε πρωτοπόρος δημοσιογράφος, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός του έως και σήμερα κορυφαίου βρετανικού ενημερωτικού δικτύου, καθώς και ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του BBC. To πέρασμα του στην τηλεόραση εγκαινίασε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ανθρωποκεντρική συνέντευξη. Τόσο ως παρουσιαστής ειδήσεων όσο και ως οικοδεσπότης της θρυλικής εκπομπής Panorama είχε τον τρόπο του να εκμαιεύει απαντήσεις και να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στη σοβαρότητα των περιστάσεων – και της επικαιρότητας της δεκαετίας του ’50 – και στην ελαφρότητα, τόση όση χρειαζόταν για να «σπάσει» τον πάγο με τον καλεσμένο, αλλά και με τους τηλεθεατές.

Φημιζόταν επίσης για τον τρόπο που κάλυπτε τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας ένα ύφος που τον έκανε πολύ αγαπητό στο κοινό ενώ το BBC εμπιστευόταν πάντα τις βραδιές των εκλογών, γιατί είχε γνώριζε πώς να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.
Βέβαια, ο Dimbleby είχε και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Και ακριβώς, επειδή μετά από δεκαετίες στην ενημέρωση είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, μπόρεσε να κάνει την πιο επιτυχημένη πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Την ιδέα για το μεγαλύτερο hoax όλων των εποχών, όπως χαρακτηρίστηκε αυτό το πρωταπριλιάτικο αστείο από το CNN δεκαετίες αργότερα, την είχε ρίξει ο κάμεραμαν της εκπομπής Panorama, Charles de Jaeger, o οποίος εμπνεύστηκε το όλο concept από μία ατάκα που έλεγε μέσα στην τάξη η δασκάλα του: «Είστε τόσο ηλίθιοι, που αν σας πουν ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα, θα το πιστέψετε»…

Δείτε το

Δείτε επίσης

Share: