Search
Close this search box.

Μάτα Χάρι: Η ιστορία της εξωτικής χορεύτριας που έγινε κατάσκοπος και εκτελέστηκε

.

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, η Margaretha Geertruida Zelle καταδικάστηκε για κατασκοπεία και εκτελέστηκε. Πιο γνωστή με το όνομα Μάτα Χάρι, ήταν εξωτική χορεύτρια και παράλληλα κατάσκοπος κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και παραμένει μέχρι σήμερα μια φαντασίωση της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η Margaretha Geertruida Zelle γεννήθηκε στην Ολλανδία στις 7 Αυγούστου 1876. Παρά την καταγωγή της μεσαίας τάξης, η νεότητά της στιγματίστηκε από τη χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης και τον θάνατο της μητέρας της, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Πολύ μελαχρινή και με μαυρισμένη επιδερμίδα, η νεαρή κοπέλα ξεχωρίζει, πολύ γρήγορα βασιζόμενη στην ασυνήθιστη σωματική της διάπλαση μαθαίνει τα βασικά της… αποπλάνησης. Πολύ νωρίς είχε σχέση με τον διευθυντή του σχολείου της.

Σε ηλικία 18 ετών, κουρασμένη από τη θλιβερή καθημερινότητα, η Μαργαρίτα παντρεύτηκε έναν στρατιώτη και μετακόμισε στην Ινδονησία. Ξεκίνησε τον ανατολίτικο χορό και στη συνέχεια εμφανίστηκε ως ο χαρακτήρας της Μάτα Χάρι . Αφού έχασε το παιδί της, που μόλις γεννήθηκε, η νεαρή ζήτησε διαζύγιο το 1902 και αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της σε άλλη χώρα. Θα είναι η Γαλλία. Το Παρίσι και η τρέλα των νυχτών του. Η Μαργαρίτα παρουσιάζεται στους διευθυντές των μεγάλων παρισινών αιθουσών και του Μουσείου Guimet ως διάσημη χορεύτρια από τα νησιά. Ελαφρώς σκανδαλώδης αλλά τρομερά σαγηνευτική, η Μάτα Χάρι μαγεύει όλο το Παρίσι. Γρήγορα πολλαπλασιάζει τις παραστάσεις, κερδίζει πολλά χρήματα και μαζεύει νεαρούς εραστές.

Το 1905, ένας δημοσιογράφος από την Courrier Français παρακολούθησε την παραστασή της και έγραψε: «Χορεύει κάτω από τα πέπλα που την κρύβουν και την αποκαλύπτουν ταυτόχρονα. Και δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει. Τα χέρια απλώνουν και πέφτουν, σαν να είναι υγρά από ήλιο και ζέστη. Η φιγούρα της Μαργαρίτας είναι τελείως παραπλανητική. Έτσι, καταφέρνει να ζήσει μια κοσμική ζωή, που τη συντηρούν οι εύποροι της πρωτεύουσας. Λόγω της διασημότητάς της, η χορεύτρια εμφανίζει ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Αλλά στην αυγή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η μόδα άλλαξε. Πέρασε η “μόδα” για τους αισθησιακούς ανατολίτικους χορούς της Μάτα Χάρι. Χάνοντας σταδιακά την επιρροή και τον πλούτο της, επέστρεψε στη χώρα καταγωγής της μέχρι το 1916.

Η διπλή ζωή της διάσημης χορεύτριας

Ο Γερμανός πρόξενος στο Άμστερνταμ της πρόσφερε την παλιά της δόξα με αντάλλαγμα πληροφορίες. Η χορεύτρια γίνεται κατάσκοπος. Η Mata Hari είναι ο πράκτορας του H21. Καθοδηγούμενη από την ακατανίκητη επιθυμία να ζήσει καλά και ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι μπορεί να χειραγωγεί τους άντρες, δεσμεύεται αδιάκοπα στη νέα της λειτουργία. Πίσω στο Παρίσι, η πρώην χορεύτρια επέστρεψε στην πολυτελή ζωή της και μετακόμισε στο Grand Hotel. Ερωτεύεται τον Vadim Maslov , έναν νεαρό αξιωματικό και γιο ενός Ρώσου ναυάρχου. Σοβαρά τραυματισμένος στο μέτωπο, ο νεαρός 21χρονος υπολοχαγός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο πεδίου που βρίσκεται στο Βίτελ. Τυφλωμένη από τον έρωτά της, η Μαργαρίτα αποφασίζει να τον επισκεφτεί, αλλά πρέπει να πληρώσει για το πάσο της με την υπόσχεση ότι θα κατασκοπεύσει το Kronprinz(Δρόμος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας), γνωστός του, για λογαριασμό του λοχαγού Georges Ladoux , ενός Γάλλου αξιωματικού της αντικατασκοπείας.

Η Μάτα Χάρι μετατρέπεται σε διπλή πράκτορα. Ο κατάσκοπος πηγαίνει στην Ισπανία για να πάρει μια βάρκα με προορισμό την Ολλανδία για να φτάσει στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της διέλευσης, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την αναχαιτίζουν. Μετά από ώρες ανάκρισης,η χορεύτρια που έγινε κατάσκοπος αφήνεται ελεύθερη αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ισπανία. Επιτόπου, χρησιμοποιεί τη γοητεία της με έναν Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, ο οποίος στη συνέχεια επαινεί τα πλεονεκτήματα της πράκτορα στους ανωτέρους του. Δυστυχώς, αυτά τα μηνύματα αναχαιτίζονται από τους Συμμάχους. Αποκαλύπτεται το διπλό παιχνίδι της Μάτα Χάρι.

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, στο εκτελεστικό απόσπασμα, η Μάτα Χάρι αρνείται να της κλείσουν τα μάτια και στέκεται περήφανα μπροστά στους εκτελεστές της. Πριν από τους πυροβολισμούς, ρίχνει ένα τελευταίο βλέμμα στους στρατιώτες. Την επόμενη μέρα, ο θάνατός της έγινε πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες. Τίτλος Le Petit Journal : «Η Μάτα Χάρι πλήρωσε με τη ζωή του την προδοσία που διαπράχθηκε κατά της Γαλλίας, η οποία την είχε καλωσορίσει τόσο καλά. Πάνω από έναν αιώνα μετά τον θάνατό της, το όνομά της παραμένει στις μνήμες μας, σύμβολο της φαντασίας της εξωτικής χορεύτριας που έγινε κατάσκοπος.

Πίσω στο Παρίσι, στις 4 Ιανουαρίου 1917, συνελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Élysée Palace. Κληθείσα στο δικαστήριο του Παρισιού στις 24 Ιουλίου 1917, η κατάσκοπος πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του 3ου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ο δικηγόρος της, ένας από τους πρώην εραστές της, είναι ειδικός στο διεθνές δίκαιο, αλλά ελάχιστα διατεθειμένος στους παραδοσιακούς χειρισμούς ενός ποινικού δικαστηρίου. Ενώ στο μέτωπο, χιλιάδες στρατιώτες υπερασπίζονται το έθνος με κίνδυνο της ζωής τους, η κοινή γνώμη θέλει να δώσει παραδείγματα. Έτσι, η Mata Hari, το ψευδώνυμο πράκτορας H21, κηρύσσεται ένοχη πληροφοριών στον εχθρό και καταδικάζεται σε θάνατο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα