Search
Close this search box.

Τζένη φον Βεστφάλεν: Η γυναίκα του «Διαβόλου» – Η αριστοκρατική καταγωγή, ο γάμος με τον Μαρξ, η ανέχεια και ο θάνατος

Προερχόμενη από την ανώτερη μεσαία τάξη της Πρωσίας, η βαρόνη  Γιοχάνα Βέρθα Ιουλία Τζένη φον Βεστφάλεν  (Jenny von Westphalen) αργότερα Τζένι Μαρξ, ήταν όμορφη, έξυπνη, καλλιεργημένη, εκλεπτυσμένη… κριτικός θεάτρου και πολιτική ακτιβίστρια.
Η βασίλισσα των μπάλων του Treves, της πατρίδας της, όλα έδειχναν να προορίζουν τη νεαρή κοπέλα για έναν γάμο της τάξης της και για μια αξιοσέβαστη, άνετη ζωή. Όμως η Τζένη η επαναστάτρια θα διαλέξει έναν άλλο δρόμο, που υπαγορεύει η αγάπη.

Το 1843, η Jenny von Westphalen παντρεύτηκε τον άντρα που αγαπούσε, τον φιλόσοφο και πολιτικό θεωρητικό Καρλ Μαρξ (Karl Marx). Ωστόσο, δεν έχει τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να έχει ένας άντρας της τάξης της, με τον οποίο άρμοζε να παντρευτεί. Ο Καρλ Μαρξ ήταν ένας λαμπρός διανοούμενος φυσικά, αλλά απογοητευμένος από την εξουσία για τις σοσιαλιστικές του ιδέες, είναι χωρίς περιουσία, χωρίς θέση και επιπλέον είναι Εβραίος!
Ξεκινά για το ζευγάρι μια μποέμικη ζωή περιπλάνησης μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού, Βρυξελλών και Λονδίνου. Ζωή έντονης πολιτικής δραστηριότητας, όπου η Τζένη μοιράζεται με τον Καρλ την επεξεργασία του μεγάλου έργου του, “Το Κεφάλαιο”. Αλλά αυτά τα χρόνια είναι και αυτά της καθόδου στην κόλαση, όπου η αφοσιωμένη σύζυγος του υπερασπιστή της εργατικής τάξης θα βιώσει εξαθλίωση, πείνα, χρέη, ακόμα και τον εξευτελισμό της μοιχείας αλλά κυρίως τον θάνατο τριών από τα παιδιά της.

Η Τζένη φον Βεστφάλεν υπήρξε για τριάντα δύο χρόνια η σύζυγος του… “Διαβόλου”, δηλαδή του Καρλ Μαρξ. Παράξενος όντως συνδυασμός μιας αριστοκράτισσας απ’ την Πρωσία και ενός άπορου επαναστάτη, ο οποίος αισθάνθηκε περηφάνια που τον διάλεξε για σύζυγό της.

Στον Καρλ Μαρξ, παρατηρούν οι βιογράφοι της, ίσως να ερωτεύτηκε τα ίδια, οικεία χαρακτηριστικά, που είχαν οι αγαπημένοι της ήρωες του Γκαίτε και του Σίλερ, το ανήσυχο, ζωηρό πνεύμα που διαλύει τις συμβάσεις, την τραγικότητα και το πάθος του επαναστάτη ιδεαλιστή που εναντιώνεται σε μια σκληρή εξουσία. Όσο για κείνον, ήταν ξετρελαμένος με «το πιο όμορφο κορίτσι του Τρίερ»…

Η Johanna Bertha Julie Jenny Edle von Westphalen (όπως ήταν το πλήρες όνομά της) γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1814 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1881. Το Παντρεύτηκε Καρλ Μαρξ το 1843.

Η Jenny von Westphalen γεννήθηκε στη μικρή πόλη Salzwedel της βόρειας Γερμανίας σε μια αρκετά πρόσφατα εξευγενισμένη οικογένεια που είχε αναδειχθεί στη μικροευγενή . Ο πατέρας της, Ludwig von Westphalen (1770–1842), ήταν δημόσιος υπάλληλος και πρώην χήρος με τέσσερα προηγούμενα παιδιά, ο οποίος υπηρέτησε ως «Regierungsrat» στο Salzwedel και στο Trier. Ο παππούς της από τον πατέρα της Φίλιππος Βεστφάλ , γιος ταχυδρόμου στο Μπλάνκενμπουργκ , είχε ευγενιστεί το 1764 ως Έντλερ φον Βεστφάλεν από τον Δούκα Φερδινάνδο του Μπράνσγουικ για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες. Είχε υπηρετήσει ως εκ των πραγμάτων «αρχηγός του επιτελείου» του δούκα κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου .

Η γιαγιά της από τον πατέρα της , Jeanie Wishart ( 1742-1811), ήταν Σκωτσέζος ευγενής: ο πατέρας της, ο πολύ αιδεσιμότατος Δρ . της Marischal , ο τελευταίος με τη σειρά του άμεσος απόγονος του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ , του Οίκου των Στιούαρτ , ενώ η μητέρα της Άννα Κάμπελ ήταν κόρη του Τζον Κάμπελ (αμφότεροι εγγονός του σερ Τζέιμς Κάμπελ και του σερ Ρόμπερτ Κάμπελ, εγγονός του Ρόμπερτ Σέμπιλ, του 3ου Λόρδου Σέμπιλ και του Τζον Στιούαρτ, 4ου Κόμη του Άθολ , κληρονόμου των Άρντκινγκλακλάδος της φυλής Κάμπελ , και μέρος της οικογένειας των Δούκων του Άργκιλ , που ήταν για αιώνες η πιο ισχυρή οικογένεια της Σκωτίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάσημο περιστατικό το 1854, όταν ο Καρλ Μαρξ συνελήφθη προσπαθώντας να ενεχυρώσει μερικά από τα ασημικά της Τζένης Argyll που έφεραν τα διακριτικά του δουκάτου. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι ένας Γερμανός πρόσφυγας δεν μπορούσε να είχε αποκτήσει νόμιμα την περιουσία του Argyll.

Η μητέρα της Carolina Heubel (1780–1856) ήταν από μια μεσαία τάξη, ο πατέρας της οποίας ήταν συνταξιούχος στρατιωτικός ειδικός στη φροντίδα αλόγων. Ο αδελφός της Jenny von Westphalen, Edgar von Westphalen (1819–1890), ήταν συμμαθητής και φίλος του Karl Marx. Ένας άλλος αδελφός, ο Ferdinand Otto Wilhelm Henning von Westphalen , ήταν ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών της Πρωσίας , 1850–58. Αν και ήταν μια από τις κορυφαίες συντηρητικές δυνάμεις στην Πρωσία του 19ου αιώνα, ο Φερδινάνδος θα παρέμενε σε φιλικούς όρους με τον Καρλ και την Τζένη Μαρξ.

Ο γάμος

Η Jenny von Westphalen και ο Karl Heinrich Marx συναντιόντουσαν τακτικά ως παιδιά. Ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από τον Καρλ. Έγιναν στενοί φίλοι ως έφηβοι. Και οι δύο ήταν διαβασμένοι και λογοτεχνικοί, και σύντομα άρχισαν να φλερτάρουν. Σύμφωνα με τον Μαρξ, ήταν το πιο όμορφο κορίτσι στην πόλη Τρίερ . Ο πατέρας της, Λούντβιχ φον Βεστφάλεν, φίλος του πατέρα του Μαρξ, ήταν επίσης φίλος με τον έφηβο Μαρξ και συχνά πήγαινε βόλτες μαζί του, όπου συζητούσαν για τη φιλοσοφία και την αγγλική λογοτεχνία. Η Τζένη και ο Καρλ αρραβωνιάστηκαν το 1836. Τελικά παντρεύτηκαν στις 19 Ιουνίου 1843 στο Kreuznacher Pauluskirche (η εκκλησία Kreuznach του Αγίου Παύλου), Bad Kreuznach .

Μετά το γάμο τους, ο Karl και η Jenny Marx μετακόμισαν στη Rue Vaneau στο Παρίσι και έγιναν φίλοι με τον Γερμανό ποιητή Heinrich Heine , ο οποίος ζούσε στη Rue Matignon.

Ο Καρλ και η Τζένη Μαρξ απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, εκ των οποίων τα τρία τα έχασαν σε βρεφική ηλικία:

Jenny Caroline (1 Μαΐου 1844 – 11 Ιανουαρίου 1883). Παντρεύτηκε τον Charles Longuet το 1872. Ήταν σοσιαλίστρια ακτιβίστρια. Έγραψε για τον σοσιαλιστικό Τύπο στη Γαλλία τη δεκαετία του 1860, κυρίως στην αποκάλυψη της βρετανικής μεταχείρισης των Φενιανών επαναστατών στην Ιρλανδία. Πέθανε από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε ηλικία 38 ετών.
Jenny Laura (26 Σεπτεμβρίου 1845 – 26 Νοεμβρίου 1911), γεννημένη στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Παντρεύτηκε τον Paul Lafargue το 1868. Ήταν σοσιαλίστρια ακτιβίστρια. Η Λάουρα και ο σύζυγός της έκαναν δεκαετίες πολιτικής δουλειάς μαζί, μεταφράζοντας το έργο του Μαρξ στα γαλλικά και διαδίδοντας τον μαρξισμό στη Γαλλία και την Ισπανία. Πέθανε σε συμφωνία αυτοκτονίας με τον σύζυγό της. Ήταν 66.
Charles Louis Henri Edgar (3 Φεβρουαρίου 1847 στις Βρυξέλλες – 6 Μαΐου 1855), Mush για την οικογένεια και τους φίλους, που πήρε το όνομά του από τον θείο του Edgar, αδελφό της Jenny von Westphalen. Πέθανε σε ηλικία 8 ετών.
Henry Edward Guy (5 Σεπτεμβρίου 1849 – 19 Νοεμβρίου 1850), Guido για την οικογένεια και τους φίλους, γεννήθηκε και πέθανε στο Λονδίνο.
Jenny Eveline Frances (“Franziska”; 28 Μαρτίου 1851 – 14 Απριλίου 1852)
Jenny Julia Eleanor (16 Ιανουαρίου 1855 – 31 Μαρτίου 1898), γεννημένη στο Λονδίνο. Ήταν σοσιαλίστρια ακτιβίστρια. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 43 ετών δηλητηριάζοντας τον εαυτό της με πρωσικό οξύ αφού ανακάλυψε ότι ο επί χρόνια σύντροφός της Έντουαρντ Άβελινγκ παντρεύτηκε κρυφά μια νεαρή ηθοποιό ονόματι Eva Frye τον Ιούνιο του 1897.
Ένα παιδί που δεν κατονομάζεται, γεννήθηκε και πέθανε στις 6 Ιουλίου 1857 στο Λονδίνο.

Εξορία

Το 1844, η Jenny ταξίδεψε μόνη με το μωρό της Jennychen για να επισκεφτεί τη μητέρα της. Το 1845, η γαλλική πολιτική αστυνομία απέλασε τον Καρλ Μαρξ και την έγκυο Τζένη. έτσι έγινε η γέννηση της Λάουρα στις Βρυξέλλες .

Το 1848, η αστυνομία των Βρυξελλών συνέλαβε την Τζένη και εξέδωσε εντολή απέλασης κατά των μεταναστών. Οι Μαρξ επέστρεψαν στο Παρίσι και μετά μετακόμισαν στην Κολωνία.

Επαναστατικές εξάρσεις σημειώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 1848, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών κρατών. Ήταν η εποχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου . Οι πρωσικές αρχές απέλασαν τον Καρλ Μαρξ στη Γαλλία. Στη συνέχεια έφυγε με την οικογένειά του για το Λονδίνο στην Αγγλία.

Γύρω στο 1849-1850, οι Μαρξ ζούσαν στην οδό Ντιν στο Λονδίνο. Το 1856 οι Μαρξ μετακόμισαν στο Grafton Terrace, κοντά στο λόφο Hampstead στο Λονδίνο, χάρη στα χρήματα που έδωσε στη Jenny η μητέρα της όταν πέθανε (1856). Το 9 Grafton Terrace, τότε στα περίχωρα του «πολιτισμένου» Λονδίνου, είχε έναν μικρό κήπο και δύο ορόφους με επτά δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας. Ο φιλόσοφος Leszek Kołakowski έγραψε για την εποχή της οικογένειας Μαρξ στο Λονδίνο: «Ο Καρλ Μαρξ ήταν διαβόητα ανίκανος να κρατήσει λογαριασμούς και η Τζένη ήταν τακτική πελάτισσα των ενεχυροδανειστών του Λονδίνου».

Θάνατος

Τα μετέπειτα χρόνια η Τζένη Μαρξ υπέφερε από εσωτερικούς πόνους, που διαγνώστηκε ως καρκίνος του ήπατος . Μετά από μια οικογενειακή επίσκεψη στη Γαλλία, πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 67 ετών στις 2 Δεκεμβρίου 1881. Τάφηκε στο νεκροταφείο Highgate του Λονδίνου, όπως και ο Καρλ Μαρξ. Το 1954, τα λείψανά της μεταφέρθηκαν, μαζί με αυτά του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειάς της, σε νέο τάφο, πάνω από τον οποίο κατασκευάστηκε μνημείο.

Δείτε επίσης

Share: