Τα φιάσκο της ΕΡΤ: Από την Ανθή Σαλαγκούδη στον πολεμικό ανταποκριτή από την Κυψέλη…

Από την Ανθή Σαλαγκούδη στον πολεμικό ανταποκριτή από την Κυψέλη… μια ΕΡΤ δρόμος!

Χθες στο γραφείο συζητούσαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και κουβέντα με τη κουβέντα, θυμηθήκαμε τον περίφημο εκείνο ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα μέσω… Κυψέλης, τον Αχιλλέα Πατσούκα. Αλήθεια τι απέγινε μ’ αυτή την ιστορία;

Προσπάθησε αρχικά να υποβαθμιστεί η υπόθεση, άλλα όταν είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε σάλος-αρχικά το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο με ανάρτηση του ανταποκριτή του Mega (στη Μόσχα), Δημήτρη Λιάτσου και της ΠΟΣΠΕΡΤ-, το θέμα πήρε ακόμα και πολιτικές διαστάσεις και λογικό,  δόθηκαν “εξηγήσεις” αλλά ακόμα και τα ίδια τα βίντεο απέδειξαν το φιάσκο. Υπήρξε απαίτηση παραιτησής του προέδρου της ΕΡΤ κ. Ζούλα (στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του γραφείο τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπική του επιλογή για την προεδρία στην ΕΡΤ) … αλλά φευ! Τι παραιτήσεις λέμε τώρα… Καμία παραίτηση παρά μόνο του ίδιου του ανταποκριτή.

Και αφού έγιναν αυτά τα ωραία, στα μέσα Μαρτίου έγινε γνωστό ότι θα κληθούν στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο κ. Ζούλας και οι προϊστάμενοι του «ανταποκριτή-μαϊμού» στη Μόσχα.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ άσκησε πειθαρχική δίωξη σε Κωνσταντίνο Ζούλα (πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ), Φώτη Καφαράκη (Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ), Γιάννη Τρουπή (Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΡΤ) και Άννα Παπασωτηρίου (υπεύθυνη τμήματος εξωτερικών ειδήσεων EΡΤ) για το φιάσκο με τον υποτιθέμενο ανταποκριτή στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, ο οποίος βρισκόταν στην Κυψέλη αλλά η κρατική τηλεόραση τον παρουσίαζε ότι βρίσκεται στη Μόσχα.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι βρισκόταν στη Μόσχα, δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και γι αυτό δεν εγκαλείται πειθαρχικά.

Βέβαια όλα αυτα μέχρι τα τελη Μαρτίου. Μετά.. κενό! Το θέμα (και αυτό) ξεχάστηκε… Το μόνο που βρίσκει κάποιος στο Internet και αυτό με πολύ κόπο…κανα – δυο ρεπορτάζ που γράφουν για την εξέλιξη της υπόθεσης (λέμε τώρα…). Ο Αχιλλεας Πατσούκας και η υποδιευθύντρια ειδήσεων, Μαρία Σταυροπούλου (ο κ. Ζούλας εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο) έδωσαν εξηγήσεις στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ στις 12 Απριλίου όταν και κλήθηκαν. Και; Και… αυτά! Κατά τ΄άλλα όλα καλά; Στο σπίτι; Τα παιδιά;

Στην ΕΡΤ πάντως σίγουρα καλά! Σαν να μην έγινε τίποτα, όλοι στις θέσεις τους, συνέχισαν ακάθεκτοι και με…αντικειμενικότητα πάνω από όλα την ενημέρωση των πολιτών.

Κάπως έτσι τα ωραία στην ΕΡΤ συνεχίστηκαν κανονικά. Με αφορμή την ιστορία αυτή και την (καμία) εξέλιξη της θυμηθήκαμε διάφορα άλλα ωραία που έχουν συμβεί στην ΕΡΤ, με πιο πρόσφατο -λίγες μόλις μέρες μετά το φιάσκο με τον ανταποκριτή- το σκηνικό με τον μουσικό Δημήτρη Μητσοτάκη, όπου ήταν καλεσμένος στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ όταν ξαφνικά έμαθε ότι δεν θα εμφανιστεί και αφού είχε προηγηθεί απάντηση του μουσικού σε ανάρτηση του γιου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (τη συνωνυμία στο μεταξύ την λες και συμπαντικό τρολάρισμα). Η ανάρτηση που είχε ανεβάσει για την συναυλία ειρήνης που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου στα Προπύλαια οδήγησε σε σειρά αντιδράσεων και στην δημόσια απάντηση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συναυλία, ανάμεσά τους ο και ο Δημήτρης Μητσοτάκης. Και όχι μόνο αυτό… αλλά η μουσική παραγωγός του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Ήρα Πανανίδου, κλήθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, με τη διοίκηση της ΕΡΤ να ζητάει… εξηγήσεις ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την καταγγελία του Δημήτρη Μητσοτάκη ότι τον «έκοψαν» από συνέντευξη λόγω της απάντησης που είχε δώσει σε σχόλιο του γιου του πρωθυπουργού που στηλίτευε τη συναυλία Ειρήνης.

Η Ήρα Πανανίδου σύμφωνα με τον μουσικό Δημήτρη Μητσοτάκη «θεωρήθηκε υπαίτια για το ότι η πληροφορία για άνωθεν εντολή να μην γίνει η συνέντευξη έφτασε στα αυτιά μου και ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει πειθαρχικό».

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μητσοτάκης αναφέρει στην ανάρτησή του: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι η κυρία Ήρα Πανανίδου, με πολυετή πείρα από την δεκαετία του ’80, θα περάσει πειθαρχικό συμβούλιο μετά τον σάλο που ξέσπασε για την συνέντευξή μου που κόπηκε λόγω της δημόσιας κόντρας μου με τον υιό Μητσοτάκη. Η κυρία Πανανίδου, με την οποία σημειωτέον δεν γνωρίζομαι προσωπικά, θεωρήθηκε υπαίτια για το ότι η πληροφορία για άνωθεν εντολή να μην γίνει η συνέντευξη έφτασε στα αυτιά μου και ως εκ τούτου θα πρέπει να περάσει πειθαρχικό…».

Και τι έγινε; Τι να γίνει… όλα καλά!

Φαίνεται ότι υπάρχει παράδοση στην ΕΡΤ πάντως με τα φιάσκο… Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε και ας έχουν περάσει 10 χρόνια την επιβολή στην ΕΡΤ το 2012 της Ανθής Σαλαγκούδη κόρη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Σαλαγκούδη επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η Ανθή Σαλαγκούδη, συμπαθέστατη κατά τ’άλλα, περισσότερο γνωστή μετά τη συμμετοχή της στο Survivor, πήρε τότε εκπομπη στην ΕΡΤ εν μια νυχτί… η οποία εκπομπή κόπηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Η άλλη αυτή όμορφη ιστορία της ΕΡΤ, είχε κάπως έτσι… Το 2012 η Ανθή Σαλαγκούδη προσελήφθη στην κρατική τηλεόραση ως προσωπικό ειδικών θέσεων με μισθό 3.500 ευρώ, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες. Αρχικά ήταν να παρουσιάσει πρωινή εκπομπή αλλά απέτυχε στα δοκιμαστικά και επρόκειτο να αντικαταστήσει την Μπήλιω Τσουκαλά στο «Έχει γούστο». Δεν τα κατάφερε όμως ούτε εκεί και τελικά, μετά από πολλά δοκιμαστικά και προσπάθειες του κρατικού καναλιού, παρουσίασε πρωινή εκπομπή με τον Γιάννη Δάρρα και τον Ηλία Μαμαλάκη.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel τότε την περιέλαβε, σε ρεπορτάζ που είχε κάνει για τα «επιλογές» Σαμαρά. «Δουλειές για φίλους» έγραφε συγκεκριμένα το γερμανικό δημοσίευμα και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εντυπωσιακά πολλοί φίλοι και γνωστοί του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποκτούν αυτόν τον καιρό επικερδείς θέσεις εργασίας – ακόμα και αν δεν φαίνεται να είναι πλέον κατάλληλοι για αυτές.»

Αντίθετα η κ. Σαλαγκούδη υποστήριζε τον εαυτό της λέγοντας: «Επειδή είµαι κόρη πολιτικού, δεν πρέπει να βρω ποτέ δουλειά ως δηµοσιογράφος;», απαντώντας έτσι στην κριτική που δεχόταν για την τοποθέτησή της στην ΕΡΤ. Και εδώ να πούμε, ότι, όχι προφανώς και πρέπει να βρεις δουλειά ως δηµοσιογράφος αν είσαι κόρη πολιτικού, αλλά δεν πρέπει να βρεις αν δεν μπορείς να την κάνεις τη δουλειά – οποιαδήποτε δουλειά.

Η νοοτροπία αυτή που επικρατεί στην ΕΡΤ και όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας όσον αφορά την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση, γεγονός που αποδεικνύουν τα πολύ χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που παίρνουν μπάλα ακόμα και κάποια αξιόλογα προγράμματα.

Και κάπως έτσι, οι τηλεθεατές έχουν γυρίσει την πλάτη στην δημόσια τηλεόραση και ας είναι εκείνοι που την πληρώνουν… την ίδια, και τις επιλογές των επιλογών…

Πόσο κρίμα.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα