Ο Μπόνο κλείνει σήμερα τα 62 – Kάνουμε μια αναδρομή τόσο στην σπουδαία καριέρα του όσο και στο τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο

Ο Μπόνο των U2 σήμερα έχει γενέθια, κλείνει τα 62 και με αφορμή αυτό, θα κάνουμε μια αναδρομή στην ενδιαφέρουσα ζωή, τη σπουδαία καριέρα του και το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο. Με αληθινό όνομα Paul David Hewson, γεννημένος στις 10 Μαΐου 1960 στο Δουβλίνο, είναι ο πασίγνωστος τραγουδιστής του δημοφιλούς ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος U2 και εξέχων ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεννήθηκε από Ρωμαιοκαθολικό πατέρα και Προτεστάντρια μητέρα (η οποία πέθανε όταν ήταν μόλις 14 ετών). Στο Δουβλίνο το 1977, μαζί με τους σχολικούς του φίλους David Evans (αργότερα «the Edge»), Larry Mullen, Jr., και Adam Clayton έφτιαξαν ένα συγκρότημα που θα γινόταν U2. Είχαν κοινή δέσμευση όχι μόνο για τη φιλόδοξη ροκ μουσική αλλά και για έναν βαθιά πνευματικό Χριστιανισμό. Πράγματι, μία από τις λίγες γνήσιες απειλές για την εξαιρετική μακροζωία των U2 (μια συνεργασία —με τον μάνατζερ, Paul McGuinness— για περισσότερα από 30 χρόνια) εμφανίστηκε πολύ νωρίς στη ζωή του συγκροτήματος όταν τρία από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του Bono, σκέφτηκαν να ενταχθούν σε μια χριστιανική κοινότητα . Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας των U2, η θρησκευτικότητα έχει εμποτίσει τη σύνθεση και την ερμηνεία του γκρουπ.

Με επικεφαλής τον τραγουδιστή Bono, οι U2 κέρδισαν δημοτικότητα σε παγκόσμια κλίμακα που λίγοι μουσικοί έχουν γνωρίσει ποτέ. Αφού κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με γενική αποδοχή, το συγκρότημα ξεπέρασε το 1983 με το War και είχε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με το The Unforgettable Fire το 1984. Τον επόμενο χρόνο, το συγκρότημα προσεγγίστηκε από τον Jack Healy, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, και κλήθηκε να συμμετάσχει στην περιοδεία “Συνωμοσία της Ελπίδας” για να επιστήσει την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνει τους θαυμαστές να τις πολεμήσουν.

Στη συνέχεια, ο Μπόνο περιόδευσε τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ με ομάδες που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τα θύματα της βίας και της φτώχειας σε αυτές τις χώρες και άρχισε να ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για τα δεινά των ανθρώπων στον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο. Οι εμπειρίες του ενημέρωσαν την ηχογράφηση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τη μεγαλύτερη επιρροή του συγκροτήματος, το The Joshua Tree (1987), το οποίο κατέλαβε την 26η θέση όταν το περιοδικό Rolling Stone επέλεξε τα κορυφαία 500 άλμπουμ όλων των εποχών το 2003. How to Dismantle an Atomic Bomb (2004) έγινε το έκτο των U2 Νο ένα άλμπουμ, και μέχρι το 2006 το γκρουπ είχε πουλήσει περίπου 150 εκατομμύρια άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Με το Songs of Experience (2017), το όγδοο νούμερο ένα άλμπουμ τους, οι U2 έγιναν ένα από τα λίγα συγκροτήματα που είχαν κορυφαίο άλμπουμ στα chart σε τέσσερις συνεχόμενες δεκαετίες.

https://www.youtube.com/watch?v=8TXnjGtIhyc&list=PLZ68TbwgJXD62psSjZpyPL7Kz4bwlNOgE


Περιγραφοντάς τον, ο στενός του φίλος και κιθαρίστας των U2, Edge, ως «πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος των Over-Achievers Anonymous, με μια ακατανίκητη επιθυμία να είναι σπουδαίος και πόθος για ζωή», ο Bono αποφάσισε, αφού συμμετείχε σε διάφορα οφέλη για ανθρωπιστικούς σκοπούς με άλλους μουσικούς, για να αναπτύξει τη φήμη του και την πρόσβαση που έφερε σε παγκόσμιους ηγέτες για να δεσμευτεί για μια δεύτερη καριέρα ως παγκόσμιος πολιτικός χωρίς χαρτοφυλάκιο. Μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στο να πρωτοστατήσει στην εξαιρετικά ανθεκτική μπάντα του και στη συνάντηση με προέδρους, πρωθυπουργούς, οικονομολόγους, υπουργούς, επιστήμονες και φιλάνθρωπους, ο Bono βοήθησε τελικά να ιδρύσει το 2002 Debt, AIDS, Trade, Africa (DATA), μια οργάνωση πολιτικής και υπεράσπισης που επιδιώκει για την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και της εξάπλωσης του AIDS στην Αφρική μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και εταιρικών σχέσεων εντός της χώρας. Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time με το θρύλο “Can Bono Save the World?”

Παρά την επιτυχία του στην ευαισθητοποίηση, ο Bono επικρίθηκε από πολλούς στην ανθρωπιστική κοινότητα για την προθυμία του να συνεργαστεί με ηγέτες τους οποίους πολλοί προοδευτικοί θεωρούν αναθεματισμένους (ιδιαίτερα τον Πρόεδρο George W. Bush) προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα για προγράμματα για το AIDS και ελάφρυνση χρέους για τις φτωχές αφρικανικές χώρες. Το πιο δημοφιλές ταξίδι του Bono συνέβη τον Μάιο του 2002 όταν ταξίδεψε σε όλη την Αφρική με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Paul O’Neill, μια εκδρομή που η Washington Post αποκάλεσε μια πιθανή αρχή μιας «σημαντικής…συμμαχίας μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών για να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στην παγκόσμια φτώχεια.”

Το 2004 ο Bono συνίδρυσε την εκστρατεία ONE για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως, αλλά με επίκεντρο την Αφρική, και το 2008 το DATA συγχωνεύθηκε με το ONE. Επιπλέον, το 2006 βοήθησε στη δημιουργία του (Red), ενός έργου της ONE Campaign που συνεργάζεται με εταιρείες και καταναλωτές για δωρεές για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ωστόσο, ο ακτιβισμός του Bono λάμβανε χώρα κυρίως στα παρασκήνια.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα