Το πιο διάσημο καμπαρέ του κόσμου κλείνει λόγω της κρίσης

Το πιο διάσημο καμπαρέ του κόσμου, το Lido σύντομα δεν θα είναι πλέον καμπαρέ. Ο ιδιοκτήτης του ομίλου ACCOR στον οποίο ανήκει πλέον το Lido σχεδιάζει να το κλείσει και να απολύσει σχεδόν όλους τους υπαλλήλους του.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που είχε αγοράσει το διάσημο παριζιάνικο καμπαρέ από τη Sodexo, στις αρχές Δεκεμβρίου σχεδιάζει να κλείσει το καμπαρέ για να το κάνει μια απλή αίθουσα παραστάσεων και σχεδιάζει να απολύσει σχεδόν όλους τους υπαλλήλους ταυτόχρονα.
Αλλαγή ταχύτητας λοιπόν για την Accor. Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την εξαγορά του Lido, ο ξενοδοχειακός όμιλος δήλωσε ότι ήθελε να διατηρήσει «το πνεύμα του καμπαρέ», αποφάσισε να αλλάξει τελικά αυτή την αρχική ιδέα. Και τώρα θέλει να μεταμορφώσει το ιστορικό καμπαρέ σε μια απλή αίθουσα παραστάσεων.

Έργο που ανακοινώθηκε προ λίγων ημέρων σε όλο το προσωπικό και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαδική απόλυση σχεδόν και των 184 σημερινών εργαζομένων. Ο όμιλος θα διατήρησει μόνο λίγους τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό. Το Lido ωστόσο έχει 22 εκπροσώπους προσωπικού ή και συνδικάτων, τους οποίους θα είναι δύσκολο να παρακάμψουν.

Η διοίκηση έχει επίσης αναλάβει να εγγυηθεί μισθούς μέχρι την άνοιξη του 2023. Για τους υπόλοιπους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαπραγματεύσεις. «Θα παλέψουμε για να περιορίσουμε τα σπασμένα», μας λέει ανώτερος αξιωματούχος του σωματείου.

Τέλος μιας εποχής
Επιπλέον, και αυτό αναμφίβολα δεν είναι τυχαίο, η διοίκηση αποφάσισε να βάλει τέλος στη μερική δραστηριότητα των εργαζομένων της, οι οποίοι θα επέστρεφαν πίσω όλοι στην εργασία τους από τις 12 Μαΐου, και αυτό ενώ η δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι αδρανής.

Ακόμη και αν δεν απαγορεύεται η απόλυση σε περίπτωση μερικής δραστηριότητας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρειαστεί να επιστραφεί η ενίσχυση. Σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα καμπαρέ του Παρισιού είναι στην περίπτωση αυτή οι πρώτοι δικαιούχοι δημόσιας ενίσχυσης που χορηγήθηκε στον τομέα της ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης: σχεδόν 700.000 ευρώ δόθηκε για το Lido.

Όποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, η εξαγορά από την Accor σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το Lido. Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα περίπλοκα. Το Lido υπέφερε εδώ και καιρό από μια “ξεπερασμένη” εικόνα. Επιπλέον, όπως όλα τα καμπαρέ, έχει συσσωρεύσει δυσκολίες: επιθέσεις, διαδηλώσεις και πάνω από όλα τον Covid. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Sodexo, η οποία ωστόσο είχε επενδύσει πολλά σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Lido, κατέληξε να το πουλήσει.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin