Η Κύπρος εντυπωσιάζει με το νέο της τουριστικό πρόσωπο

Η Κύπρος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχει εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση κρίσεων. Έτσι λοιπόν έπρεπε να αντιμετωπίσει και με την τουριστική κρίση που προέκυψε αρχικά λόγω του Covid-19 και έπειτα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς είναι γεγονός ότι η οι Ρώσοι αποτελούν μεγάλο μέρος του κυπριακού τουρισμό. Είναι γνωστό σε όλους ότι  χιλιάδες Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές κάθε χρόνο ενώ πολλοί ακόμα έχουν αγοράσει σπίτια, διαμερίσματα και πολυτεή rooftops σε ουρανοξύστες στη Λεμεσό, το Μαϊάμι της Ευρώπης, όπου εκτός από ουρανοξύστες υπάχουν και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, ορισμένα μάλιστα από αυτά ρωσικής ιδιοκτησίας. Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι το θέμα της τουριστικής κρίσης έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά πράγμα που έγινε ενώ η Κύπρος κατάφερε και σε μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξει και να υλοποιήσει το plan B και το νέο τουριστικό πρόσωπο της Κύπρου. Το νέο πρόσωπο της Κύπρου είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας, καθώς ουδέποτε σταμάτησε η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Το νέο αυτό πρόσωπο της Κύπρου παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην Αθήνα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, από τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου, κ. Σάββα Περδίο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου, κ. Βασίλης Δημητριάδης, η Υφυπουργός Τουρισμού Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Γ.Γ του HAPCO & DES, κ. Αντωνία Αλεξάνδρου – ως εκπρόσωπος της Προέδρου HAPCO & DES, εκπρόσωποι της Cyprus Airways και δεκάδες εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων και του Τύπου.


Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε στην παρουσίαση του ότι τίθεται τέλος στην εποχή που ο ήλιος και η θάλασσα ήταν η ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και ξεκαθαρίζει πως η Κύπρος δεν είναι μόνο αυτό καθώς αρχίζει μια νέα εποχή με νέα ταυτότητα διαφορετική, πιο ανοιχτόμυαλη και πιο περιεκτική. Το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου εισάγει νέα product labels, βασιζόμενα στις διαστάσεις του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η νέα εικόνα που κτίζουμε για την Κύπρο στο εξωτερικό είναι ότι ναι μεν η Κύπρος είναι ο καλύτερος προορισμός για τους τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά συνάμα είναι και μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό, γεμάτη αυθεντικές εμπειρίες οι οποίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα και σε πολύ κοντινές αποστάσεις η μία από την άλλη, ενώ την ίδια ώρα είναι προσβάσιμες σε όλους», είπε ο κ. Περδίος.

Αυτό είναι και το μεγάλο ατού της Κύπρου. Το γεγονός δηλαδή, ότι όλες αυτές οι αυθεντικές εμπειρίες που διαθέτει βρίσκονται πολύ κοντά η μια με την άλλη λόγω των μικρών αποστάσεων του νησιού μας.

«Μπορείς σε μια μέρα να ζήσεις πέντε μοναδικές εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις δύο ώρες για να βρεις την επόμενη πόλη, το επόμενο χωριό, την επόμενη παραλία, το επόμενο εστιατόριο… Είναι τεράστιος ο αριθμός αυθεντικών εμπειριών και αυτό μας δίνει ένα πλουραλισμό από εμπειρίες που δεν μπορούν εύκολα να αντιγράψουν άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Η Κύπρος είναι ένα μοναδικό νησί που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όλο το χρόνο και αυτή είναι και η βασική ρητορική του Υφυπουργείου Τουρισμού στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει άλλο νησί στη Μεσόγειο που να μπορεί να πει ότι είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο και αυτό αποτελεί το βασικό παράγοντα που μας διαφοροποιεί και από τα νησιά της Ελλάδας», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Περδίος έκανε λόγο για μια λανθασμένη εικόνα που είχε η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια στο εξωτερικό, αφού όπως ανέφερε λόγω της στόχευσης της Κύπρου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι και η χώρα μας είναι ακόμα ένα ελληνικό νησί, ανοικτό πέντε με έξι μήνες τον χρόνο.

«Παλεύουμε πολύ να αλλάξει αυτή η αντίληψη του κόσμου, σίγουρα δεν είναι εύκολο διότι άμα 30 χρόνια ακούνε μόνο για ήλιο και θάλασσα δεν είναι δυνατό να αλλάξει αυτό το πράγμα από τη μια μέρα στην άλλη», σημείωσε.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας διαδραμάτισαν οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι φορείς του τουρισμού το τελευταίο 8μηνο σε 20 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων παρουσιάστηκε η νέα ταυτότητα της Κύπρου και τα νέα προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και το digital marketing που εφαρμόζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να διαφημιστεί σε ένα δισεκατομμύριο τηλέφωνα τον χρόνο.

Τα product label «Γαλάζιες σημαίες», Cyprus Nature Trails και το «Γεωπάρκο Τροόδους» αναδεικνύουν την ομορφιά της Κυπριακής φύσης, όπου τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης, τα φροντισμένα μονοπάτια της φύσης και η γεωλογική ιστορία της Κύπρου, η οποία αναδύθηκε από την θάλασσα δημιουργούν μια όμορφη αίσθηση στον επισκέπτη.

Το σήμα Heartland of Legends αποτυπώνει τον χαρακτήρα της Κύπρου, ο οποίος διαμορφώθηκε από την ιστορία της και το αποτύπωμα των πολιτισμών που πέρασαν από τον τόπο, συμπυκνώνοντας τη μεσογειακή εμπειρία και περιέχει εκπληκτική διαφορετικότητα πολιτισμών, εθνοτήτων και προσώπων. Το σήμα Colourful Villages περιγράφει με δύο λέξεις τα όμορφα και γραφικά χωριά της Κύπρου. Τα product labels Cyprus Breakfast, Vegan Friendly, Taste Cyprus Delightful Journeys μας εισάγουν στην πρώτη μαγεία της κυπριακής γαστρονομίας. Τις γεύσεις αυτές συμπληρώνουν οινολογικά τα product labels που αφορούν το κρασί και συγκεκριμένα το Wine Routes label και το Commandaria, ένα label που μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο με το παλαιότερο κρασί στον κόσμο με το ίδιο όνομα για πάνω από 800 έτη. Το παζλ της νέας ταυτότητας συμπληρώνουν τα σήματα Theme Parks και Christmas Villages που δίνουν νότες χαράς στις διακοπές ολόχρονα και χρωματίζουν όμορφα τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Κύπρος στέλνει μήνυμα σε όλους, σε αυτούς που την επισκέφθηκαν στο παρελθόν, σε αυτούς που ακόμα δεν την έχουν επισκεφτεί και αυτούς που ζουν στην Κύπρο, ότι αυτός ο τόπος είναι αξιαγάπητος. Όλες οι ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού έχουν ως στόχο να ωφελήσουν πρώτα τον τόπο και τους ανθρώπους του και να τον αγαπήσουν ακόμη περισσότερο, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι, γιατί αυτός ο τόπος είναι φροντισμένος. Έτσι λοιπόν το παλιό λογότυπο με τον ήλιο και την θάλασσα αποχωρεί και έρχεται το νέο, Love Cyprus, γιατί απλά η Κύπρος είναι ένας αξιαγάπητος προορισμός.

Love Cyprus

Το «Love Cyprus» αφιερωμένο στους Κύπριους

Πολλοί, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού διερωτήθηκαν με την αλλαγή της τουριστικής ταυτότητας της Κύπρου και του λόγκο της χώρας με το σλόγκαν «Love Cyprus».

«Το συγκεκριμένο σλόγκαν δεν απευθύνεται τόσο στους δυνητικούς τουρίστες της Κύπρου στο εξωτερικό, όσο στους ντόπιους και δίνει το μήνυμα ότι οφείλουμε να αγαπήσουμε τη χώρα μας με δύο τρόπους: να την επισκεφθούμε και να τη γνωρίσουμε όπως είναι πραγματικά και να τη σεβόμαστε. Αν δεν προσέχουμε τη χώρα μας, αν δεν τη διατηρούμε καθαρή πως θα την σεβαστούν άτομα από το εξωτερικό;», διερωτήθηκε ο κ. Περδίος.

Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τους ντόπιους στο να επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα και με τον κ. Περδίο στρέφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τους ντόπιους τουρίστες, αφού είναι και οι καλύτεροι «διαφημιστές» του προϊόντος μας.

Οι ντόπιοι, σύμφωνα με τον ίδιο θα επισκεφθούν διάφορους προορισμούς της Κύπρου τόσο τα Σαββατοκύριακα, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με το υλικό που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποδεικνύεται ύψιστης σημασίας για διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Αναφορά έκανε και στα Σχέδια Εγχώριου Τουρισμού που εκπόνησε το Υφυπουργείο, υπογραμμίζοντας πως το ενδιαφέρον που έδειξαν οι πολίτες για χρήση τους ήταν αυξημένο.

«Εξαγγείλαμε ένα νέο πρόγραμμα για τον εγχώριο τουρισμό το οποίο ξεκινά την 1η Μαΐου και σε πρώτη φάση θα ισχύσει για ένα τρίμηνο. Η επιχορήγηση που θα προσφέρει το Υφυπουργείο ανέρχεται στα 20 ευρώ το βράδυ ανεξαιρέτως της τελικής τιμής του δωματίου, αν και η ανώτατη τιμή ανέρχεται στα 100 ευρώ», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Δείτε ΕΔΩ το υλικό που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Την σκυτάλη έλαβε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην επικείμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, γεγονός που θα σημάνει μια περαιτέρω σύνδεση των δύο χωρών.

Ακολούθως ο κ. Κώστας Μελάς, Commercial Manager της BBT AIR, αντιπροσώπου της Cyprus Airways στην Ελλάδα παρουσίασε τις νέες αεροπορικές συνδέσεις της Cyprus Airways με την Ελλάδα και άλλες χώρες, τα ναύλα και την εταιρική ταυτότητα της εταιρίας.

Μετά, απ΄ όλα αυτά το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος που λειτουργεί και κινείται παγκόσμια ο ΚΟΤ είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα