Γιατί κινητοποιείται άμεσα η Καλιφόρνια

Να προστατευθεί με κάθε μέσο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και να υποδεχθεί όσες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό στην πολιτεία όπου ζουν: η Καλιφόρνια ξεκίνησε χθες Τρίτη γενική κινητοποίηση μετά την αποκάλυψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Οι κόρες μας, οι αδελφές μας, οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας δεν θα φιμωθούν. Ο κόσμος θα ακούσει την οργή τους. Η Καλιφόρνια δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί», τόνισε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Παράλληλα ο Νιούσομ πρότεινε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της πολιτείας ώστε «να διασφαλίζει το δικαίωμα στην επιλογή».

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προστατεύσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, κατά συνέπεια η Καλιφόρνια θα υψώσει μια ασπίδα γύρω από αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμά μας», επεσήμαναν ο κυβερνήτης και οι επικεφαλής του κοινοβουλίου της Καλιφόρνιας, της πιο πολυπληθούς και πλούσιας πολιτείας των ΗΠΑ.

Η τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, θα έχει κυρίως συμβολική αξία, καθώς ήδη πολλοί νόμοι διασφαλίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση στην Καλιφόρνια.

Όμως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της ανακοίνωσης: να μάθουν όλες οι γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου περιορίζεται ή ακόμη και τίθεται εκτός νόμου το δικαίωμά τους αυτό ότι η Καλιφόρνια θα εξακολουθήσει να τις δέχεται.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις γυναίκες και τις οικογένειες που πλήττονται από τις οπισθοδρομικές και ανεύθυνες πολιτικές άλλων πολιτειών», τόνισε χθες Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η μεταβατική πρόεδρος της Γερουσίας της Καλιφόρνιας Τόνι Άτκινς.

Η ίδια δεσμεύθηκε ότι «η Καλιφόρνια θα εξακολουθήσει να αποτελεί αχτίδα ελπίδας για αυτές» τις γυναίκες.

Μία γυναίκα στις τέσσερις

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, αν το Ανώτατο Δικαστήριο όντως αποφασίσει σε μερικές εβδομάδες να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ – βάσει της οποίας το αμερικανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας-,26 αμερικανικές πολιτείες «σίγουρα ή ενδεχομένως» θα αποφασίσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε αμερικανική επιθεώρηση για τη δημόσια υγεία κατάληξε στο συμπέρασμα ότι στις ΗΠΑ μία γυναίκα στις τέσσερις έχει καταφύγει ή θα καταφύγει σε άμβλωση μία φορά στη ζωή της προτού γίνει 45 ετών.

«Αυτό δεν θα σταματήσει ξαφνικά επειδή ακραίοι πολιτικοί θα έχουν επιβάλει απαγορεύσεις, η ανάγκη θα παραμείνει!», υπογράμμισε η Τζόντι Χικς πρόεδρος της οργάνωσης Planned Parenthood στην Καλιφόρνια, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν τις μισές από τις 165 κλινικές στην πολιτεία που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης.

«Αφορά την αξιοπρέπεια, την υγεία των ανθρώπων και το μέλλον τους», επέμεινε η ίδια επισημαίνοντας τις περιπτώσεις νεαρών γυναικών, ευάλωτων και χωρίς πόρους, που θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να υποβληθούν σε άμβλωση.

«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτού του είδους οι απαγορεύσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους έγχρωμους (…) Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση και τους απαγορεύεται κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο να καταλήξουν στη φτώχεια», καθώς δεν θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να εργαστούν, πρόσθεσε η Χικς.

Η Planned Parenthood ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αφότου οι αρχές του Τέξας αυστηροποίησαν πολύ τη σχετική νομοθεσία, δέχεται κάθε μήνα στις κλινικές της στην Καλιφόρνια τουλάχιστον 80 γυναίκες από άλλες πολιτείες που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η κλινική της στο Μαρ Μόντε, που καλύπτει τη βόρεια Καλιφόρνια και τη γειτονική Νεβάδα, ετοιμάζεται να δέχεται 250 με 500 επιπλέον ασθενείς την εβδομάδα, αν ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Επίσης μια νέα κλινική όπου θα γίνονται αμβλώσεις θα εγκαινιαστεί στο Ρίνο, κοντά στο αεροδρόμιο και σε σταθμούς άλλων μέσων μεταφοράς, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των γυναικών από άλλες πολιτείες, επεσήμανε η Planned Parenthood στον ιστότοπό της.

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε το 2014 νομοθεσία που αναγκάζει τους εργοδότες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στην υγειονομική τους κάλυψη αποζημίωση για τις αμβλώσεις.

Photo cover:pixabay.com/OpenClipart-Vectors/protest

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Share: