Πως συνδέεται ο σωματικός πόνος με την ψυχική υγεία

Τι αποκαλύπτει ο σωματικός σας πόνος για την ψυχική σας υγεία:

Πονοκέφαλοι και άγχος

«Το άγχος πάει στο κεφάλι σου»; Αυτή η πολλοστή έκφραση δεν προκύπτει από το πουθενά. Υπάρχει όντως ψυχολογική προέλευση οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι. 

Υπερκόπωση και πόνος στον αυχένα και τους ώμους 

Το καταπονημένο και εξουθενωμένο άτομο τείνει να αισθάνεται στραγγισμένο. Δεν έχει πια καθόλου ενέργεια και δεν μπορεί να συνέλθει ακόμα και μετά από ανάπαυση. Το σώμα, που έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματά του, εκδηλώνει τη δυσφορία του με πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα χέρια, κ.α.

Κούραση και καταθλιπτική διάθεση

Όταν αποφασίζετε να μην αντιδράσετε στη θλιμμένη ή ευερέθιστη διάθεσή σας, το σώμα αντεπιτίθεται και σας ενημερώνει. Η καταστολή καταλήγει σε διάσπαση μεταξύ του ασυνείδητου και της συνείδησης, για να μην αναδείξει αυτό που δεν θέλετε να ακούσετε. Ωστόσο, το σώμα θα σας ενημερώσει για να σταματήσετε να αποκόπτεστε από τις επιδράσεις σας. Θα εκκενώσει τα πάντα μέσα από ένα αίσθημα κόπωσης χωρίς να δώσει λύση. 

Φόβος και πόνος στο στομάχι

Σίγουρα το έχεις ήδη νιώσει, όταν φοβάσαι, έχεις την εντύπωση ότι η κοιλιά σου είναι δεμένη. Υπάρχει εξήγηση! Οι επιστήμονες κατέστησαν δυνατή τη μέτρηση της δραστηριότητας των νευρώνων που βρίσκονται σε μια μάλλον απροσδόκητη περιοχή του σώματός μας: το πεπτικό μας σύστημα. Με συγκεκριμένο ρυθμό, αρκετές χιλιάδες κύτταρα είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις του παχέος εντέρου, που τώρα ονομάζεται «δεύτερος εγκέφαλος».

Καρδιά και συναισθηματική δυσφορία 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εξασθενεί σοβαρά την καρδιά μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Όταν δεν υπάρχει οργανική προέλευση, αναρωτηθείτε εάν η ενόχλησή σας δεν είναι ψυχοσωματική. Η απελευθέρωση της πίεσης μπορεί μερικές φορές να σας κάνει καλό.

Photo cover:pixabay.com/Pexels/man

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin