Το διεθνές Πάρκο Γλυπτικής βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Το Πάρκο Γλυπτικής 20.000 τετραγωνικών μέτρων και το παρακείμενο Πάρκο με τους Κάκτους, (Πάρκο Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων) στο σταυροδρόμι του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και της Λεωφόρου Κρυού Νερού βρίσκεται σε μια θαμνώδη περιοχή (“Στροτζιυλοβούναρο”) με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα. Υπάρχουν παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής.

Το πάρκο γλυπτών αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή έργων πέραν των 50 καλλιτεχνών απ΄ όλο τον κόσμο, που έχουν συμμετάσχει στο Ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας στην Κύπρο. Η επέκταση της συλλογής είναι ένα εν εξελίξει έργο, εφόσον προστίθενται συνεχώς νέα εκθέματα. Το 2015 καλλιτέχνες απ΄ όλο τον κόσμο δημιούργησαν γλυπτά επί τόπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων, μετατρέποντας το πάρκο σ΄ ένα υπαίθριο εργαστήριο.

Το Πάρκο των Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων είναι μια επέκταση του πάρκου γλυπτικής και είναι επίσης ένα εν εξελίξει έργο, το οποίο φιλοξενεί διάφορα είδη κάκτων, καθώς και αποξηραμένες φυτικές ποικιλίες του νησιού.

Το Πάρκο Γλυπτικής είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο για τον Δήμο Αγίας Νάπας, είναι το νέο σημείο αναφοράς και στολίδι της πόλης, το πρώτο στο είδος του στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Στόχος του Δήμου, μέσα από τη δημιουργία αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, είναι να προαγάγει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, να προσφέρει στους δημότες και επισκέπτες του, ανάσες πολιτισμού κι ένα αξιοζήλευτο χώρο, τον οποίο θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν.

Πρωτεργάτης της ιδέας για τη δημιουργία του Πάρκου Γλυπτικής είναι ο κ. Κίκης Κωνσταντίνος, ο οποίος μετά το ξεριζωμό του 1974, όπου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πόλη Αμμόχωστο ζει μόνιμα στην Αγία Νάπα.

Ο κ. Κωνσταντίνου, γνωστός στο ευρύ κοινό για την ανάμειξή του στα κοινά καθώς και για τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, όραμά του όπως δηλώνει ο ίδιος ήταν πάντοτε, η Αγία Νάπα που τόσο πολύ αγαπάει να καταστεί όχι μόνο ο καλύτερος τουριστικός προορισμός της Κύπρου όπως είναι σήμερα αλλά και πόλη – κοιτίδα των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Το όραμά του το μοιράστηκε με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την ιδέα και με ομόφωνη απόφασή τους έδωσαν την συγκατάθεσή τους για τη δημιουργία του..

Αρχικά έγινε ο καθαρισμός και η δεντροφύτευση περίπου 1500 κυπριακών δέντρων και φυτών που πιστοποιούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και της Κύπρου γενικότερα όπως είναι η Αλμυρίδα, τα πεύκα, τα Κυπαρίσσια, η Μαστιχιά, Αρτυματιά, Αροδάφνη, Δάφνη, Μερσινιά, Τερατσιά, Καλλιτρίδα, Σχοινιά, Βουκεμβίλια, Γιαννήδες κλπ με στόχο τον περεταίρω εμπλουτισμό του φυσικού πλούτου της περιοχής. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2013, άρχισε η τοπιοτέχνηση του χώρου με την αφιλοκερδή προσφορά ειδικών σε θέματα τοπιοτέχνησης.

Με τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στις 23 Απριλίου – 10 Μαϊου 2014 τέθηκαν οι βάσεις για το Πάρκο Γλυπτικής. Θα ακολουθήσουν διαδοχικά Συμπόσια μέχρι την ολοκλήρωση του Πάρκου.

Κατά το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής δεκατέσσερις καταξιωμένοι Γλύπτες από Ελλάδα και Κύπρο, όλοι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε) και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.Κ), επιτελούσαν επιτόπου τα έργα τους, στα μόνιμα σημεία φιλοξενίας τους, μέχρι τις 11 Μαϊου, ημέρα τέλεσης των εγκαινίων του Πάρκου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος.

Info:

Αμμόχωστος / Διεύθυνση: Λεωφόρος Κρυού Νερού, Αγία Νάπα
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 23 816 300, Φαξ: +357 23 722 607
Ώρες Λειτουργίας: Από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου.
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν
**Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin