M.U.S.A.N: Η Κατερίνα Γιατζόγλου μας ξεναγεί στο νέο εξωπραγματικό υποβρύχιο μουσείο στην Κύπρο

Η Κατερίνα Γιατζόγλου επισκέφτηκε το νέο Μουσείου Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας (MUSAN) το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο σε μια εντυπωσιακή τελετή ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Jason deCaires Taylor, έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του κινήματος της οικολογικής τέχνης.

Το MUSAN είναι ένας υδάτινος θησαυρός για την Κύπρο, αφού η μοναδικότητά του σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον της Αγίας Νάπας δημιουργούν ένα ιδιαίτερο έργο, που δεν θα δείτε πουθενά αλλού.

Το μουσείο αυτό είναι ένα έργο – κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές και περιέχει πολλούς συμβολισμούς σχετικά με την αποξένωση των ανθρώπων από το περιβάλλον, τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών γενεών και την κλιματική αλλαγή. Στα γλυπτά υπάρχουν δύο νέοι Κύπριοι, που θα είναι πάντα εδώ για να σηματοδοτήσουν την τοποθεσία του μουσείου.

Ο προϋπολογισμός για το Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας ήταν 1.000.000 €. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον κόσμο, το έργο αυτό ανεβάζει την Κύπρο ψηλότερα. Αυτό το έργο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Κύπρο. Εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν και αποτελεί πλέον μέρος των εθνικών θησαυρών της χώρας. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται και προσελκύει ξεχωριστή ομάδα τουριστών με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για όλες τις τουριστικές ομάδες και ηλικίες. Ταυτόχρονα, στηρίζει τις προσπάθειες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, λειτουργώντας αμφίδρομα για την οικονομία της χώρας.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ολοκλήρωσε την ομιλία του στα εγκαίνια λέγοντας χαρακτηριστικά για το έργο: «Αποδείξαμε ότι δεν τα παρατάμε στα δύσκολα, δεν παραδοθήκαμε, αλλά παλέψαμε μέσα από αντίξοες οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στον δήμο μας για να έχουμε την πόλη μας. Η Αγία Νάπα και το νησί μας, η Κύπρος εκεί που τους αξίζει. Πιστεύαμε ότι με αυτό το μοναδικό μουσείο καταδύσεων οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μια υποβρύχια όαση, η οποία μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών μας, ενώ προσφέρει μια νέα ευκαιρία να συμπεριλάβουμε αυτόν τον προορισμό στις προτιμήσεις και τις εξερευνήσεις μας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο με συνεργασία, δυνατό όραμα και αγάπη, τόσο για τον δήμο μας όσο και για τη νέα γενιά. Μπορούμε να θέσουμε στόχους και να τους πετύχουμε».

Η Κατερίνα Γιατζόγλου πάντως δεν έχασε αυτή τη μοναδική ευκαιρία και εμπειρία!

Η δημιουργία του MUSAN ήταν αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, του δήμου Αγίας Νάπας και του Υπουργείου Τουρισμού. Στην ομιλία της η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση και ενθουσιασμό που ένα μοναδικό και καινοτόμο έργο που οραματιζόταν ο δήμος Αγίας Νάπας έγινε πραγματικότητα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα 93 έργα τέχνης του Jason θα αποτελέσουν καταφύγιο για πολλά θαλάσσια πλάσματα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Το υποβρύχιο μουσείο είναι μια ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με έργα τέχνης που αλληλεπιδρούν με τη φύση και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μας».

Χαιρετισμό στα εγκαίναι απηύθυνε και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και πρώην Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε: «Είναι ένα μεσογειακό κόσμημα που δημιουργήθηκε από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και προσφέρει στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία που καταδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας. Ανέλαβα δήμαρχος Αγίας Νάπας το 2013 με όραμα να την κάνω το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο στη Μεσόγειο μέχρι το 2030. Για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας εφαρμόσαμε τη στρατηγική Ολοκληρωμένη Τουριστική Εμπειρία, με στόχο να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας εμπειρίες και αναμνήσεις ώστε κατά την επιστροφή τους στο σπίτι να κουβαλούν «ένα κομμάτι Αγίας Νάπας μαζί τους και φυσικά τη θέληση να επιστρέψουν κοντά μας, δημιουργώντας έτσι επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Με αυτόν τον στόχο αρχίσαμε να μεταμορφώνουμε την Αγία Νάπα σε μια πόλη εμπειριών, πάρκων, μνημείων και ορόσημων. Σε αυτή τη στρατηγική ήταν πρωταρχικής σημασίας να δημιουργήσουμε υποθαλάσσια ορόσημα, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό του καταδυτικού τουρισμού μας. Μέσα από αυτό το όραμα και τη στρατηγική υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2014 η πρόταση για τη δημιουργία ενός μοναδικού υποθαλάσσιου ορόσημου, του πάρκου υποθαλάσσιων γλυπτών και το 2017 με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιας Έρευνας ξεκινήσαμε τη διαδικασία για το έργο. υπογράφηκε το 2019 και στη συνέχεια προχώρησε στην εκτέλεση του έργου. Είμαι βέβαιος ότι κάθε επισκέπτης του υποβρύχιου πάρκου, επιστρέφοντας σπίτι του, θα πάρει μαζί του λίγο από την Αγία Νάπα».

Ο Jason deCaires Taylor είναι ένας καλλιτέχνης του οποίου η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων τον οδήγησε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπου μέσα από τη δουλειά του προσπάθησε να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Το πέτυχε, δείχνοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του, αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικά ζητήματα και μας υπενθυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το MUSAN αποτελεί ορόσημο για το τουριστικό προϊόν και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αφού είναι μια απαράμιλλη εμπειρία που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας με την τέχνη με τρόπο που ξεχωρίζει. Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030. Πρόκειται για σημαντικό τομέα για την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση εξειδικευμένου και μη τουρισμού. -ειδικευμένος. Το MUSAN συμπληρώνει το προσφερόμενο προϊόν της Κύπρου με έναν μοναδικό τρόπο που πιστεύουμε ότι έχει γίνει πλήρως κατανοητός από όλους σήμερα. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 30 διακεκριμένους δημοσιογράφους από αγορές προτεραιότητας, προσφέροντάς τους ένα μοναδικό πρόγραμμα, που είμαστε σίγουροι ότι θα τους εντυπωσιάσει».

Έντονο ενδιαφέρον για το υποβρύχιο μουσείο έδειξαν και τα διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στα εγκαίναι του στην Κύπρο για να κάνουν ρεπορτάζ για και να δουν από κοντά τα γλυπτά του MUSAN.

Στο νέο Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στον κόσμο. Εκεί, θα δουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του, στο οποίο η φύση θα είναι καλλιτέχνης και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με την πάροδο του χρόνου. Τα γλυπτά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με υλικά που προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή, και τοποθετούνται σε διαφορετικά βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για τη θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την περιοχή. Είναι μια αμμώδης περιοχή, 200 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.
Οι επισκέπτες του μουσείου μπορεί να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Το όλο έργο είναι ένα υδάτινο ταξίδι στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως δημιουργήθηκε από τον διάσημο Jason deCaires Taylor. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, θαλάσσιος οικολόγος, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής καταδύσεων για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης, που ανταποκρίνονται στον τόπο που βρίσκονται και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωη.

More information
www.musan.org.cy
https://m.facebook.com/MUSANAyiaNapa/
https://www.instagram.com/musan_ayianapa/

www.visitcyprus.com

oceanlab-eco-diving.com | ocean_lab_eco_diving

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα