Search
Close this search box.

Η Tesla ίσως είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία

Είναι η Tesla ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία; Μήπως, αντίθετα με τους αναλυτές, η αυτοκινητοβιομηχανία “αργοπεθαίνει”;
Όπως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η Tesla αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά αν σκεφτεί κάποιος ότι στη συγκεκριμένη ηγείται ο Έλον Μασκ το πράγμα αλλάζει.

Σε συνέντευξή του σε ομάδα μετόχων, ο Έλον Μασκ μίλησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας. «Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ένας απόλυτος εφιάλτης διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε ο δισεκατομμυριούχος. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από αυτή την κατάσταση. Κύριο μέλημά μας είναι πώς θα κάνουμε τα εργοστάσια να λειτουργήσουν για να πληρώνουμε τον κόσμο και να μην χρεοκοπούμε. »

Γιατί ναι, τα νέα εργοστάσια που χτίστηκαν στο Βερολίνο και στο Όστιν κοστίζουν σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς ο κατασκευαστής να μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά την παραγωγή του. «Τα εργοστάσια του Βερολίνου και του Ώστιν είναι “γιγάντια καμίνια”χρήματος αυτή τη στιγμή (…). Υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα και σχεδόν καθόλου παραγωγή», είπε ο Έλον Μασκ, σε αυτή τη συνάντηση που έγινε στις 31 Μαΐου, αλλά τις τελευταίες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας στον αμερικανικό Τύπο.

Η κρίση στους ημιαγωγούς και τις πρώτες ύλες πλήττει σκληρά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα λόγω του Covid έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Μάλσιτα το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη είναι κλειστό εδώ και εβδομάδες.


Κερδοφορία

«Η χρεοκοπία είναι ένας πραγματικός κίνδυνος», είπε ο Γκόρντον Τζόνσον της GLJ Research στο CNN Business την Πέμπτη. ” Γιατί; Μεγάλο μέρος των μετρητών τους είναι κολλημένο στην Κίνα. Δεν ήταν κερδοφόροι πριν βρεθούν στην Κίνα. Και, δεδομένου ότι η Κίνα δεν επιτρέπει στις εταιρείες να επαναπατρίσουν τα ποσά που κατασκευάστηκαν εκεί έξω από τη χώρα, η Tesla έχει πραγματικό πρόβλημα. »

Μάλιστα, η Tesla είναι κερδοφόρα από το 2018. Η παραγωγή της έφτασε σχεδόν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα το 2021, απόλυτο ρεκόρ. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Tesla σχεδόν ανταποκρίθηκε στην παραγωγή του 4ου τριμήνου του 2021. Είχε ως αποτέλεσμα κέρδη ρεκόρ 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να μειωθούν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά είναι πολλά, αλλά τα καθημερινά έξοδα της Tesla είναι πολύ μεγαλύτερα από πριν, και οι προβλέψεις επρόκειτο να φτάσουν πολύ περισσότερα από τα εκατομμύρια αντίτυπα που πωλήθηκαν για φέτος το 2022. Για να μην αναφέρουμε ότι το μακροπρόθεσμο χρέος της Tesla είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια , αν και η αναλογία αυτού του χρέους προς τα έσοδα της Tesla τείνει να μειώνεται χρόνο με το χρόνο.


Αυτό οδήγησε τον Έλον Μασκ να πει την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να απολύσει το 10% του προσωπικού του μέχρι να υποχωρήσει η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στη συνέχεια επέστρεψε στις παρατηρήσεις του και αντ’ αυτού ανέφερε το ποσοστό από 3 έως 3,5% . Όμως έχει δημιουργηθεί πλέον αμφιβολία.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Tesla έχει ακόμη ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της, αλλά η εταιρεία θα πρέπει να αποφύγει προβλήματα ταμειακών ροών βραχυπρόθεσμα. Από την αρχή της χρονιάς η δράση υποχώρησε περισσότερο από το ένα τρίτο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα