Search
Close this search box.

Θαλάσσιες Σπηλιές: Τα «παλάτια» της Κύπρου – Αριστουργήματα της φύσης που κόβουν την ανάσα

Το Ακρωτήρι Γκρέκο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστκά της Αγίας Νάπας στην Κύπρο που τονίζει την µεγαλειότητα του τοπίου. Μέσα σε θαλάσσιες χαράδρες ύψους µέχρι και 10 µέτρων υπάρχουν σπηλιές που η φύση τις στόλισε και τις µετέτρεψε… σε παλάτια, όπως αποκαλούνται στη λαϊκή παράδοση.

Η φύση χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σμιλευσει τον  κληρό, ασβεστολιθικό βράχο της Αγίας Νάπας… και να φτιάξει τα δεκάδες αυτά πανέμορφα θαλάσσια σπήλαια.

Ο πανύψηλος κάθετος βράχος πάνω στον οποίο λαξεύτηκαν οι σπηλιές «χάνεται» στην άβυσσο της θάλασσας έως 150 πόδια δημιουργώντας ένα ημικυκλικό κόλπο μοναδικής ομορφιάς, την ίδια ώρα που τα χρώματα του νερού αλλάζουν με κάθε φύσημα της θαλάσσιας αύρας… Η μυστηριακή ατμόσφαιρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο… Το σώμα και οι αισθήσεις κατακλύζονται από πρωτόγνωρα συναισθήματα και τα καθαρά και ζεστά νερά της Μεσογείου αγκαλιάζουν τον επισκέπτη που μόνη έννοια εκείνη τη στιγμή είναι να γνωρίσει κάθε μυστικό των παλατιών…

Αξίζει σίγουρα το κόπο να αφήσετε για µια µέρα την παραλία και να κάνετε ένα συναρπαστικό περίπατο γύρω από το Κάβο Γκρέκο.

Πριν ξεκινήσετε πρέπει να προετοιµαστείτε καλά. Ντυθείτε άνετα, φορέστε καπέλο ήλιου και άνετα αθλητικά παπούτσια. Πάρτε µαζί σας νερό και σνακ και µη ξεχάσετε φυσικά τη φωτογραφική σας µηχανή. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί και ακουλουθήστε το δρόµο κατά µήκος της ακτής που οδηγεί από το τέλος της Λεωφόρου Κρυού Νερού στο ανατολικότατο άκρο της Αγίας Νάπας το Ακρωτήρι Γκρέκο. Το Κάβο Γκρέκο είναι δηµοφιλές µέρος για πεζοπορία και εξερεύνηση της µοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Πολλοί κάνουν ποδηλασία ή πεζοπορία στα µονοπάτια της φύσης, όπου ο αόρατος είναι ανθισµένος ολόχρονα και κυπαρισσάκια βρίσκονται και στις δύο πλευρές των µονοπατιών της φύσης.

Η µεγαλοπρεπής οµορφιά των απόκρηµνων βράχων κοντά στη θάλασσα σε συνδιασµό µε την αυτόχθονη χλωρίδα του Ακρωτηρίου Γκρέκο εντυπωσιάζει.

Μονοετή και πολυετή φυτά, βολβοί και κονδυλωτά µας χαρίζουν σχεδόν ολόχρονα µεθυστικές ευωδίες. Ποικιλίες colchicum, νάρκισσου και άλλων φυτών αναβαθµίζουν την οµορφία του τοπίου. Μοναδικά είναι επίσης τα φυτά στην παραλία και κυρίως είδη που ανθίζουν το καλοκαίρι και που ευδοκιµούν εκεί παρά την αλµυρότητα του εδάφους, την ξηρασία και τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Μερικά από τα είδη αυτά είναι το limonius sinuatum και το limonium deifolium, το Crithmum Maritimum και το σπάνιο ενδηµικό Taraxacum Aphrogenes που ευδοκιµούν αποκλειστικά στην Κύπρο.

Τα ειδικά διαµορφωµένα παγκάκια σας δίνουν την ευκαιρία να ξεκουραστείτε λιγάκι και να ατενίσετε τα κρυστάλλινα νερά. Για τους περισσότερο τολµηρούς υπάρχει ακόµα ένα απόκρηµνο µονοπάτι 10 µέτρων που οδηγεί στην κεντρική κοιλότητα. Ανασκαφές που έγιναν το 1992 έφεραν στο φως ενδείξεις ότι η τοποθεσία αυτή ήταν ένας από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισµούς στο νησί.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
Το προστατευόμενο Εθνικό Δασικό Πάρκο βρίσκεται ανατολικά της Αγίας Νάπας και νοτιοανατολικά του Πρωταρά, στην όμορφη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Το πάρκο είναι μια περιοχή η οποία εντάσσεται στο δικτύο Natura 2000, που απλώνεται κατά μήκος 385 εκταρίων ανέγγιχτου φυσικού τοπίου.

Το πάρκο διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών μελέτης της φύσης – κατάμεστο με πεύκα Καλαβρίας και θαμνοκυπάρισσα – καθώς και με ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία και με παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής. Το Μονοπάτι της Φύσης «Αφροδίτη», μήκους 2 χιλιομέτρων περνά μέσα από την νοτιοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο κι είναι μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη που τιμά τη σύνδεση του νησιού με την αρχαία Ελληνίδα θεά.

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, καθώς περίπου 400 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Κάβο Γκρέκο. Από αυτά, τα 14 είδη είναι ενδημικά και άλλα 14 είναι εξαιρετικά σπάνια.

Το δάσος ήταν κάποτε κατάμεστο με δέντρα, αλλά τώρα καλύπτεται με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που καθιστά το πάρκο  καταφύγιο πολλών θηλαστικών, όπως αλεπούδες, λαγοί και σκαντζόχοιροι, ερπετών όπως φίδια και σαύρες και μεγάλου αριθμού πτηνών. Η πλειοψηφία των πουλιών είναι μεταναστευτικά, με πέντε ποικιλίες και δύο ενδημικά είδη – το ένα εκ των οποίων είναι το Οινάνθη η κυπρία (Oenanthe cypriaca) ή Σκαλιφούρτα, ένα αποδημητικό πουλί που φωλιάζει στο νησί.

Η εκπληκτική θέα από τα ασβεστολιθικά βράχια στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής είναι καταπληκτική. Η περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής για καταδύσεις και εκδρομές με σκάφος στις θαλάσσιες σπηλιές, όπου ένας υποβρύχιος κόσμος περιμένει να ανακαλυφθεί.

Το μικροσκοπικό κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε, με σκαλιά που οδηγούν κάτω σε μια σπηλιά κοντά στην θάλασσα.

Δείτε επίσης

Share: