Η Αντίσταση στη Βιταμίνη-D Κεντρικός Παράγοντας στην Ανάπτυξη Αυτοάνοσου ΝοσήματοςΗ διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης D συνδέεται με καλύτερη πορεία της νόσου σε ασθενείς με αυτοάνοσο

Νέα έρευνα αποδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων[1].

Η βιταμίνη D έχει πολλαπλές δράσεις, ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τα κλινικά οφέλη της θεραπείας με υψηλές δόσεις βιταμίνης D3 στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η αναγκαιότητα υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 για την επιτυχία της θεραπείας μπορεί να εξηγηθεί από την ανάπτυξη αντίστασης του οργανισμού στη βιταμίνη D, κατά τη διάρκεια της ζωής.

Η αντίσταση στη βιταμίνη D σημαίνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό βιολογικό αποτέλεσμα.  Άτομα με αντίσταση στη βιταμίνη D χρειάζονται μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα τους, ώστε να έχουν τα ίδια οφέλη που παρατηρούνται σε άτομα όπου δεν έχουν αντίσταση.

Η αντίσταση, εξηγεί την ανάγκη χορήγησης υψηλών δόσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι βασικοί λόγοι της ανάπτυξης αντίστασης στη βιταμίνη D είναι δύο. Ο πρώτος αφορά μια γενετική προδιάθεση και ο δεύτερος τη διαταραχή στη λειτουργία του υποδοχέα που προσκολλάται η βιταμίνη D στα κύτταρα, εξαιτίας λοιμώξεων.

Η βιταμίνη D ασκεί τη δράση της μέσα από τη σύνδεση της σε έναν υποδοχέα που βρίσκεται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος (Vitamin D Receptor). Τέτοιοι υποδοχείς υπάρχουν στο DNA, όπου ρυθμίζουν τη λειτουργία των γονιδίων και στην επιφάνεια των κυττάρων διαφόρων ιστών, όπου ρυθμίζουν τη συνολική λειτουργία αυτών των ιστών (δέρμα, ήπαρ, οστά, νεφρά, λευκά αιμοσφαίρια, πάγκρεας κ.ά.)


Εικόνα 1: Η βιταμίνη D3 συνδέεται στον υποδοχέα της (VitaminDReceptorκαι ενεργοποιεί ένα γονίδιο.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology οι ερευνητές εξέτασαν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην επιτυχή αντιμετώπιση ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα, με δόσεις 1.000 iu Vit. D ανά κιλό βάρους σώματος.

Στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ένας ασθενής με αυτοάνοσο νόσημα βάρους 60 κιλών για παράδειγμα, λαμβάνει 60.000 μονάδες βιταμίνης D ημερησίως. Παρακολουθούνται δείκτες που αφορούν την δραστικότητα της D και η δόση ρυθμίζεται αντίστοιχα, μέχρι την επίτευξη του μέγιστου βιολογικού αποτελέσματος.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αντίσταση στη βιταμίνη D είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτοανοσίας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D, παράλληλα με την παρακολούθηση δεικτών που παρέχουν εικόνα για τη βιολογική της δράση.


Ασφαλής Χορήγηση της D3

Η βιταμίνη D  παράγεται στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο, σε μορφή προ-βιταμίνης 25(ΟΗ)D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Στη συνέχεια μετατρέπεται σε διάφορους ιστούς στη βιολογικά ενεργή μορφή της, την 1,25(OH)2D3 (καλσιτριόλη).

Το γεγονός ότι παράγεται ως προ-βιταμίνη στο δέρμα και στη συνέχεια ενεργοποιείται στους ιστούς, όπου είναι απαραίτητη, διασφαλίζει τη μη-τοξικότητα της μέσα στο σώμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η χορήγηση της γίνεται με τη μορφή προ-βιταμίνης, όπως αυτή που παράγεται ενδογενώς με τη έκθεση στον ήλιο, προσομοιάζοντας τη φυσιολογική δράση της στον οργανισμό.

Η χορήγηση της βιολογικά ενεργής βιταμίνης (καλσιτριόλη), συστήνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει την προ-βιταμίνη στην ενεργό μορφή, όπως συμβαίνει στη νεφρική ανεπάρκεια.

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η χορήγηση της σε θεραπευτικές δόσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η αντίσταση των ιστών σε αυτή, μπορεί να βελτιώσει την πορεία αυτής της ομάδας ασθενειών.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση της έλλειψης της D, δεν προσδίδει τα πλήρη οφέλη όταν αυτή πραγματοποιηθεί κατά τη στιγμή της έξαρσης ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες χορήγησης θεραπευτικών δόσεων, παράλληλα με την διόρθωση ελλείψεων σε συμπαράγοντες της βιταμίνης D όπως βιταμίνη Κ2, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού και να παρατηρηθεί σημαντική κλινική βελτίωση[2,3].


Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού


Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  1. Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Dirk Lemke et al. Front. Immunol. April 2021
  2. World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factors. Dr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo – Japan.
  3. Sufficient vitamin D status positively modified ventilatory function in asthmatic children following a Mediterranean diet enriched with fatty fish intervention study. Maria M Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Katrina Lambert, Charis Katsardis, Dimitris Tsoukalas, Bircan Erbas. Nutr Res . 2020 Aug 16.

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Dr. Dimitris Tsoukalas MD, PhD
Board Certified Family Physician
Scientific Director of the Metabolomic Medicine® Medical Group
President of European Institute of Molecular Medicine.
Associate Member of the World Academy of Sciences

Photo cover:pixabay.com/Nika_Akin/beautiful

Πηγή: www.drtsoukalas.com

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα