Πέτρος Φιλιππίδης

Φιλιππίδης: Για πρώτη φορά χωρίς χειροπέδες στο δικαστήριο -Απειλές σε καταγγέλουσα, νέα μαρτυρία

Παρουσία του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος προσήλθε χθες στο δικαστήριο χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών, αφού έχει αποφυλακιστεί με όρους και εγγύηση στις αρχές Ιουλίου, συνεχίζεται η δίκη του ηθοποιού για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε στενός φίλος της πρώτης καταγγέλλουσας, η οποία έχει μηνύσει τον ηθοποιό ότι τη βίασε στο θέατρο ΗΒΗ το 2008.

Όπως είπε ο μάρτυρας, στις εξετάσεις της θεατρικής σχολής είχε παρακολουθήσει τη διαδικασία και ο Πέτρος Φιλιππίδης και στη συνέχεια ζήτησε να συναντηθεί με την καταγγέλλουσα για να τη συγχαρεί…

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Π. Φιλιππίδης και η καταγγέλλουσα βρέθηκαν μόνοι στα γραφεία και ο ηθοποιός είχε εμφανή ερωτική διάθεση.

«Εκείνη θέλησε να φύγει από το χώρο. Την εμπόδισε, την έσπρωξε σε ένα τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό. Η Α. είχε σοκαριστεί από τη βιαιότητα. Προσπάθησε να αντιδράσει και ο κατηγορούμενος θύμωσε και την άφησε» περιέγραψε ο μάρτυρας, συμπληρώνοντας ότι του το εκμυστηρεύθηκε η καταγγέλλουσα σε κατ’ ίδιαν συνάντηση. «Δεν θα ξεχάσω το βλέμμα της», συμπλήρωσε.

Ο φίλος της καταγγέλλουσας υποστήριξε ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης συνέχιζε να την καλεί στο τηλέφωνο. «Δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με έναν τόσο εδραιωμένο άνθρωπο στο χώρο, γιατί δεν ήξερε τι συνέπειες θα είχε όλο αυτό. Το Σεπτέμβριο δέχτηκε τηλεφώνημα από τη βοηθό του για να τη δουν για έναν ρόλο. Όταν μου το είπε της είπα να πάει γιατί εκείνος ήταν ο υπαίτιος για κάτι κακό. Έπρεπε να συνεχίσει επαγγελματικά και να αγνοήσει αυτό που έγινε. Αυτό δυστυχώς ήταν μια εδραιωμένη αντίληψη, ότι αυτές τις συμπεριφορές δεν τις καταγγέλλουμε και τις προσπερνάμε».

Όμως, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, κατά τη δεύτερη συνάντηση η φίλη του δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό.

«Μου είπε στο τηλέφωνο πως δεν της αξίζει τέτοια συμπεριφορά και πως δεν θα βγει τίποτα από αυτό. Αποφάσισε να φύγει και να μη διεκδικήσει το ρόλο. Εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά της είπα να μείνει και να διεκδικήσει το ρόλο. Ο Φιλιππίδης την πήρε έπειτα από μέρες τηλέφωνο και της μιλούσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είχαν μια έντονη συζήτηση. Εκείνη του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά του κι εκείνος εξαγριώθηκε και της είπε ότι θα φροντίσει να μη δει θέατρο ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο».

 • Πρόεδρος: Στο ΣΕΗ δεν ανέφερε το πρώτο περιστατικό, ούτε στον εισαγγελέα. Γιατί δεν το ανέφερε;
 • Μάρτυρας: Η απάντηση είναι πως ήταν ένα γεγονός που τη σόκαρε τόσο βαθιά που προσπάθησε να το απωθήσει. Ήταν η πρώτη φορά. Στο πρώτο είχε παγώσει. Ήταν αυτές οι περιγραφές που ακούμε ότι σου συμβαίνει μια ληστεία και παγωνιές. Στο δεύτερο περιστατικό ήταν διαφορετική η αίσθηση που μου έδωσε εμένα.
 • Π: Για ποιο λόγο δέχτηκε να πάει και δεύτερη φορά στον κατηγορούμενο; Σας ρωτώ γιατί οι άλλες καταγγέλλουσες είπαν κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαζόντουσαν μαζί του ξανά.
 • Μ: Ο Φιλιππιδης ήταν ένας άνθρωπος που θα τον συναντούσε πολλές φορές μπροστά της. Η νοοτροπία που υπήρχε ήταν ότι στο θέατρο ματώνουμε, κάνουμε οποιαδήποτε θυσία, ανεξάρτητα από τι μας συμβαίνει ψυχικά ή σωματικά.
 • Π: Τι σημαίνει ματώνω;
 • Μ: Οποιαδήποτε θυσία. Πήγε και με τη σύμφωνη γνώμη τη δίκη μου και πίστευε πως δεν θα συμβεί ξανά.

Η εισαγγελέας ζήτησε από τον μάρτυρα να εξηγήσει τι εννοούσε με τη φράση «στο θέατρο ματώνουμε με οποιαδήποτε θυσία» και τον ρώτησε αν στη θυσία περιλαμβάνεται και ο βιασμός με σε αυτές, με το μάρτυρα να απαντά: «Δε γνωρίζαμε ότι πρόκειται για βιασμό και το καταλάβαμε τώρα».

 • Εισαγγελέας: Δεν έχει σημασία που υπάγεται νομικά η πράξη.
 • Μάρτυρας: Το σκεπτικό μας ήταν ότι βρίσκουμε τη δύναμη να το ξεπεράσουμε.
 • Εισαγγελέας: Μιλάμε για εισχώρηση στη γενετήσια ζωή. Έχετε την ίδια θεώρηση ακόμα;
 • Μάρτυρας: Σήμερα ντρέπομαι ειλικρινά για τη θεώρηση που είχα τότε. Ήμουν 21 και τώρα 35.
 • Εισαγγελέας: Μιλήσατε για πάγωμα. Σε δεύτερο χρόνο όταν αποφασίζει να καταγγείλει τα γεγονότα στο ΣΕΗ;
 • Μάρτυρας: Το 2021 είχε πάει μέσα σε όλο αυτό που συνέβαινε τότε για να καταθέσει τη δίκη της εμπειρία. Κατέθεσε όσα μπορούσε να διαχειριστεί ψυχικά.
 • Εισαγγελέας: Όταν πήγε στον εισαγγελέα ήταν το ίδιο;
 • Μάρτυρας: Πιστεύω ναι. Δεν το έχουμε ζητήσει.
 • Εισαγγελέας: Ε, δεν μπορεί. Εδώ ειπώθηκαν διαφορετικά πράγματα από το ΣΕΗ μέχρι τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin