Ο ρόλος του κολλαγόνου στην αντιγήρανση

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη φυσικής προέλευσης, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στα καλλυντικά. Είναι ένας από τους εγγυητές της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της νεανικής επιδερμίδας. Το κολλαγόνο έχει γίνει ένα αστέρι ενεργό συστατικό στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και των σημαδιών γήρανσης.

Όνομα INCI: Collagen

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί περίπου το 6% του συνολικού μας βάρους και περίπου το 65% όλων των ινωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Είναι το βασικό συστατικό του χορίου.

Το κολλαγόνο αποτελείται από ίνες που παράγονται από ινοβλάστες και βρίσκεται κυρίως στον συνδετικό ιστό. Υπάρχει επίσης στα οστά, τους χόνδρους, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα μαλλιά , όπου λειτουργεί ως ένα είδος κόλλας, διασφαλίζοντας τη συνοχή μεταξύ των κυττάρων. Φέρνει αντοχή και ελαστικότητα στο δέρμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου, με διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με το πού βρίσκεται. Για παράδειγμα, το κολλαγόνο τύπου Ι βρίσκεται κυρίως στο χόριο, τα οστά και τους τένοντες. Το κολλαγόνο τύπου II συγκεντρώνεται στον χόνδρο και στο υαλοειδές υγρό.

Το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά μπορεί να είναι θαλάσσιας προέλευσης, προερχόμενο από φύκια, ζώα, από ψάρια και οστρακοειδή. Έχει δομή παρόμοια με το ανθρώπινο κολλαγόνο και είναι ασφαλές για την υγεία. Υπάρχει επίσης κολλαγόνο που παράγεται από εκχυλίσματα ζύμης.

Το κολλαγόνο ανανεώνεται συνεχώς σε όλη τη ζωή. Αλλά όσο μεγαλώνεις, η παραγωγή του επιδεινώνεται. Το παραγόμενο κολλαγόνο είναι κατώτερης ποιότητας, χάνει πάχος και αντοχή με αποτέλεσμα απώλεια ελαστικότητας, τονικότητας, σφριγηλότητας των ιστών. Υπολογίζεται ότι από την ηλικία των 30 ετών, η απώλεια είναι περίπου 1% ετησίως. Για να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης, το κολλαγόνο έχει κάνει όνομα στα καλλυντικά.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο συμμετέχει αναλογικά στη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα και την ποιότητα του χορίου. Στα καλλυντικά χρησιμοποιείται για την προληπτική, αναπλαστική και ενυδατική αντιγηραντική του δράση.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Το κολλαγόνο έχει την ικανότητα να προσελκύει και να συγκρατεί το νερό στους ιστούς, καταπολεμώντας έτσι την αφυδάτωση. Δρα επίσης στην επιφάνεια όπου έχει τη δύναμη να σχηματίσει μια μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας προστατεύοντας το δέρμα από την αόρατη απώλεια νερού και από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Η ινώδης πρωτεΐνη συμμετέχει επίσης στην αναγέννηση των ιστών διεγείροντας τη σύνθεση πρωτεϊνών που υπάρχουν φυσικά στους ιστούς προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια που συνδέεται με τη γήρανση. Έχει τη δύναμη να διεγείρει τη δική του παραγωγή ενώ αποτρέπει την καταστροφή του. Το κολλαγόνο δίνει δύναμη στις δερματικές δομές ενώ τις προστατεύει. Συμμετέχει επίσης έντονα στη διαδικασία επούλωσης.

Ποια η χρήση στα καλλυντικά;

Λόγω της άμεσης συμμετοχής του στη γήρανση του δέρματος, το κολλαγόνο έχει γίνει πρωταρχικό ενεργό συστατικό στην καταπολέμηση της γήρανσης. Η βιομηχανία καλλυντικών το έχει εντάξει σε πολλές θεραπείες για να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος και να διατηρήσει τη νεότητά του. Το δραστικό συστατικό χρησιμοποιείται σε θεραπείες για την τόνωση της φυσικής σύνθεσης του κολλαγόνου προκειμένου να βελτιωθεί η σφριγηλότητα, ο τόνος και η ελαστικότητα του δέρματος, όλοι αυτοί οι καθοριστικοί δείκτες σε νεαρό ή ώριμο δέρμα.

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, επιλέξτε καλλυντικά που συνδυάζουν κολλαγόνο και βιταμίνη Α και C, που είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου ενεργοποιώντας την κυτταρική ανανέωση, θα προστατεύσουν επίσης το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση. Το συνένζυμο Q10 έχει επίσης την ικανότητα να βελτιώνει την κυτταρική δραστηριότητα η οποία θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή και προστασία του κολλαγόνου.

 Σε ποια προϊόντα μπορούμε να βρούμε κολλαγόνο;

Οροί, κρέμες, μάσκες, κολλαγόνο είναι απαραίτητα στην αντιγηραντική φροντίδα. Χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση περιποίησης για ξηρό και ώριμο δέρμα, περιποίηση προσώπου και σώματος, καθώς και στη φροντίδα μαλλιών.Δείτε επίσης

Σημειώστε ότι το κολλαγόνο είναι μια πυκνή πρωτεΐνη, ένα μεγάλο μόριο που δεν μπορεί να διασχίσει την κεράτινη στοιβάδα. Παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου έχει άμεση συσφικτική δράση, βοηθά στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των ιστών και περιορίζει την απώλεια νερού, καταπολεμώντας την ξηρότητα του δέρματος και συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής ποιότητας του δέρματος. Για να περάσει το κολλαγόνο από τον επιδερμικό φραγμό, πρέπει να διασπαστεί σε πολύ μικρά μόρια ή να εγχυθεί κάτω από το δέρμα χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα. Έτσι θα μπορέσει να έχει μια πιο εις βάθος δράση και να επανεκκινήσει τη φυσική παραγωγή της πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Τα οφέλη του κολλαγόνου στην ποιότητα του δέρματος δεν χρειάζεται πλέον να αποδεικνύονται. Η δράση του στους ινοβλάστες βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Το δέρμα είναι πιο ανθεκτικό στο τέντωμα και σημειώνει λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές, είναι πιο λείο, φαίνεται νεότερο. Η επιφανειακή του δράση σχηματισμού φιλμ φέρνει επίσης ένα ελαφρύ αποτέλεσμα σύσφιξης και απαλότητας στο δέρμα.

Σημειώστε ότι το κολλαγόνο παίζει επίσης ρόλο στην καλή υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Πράγματι, περιέχει απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση της κερατίνης, απαραίτητα για όμορφα και δυνατά νύχια και μαλλιά.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;

Το κολλαγόνο που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά δεν είναι γνωστό ότι είναι αλλεργιογόνο ή τοξικό. Με δομή παρόμοια με το ανθρώπινο κολλαγόνο, είναι ένα καλά ανεκτό συστατικό.

Photo cover:pixabay.com/panajiotis/pretty

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin