Κινεζικός πύραυλος εκτός ελέγχου έπεσε στη Γη: Σε ποιο μέρος έπεσαν τα συντρίμμια (βίντεο)

«Συναγερμός» σήμανε στις αρμόδιες κρατικές Αρχές ανά τον κόσμο μετά από την προειδοποίηση του EASA για πιθανή ανεξέλεγκτη επιστροφή στη Γη ενός κινεζικού πυραύλου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον θηριώδη πύραυλο Long March 5B (CZ-5B), τα συντρίμμια του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου.

Ο κινεζικός πύραυλος, ανέφερε ο EASA, έχει μια μάζα που υπολογίζεται σε 17 έως και 22 τόνους, «κάτι που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση». Ο EASA ανέφερε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Παρά ταύτα, έδωσε ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν. Οι επτά χώρες που αναφέρει ο EASA είναι οι εξής: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι στον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο EASA φαίνεται πως τονίζονται, μεταξύ άλλων, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα.

Τελικά ο κινεζικός πύραυλος έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό. Τα εξαρτήματα 23 τόνων του πυραύλου εισήλθαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και ότι απέμεινε από την καύση, χάθηκε στην άβυσσο της θάλασσας.

Οι κατοικημένες περιοχές που είχαν τεθεί σε κατάσταση alert ως πιθανές για την πτώση του πυραύλου ήταν το μεξικανικό θέρετρο του Κάμπ Σαν Λούκας και οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής, ενώ το πιθανότερο σημείο που έδιναν οι ειδικοί, ήταν ο Βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός.

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B-Y3, τα εξαρτήματα του οποίου είχαν τεθεί εκτός ελέγχου σε τροχιά γύρω από τη Γη, είχε εκτοξευθεί στις 24 Ιουλίου, για να παραδώσει τη μονάδα Wentian στον Διαστημικό Σταθμό Tiangong της Κίνας.

Σχετικά Άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin