Φωτογραφία: Porapak Apichodilok/Pexels

Η 29η Ιουνίου ήταν η μικρότερη μέρα στην ιστορία της Γης -Tι συμβαίνει

Στις 29 Ιουνίου 2022, η Γη σημείωσε ένα ασυνήθιστο ρεκόρ: ήταν η συντομότερη ημέρα της από τη δεκαετία του 1960, όταν οι επιστήμονες άρχισαν να μετρούν την περιστροφή του πλανήτη με ατομικά ρολόγια υψηλής ακρίβειας.

Η νύχτα πλέον έρχεται λίγο νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι σημαίνει για τις μέρες μας;

Σε γενικές γραμμές, η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της κάθε 24 ώρες. Αυτή η μοναδική περιστροφή σηματοδοτεί μια μέρα και οδηγεί τον κύκλο της ανατολής και της δύσης του ηλίου που έχει διαμορφώσει πρότυπα ζωής εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Αλλά οι κουρτίνες έκλεισαν νωρίς στις 29 Ιουνίου, με τα μεσάνυχτα να φτάνουν 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός αναλυτής Ian Sample στον Guardian.

Tι συμβαίνει;

Εξαιτίας μίας ταλάντευσης στον άξονα της Γης, η μέρα στις 29 Ιουνίου διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες ή αλλιώς 1.59 milliseconds λιγότερο από τα 86.400 δευτερόλεπτα που αποτελούν τη μέρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Γη επιβράδυνε την περιστροφή της, προσφέροντας οριακά μεγαλύτερες μέρες, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση αναστράφηκε και οι μέρες γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Μάλιστα, αν η Γη συνεχίζει να επιταχύνει, μπορεί να χρειαστεί για πρώτη φορά να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά ρολόγια.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin