΄ποτά

«Η μισή Αθήνα πίνει μπόμπες»: Πώς από ένα τυχαίο έλεγχο αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα στην ΕΕ

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει όσο περνούν οι ημέρες μία έρευνα, που ξεκίνησε μετά από έναν τυχαίο έλεγχο ρουτίνας για νοθευμένα ποτά στην Κρήτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Παππού, σε έλεγχο που έγινε στην Κρήτη εντοπίστηκαν ποσότητες νοθευμένων αλκοολούχων ποτών. Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, οι Διωκτικές Αρχές εντόπισαν τον χονδρέμπορο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι «μπόμπες». Ωστόσο εκεί διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για μία συνηθισμένη περίπτωση νοθείας ποτών, καθώς τα οινοπνευματώδη δεν είχαν παρασκευαστεί στην Κρήτη, αλλά είχαν φτάσει από το εξωτερικό, ενώ ο εισαγωγέας εντοπίστηκε στην Αθήνα. 

Παράλληλα ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, για να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες περιοχές μπορεί να έχουν φτάσει οι εισαγόμενες «μπόμπες», οι ελληνικές διωκτικές αρχές έστειλαν σήμα στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, η οποία συντονίζει πανευρωπαϊκές έρευνες για το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων, τσιγάρων, για απάτες με κοινοτικά κονδύλια κ.λπ.

Εταιρείες-φαντάσματα, εικονικά και πλαστά τιμολόγια και φορτωτικές είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήσει το διεθνές κύκλωμα, για να εισάγει από τρίτη χώρα ποτά-μπόμπες κι εν συνεχεία να τα διοχετεύσει σε όλη την Ευρώπη, υπό τον μανδύα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για να ξεγλιστρήσουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη δεκάδες κοντέινερ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της OLAF. Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, που αποκάλυψε στην αρχή της εβδομάδας, όταν εντόπισε σπείρα Γεωργιανών που έχουν πλημμυρίσει την αγορά με νοθευμένα ποτά.

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η μισή Αθήνα πίνει μπόμπες» σημειώνει αρμόδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι πέρα από τις 4.000 μπουκάλια που βρέθηκαν στα διαμερίσματα-αποθήκες του κυκλώματος, πριν καταλήξουν σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πελατολόγιο του κυκλώματος είναι μεγάλο. 

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο στο Γκάζι. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα πέρα από το παράνομο εργαστήριο στην περιοχή του Βοτανικού, έχουν εντοπιστεί άλλα δύο στα νότια προάστια, όπου το κύκλωμα παρασκεύαζε τις «μπόμπες», γεμίζοντας επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες γνωστών ποτών.

Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα μέλη της σπείρας, που καταζητούνται.

Σχετικά Άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin