Φωτογραφία: analogicus/Pexels

Πρωτοφανής πτώση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ρήνου λόγω ξηρασίας (βίντεο)

Κοντά στο χαμηλότερο σημείο της λόγω της ξηρασίας βρίσκεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρήνου όπως επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε tweet της που παρουσιάζει δορυφορικές εικόνες του Ρήνου πέρυσι και φέτος τον Αύγουστο. 

«Οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές είναι οι πιο ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη» σχολιάζει η Κομισιόν.

Μια από τις βασικές πλωτές οδούς της Ευρώπης, ο Ρήνος ποταμός, βρίσκεται στα πρόθυρα του «κλεισίματος» για τις εμπορικές μεταφορές, λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων νερού- κάτι που οφείλεται στην ξηρασία προκαλώντας ήδη πονοκέφαλο στη βιομηχανία της Γερμανίας.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Ρήνου ή εξαρτώνται από αυτόν για τη μεταφορά ή την παραλαβή αγαθών προειδοποιούν ότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να μειώσουν δραστικά τα φορτία– και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν μέρος της παραγωγής τους εάν τα φορτηγά πλοία δεν είναι πλέον σε θέση να έχουν πρόσβαση στο ποτάμι.

Ο Ρήνος, που έχει έκταση 760 μίλια, από τις Ελβετικές Άλπεις έως τη Βόρεια Θάλασσα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην κεντρική και δυτική Ευρώπη μετά τον Δούναβη. Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τόνων φορτίου που μετακινούνται μέσω γερμανικών ποταμών -από άνθρακα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα έως χημικά – μεταφέρονται μέσω του Ρήνου.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησιαζει ωστόσο και η στάθμη του νερού και στον Δούναβη. Στην περιοχή Καλαφάτ της Ρουμανίας μάλισταλόγω της ξηρασίας εμφανίστηκε στη μέση του ποταμού ένα μικρό νησί από άμμο.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα