Τα σκουπίδια «πνίγουν» το Ναυάγιο Ζακύνθου και οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Δήμου και ειδικής επιτροπής

Μπαλάκι του πινγκ πονγκ έχουν γίνει οι ευθύνες για τις άθλιες εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη μαγευτική παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο.

Βουνό από πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες με σκουπίδια σε μια από τις πιο δημοφιλεις παραλίες της χώρας το ναυάγιο της Ζακύνθου απεικονίζονται στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας προκαλώντας αντιδράσεις.

Η παραλία Ναυάγιο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, όμως πολλοί είναι εκείνοι που δεν σέβονται τον χώρο και αφήνουν τα σκουπίδια τους με αποτέλεσμα να μένουν εκεί χωρίς κανείς να τα μαζεύει. Οπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες παραλίες της Ελλάδας.

«Το άσχημο στην υπόθεση για μένα είναι αφενός πρώτα απ΄ όλα για τους επισκέπτες γιατί για να πας εκεί πληρώνεις ένα χρηματικό ποσό αρά σημαίνει πως  δεν βρίσκεσαι εκεί τυχαία, εκτιμάς και αξιολογείς αυτό το υπέροχο τοπίο, θα βρεθείς εκεί για μια δύο ώρες, ξέρεις ότι θα μείνεις για λίγο χρόνο οπότε δεν έχεις και πολλά πράγματα μαζί σου, οπότε πρέπει να σέβεσαι ουσιαστικά φεύγοντας από εκεί πρέπει να σκέφτεσαι ποιος θα μαζέψει αυτά τα πράγματα», ο περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Μπάκας.

«Είχαμε όλοι προφανώς ένα μπουκάλι νερό, ε δεν είναι τόσο το ίδιο μπουκάλι νερό όταν το πιείς να το βάλεις μέσα στην τσάντα σου και επιστρέφοντας να το αφήσεις σε ένα κάδο απορριμμάτων», προσθέτει ο περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Μπάκας.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Από την μεριά του ο Δήμος ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του πως δεν μπορεί να επέμβει στην κατάσταση και πως υπάρχει αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα. O δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης τόνισε πως δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά του υπουργείο Τουρισμού.

«Για το Ναυάγιο υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια. Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το Ναυάγιο της Ζακύνθου».

Η απάντηση της Επιτροπής στους ισχυρισμούς του Δήμου

Με επιστολή-απάντηση στην Δημοτική Αρχή που απέστειλε η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την μαγευτική παραλία της Ζακύνθου, ξεκαθάρισε πως τα σκουπίδια στις ακτές είναι ευθύνη των Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής:

«Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Με εκτίμηση ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, “Διαχείριση Τεχνικών Έργων”, Πρόεδρος της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου».

Ποιος μάζεψε τελικά τα σκουπίδια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Τελικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante η κοινοπραξία σκαφών «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» πήρε την πρωτοβουλία και καθάρισε την παραλία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα