Φρίντριχ Νίτσε: 15 μαθήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις

Διαβάστε τα 15 μαθήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις από τον Φρίντριχ Νίτσε.

Φιλία και γάμος

Ο καλύτερος φίλος θα πάρει μάλλον την καλύτερη γυναίκα, επειδή ο καλός γάμος στηρίζεται στο ταλέντο για φιλία.

Συνέχιση της ζωής των γονέων

Οι άλυτες ασυμφωνίες ανάμεσα στους χαρακτήρες και στις διαθέσεις των γονιών συνεχίζουν να αντηχούν στη φύση του παιδιού και συνιστούν την ιστορία του εσωτερικού πάσχειν του.

Από τη μητέρα

Ο καθένας κουβαλάει μέσα του μια εικόνα της γυναίκας, που παίρνει από τη μητέρα του· αυτό καθορίζει το αν θα τιμά τις γυναίκες γενικά ή αν θα τις περιφρονεί ή αν θα είναι αδιάφορος γι’ αυτές.

Διορθώνοντας τη φύση

Αν κάποιος δεν έχει καλό πατέρα, πρέπει να προμηθεύσει στον εαυτό του έναν.

Πατέρες και γιοι

Οι πατέρες έχουν να κάνουν πολλά για να επανορθώσουν το ότι έχουν γιους.

Λάθος εκλεπτυσμένων γυναικών

Οι εκλεπτυσμένες γυναίκες πιστεύουν πως ένα πράγμα δεν υπάρχει, αν δεν μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτό μέσα σε μια παρέα.

 Ένα είδος ζήλειας

Οι μητέρες ζηλεύουν εύκολα τους φίλους των γιων τους, όταν είναι αυτοί ιδιαίτερα επιτυχημένοι. Μια μητέρα αγαπάει συνήθως περισσότερο τον εαυτό της στο γιο της, παρά τον ίδιο το γιο της.

Μητρική καλοσύνη

Ορισμένες μητέρες χρειάζονται ευτυχισμένα, ευυπόληπτα παιδιά, άλλες δυστυχισμένα: αλλιώς δεν μπορούν να δείξουν την καλοσύνη τους ως μητέρες.

Γάμοι από έρωτα

Οι γάμοι που γίνονται από έρωτα, έχουν την πλάνη για πατέρα και την αναγκαιότητα (την ανάγκη) για μητέρα.

Φιλία των γυναικών

Οι γυναίκες μπορούν πολύ εύκολα να συνάψουν φιλία μ’ έναν άντρα· αλλά για να διατηρηθεί αυτή η φιλία -εδώ πρέπει να βοηθήσει μια μικρή δόση σωματικής αντιπάθειας.

 Ένα στοιχείο αγάπης

Σε κάθε είδος γυναικείας αγάπης εμφανίζεται επίσης κάτι από τη μητρική αγάπη. Ο χώρος και το δράμα. Αν οι σύζυγοι δεν ζούσαν μαζί, οι καλοί γάμοι θα ήταν συχνότεροι.

Γάμος με σταθερότητα

Ένας γάμος, όπου ο καθένας προσπαθεί να πετύχει μέσω του άλλου έναν προσωπικό σκοπό, κρατιέται καλά, για παράδειγμα όταν η γυναίκα θέλει να γίνει διάσημη μέσω του άντρα ή όταν ο άντρας θέλει να γίνει αγαπητός μέσω της γυναίκας.

Αγάπη και ιδιοκτησία

Οι γυναίκες αγαπούν συνήθως έναν σημαντικό άντρα με τέτοιο τρόπο, σα να τον θέλουν να τον έχουν μόνο αυτές. Θα τον κρατούσαν ευχαρίστως διπλοκλειδωμένο, αν δεν συμβούλευε το αντίθετο η ματαιοδοξία τους, που θέλει να φαίνεται αυτός ο άντρας σημαντικός και μπροστά στους άλλους.

Μέσο για να κάνεις οποιονδήποτε να κάνει τα πάντα.

Μπορεί κανείς τόσο πολύ να κουράσει και να εξασθενίσει οποιονδήποτε άνθρωπο μέσω αναστάτωσης, φόβων, φόρτου εργασίας και σκέψεων, ώστε να μην αντιστέκεται πια αυτός σ’ οτιδήποτε φαινομενικά πολύπλοκο, αλλά να δίνεται σ’ αυτό. Νά κάτι που το γνωρίζουν οι διπλωμάτες και οι γυναίκες.

Ο γάμος ως μακρόχρονη συζήτηση

Όταν δέχεσαι έναν γάμο, πρέπει να θέτεις στον εαυτό σου το ερώτημα: πιστεύεις ότι θα μπορείς να συζητάς καλά μ’ αυτή τη γυναίκα ώσπου να γεράσεις; Όλα τα υπόλοιπα στο γάμο είναι πρόσκαιρα, αλλά ο περισσότερος χρόνος της σχέσης περνάει με συζήτηση.

Photo cover:pixabay.com/AdinaVoicu/woman

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin