Γιατί πρέπει να ζούμε το παρόν

Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους σχεδιάζοντας, ελπίζοντας πόσο ευτυχισμένοι θα ήταν αν π.χ. έπαιρναν προαγωγή στην εργασία τους, κληρονομούσαν περιουσία, συναντούσαν τον κατάλληλο σύντροφο. Έτσι λειτουργούν εξαρτώντας την ευτυχία τους από άλλους ανθρώπους, την τύχη ή σε δυνάμεις εκτός ελέγχου τους με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να εστιάσουν τη ζωή τους στο παρόν.

Πως να ζω στο παρόν

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η προσπάθεια να ζήσουν στο μέλλον π.χ. παρακολουθείτε μια κινηματογραφική ταινία, μια θεατρική παράσταση, είστε σε μια συναυλία και παράλληλα σκέφτεστε το πώς θα γυρίσετε σπίτι ή τί θα φάτε στο δείπνο. Επικεντρωθείτε στο παρόν, στη στιγμή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα σχεδιάζετε το μέλλον σας π.χ. πότε θα ζητήσετε αύξηση από τον εργοδότη σας, τί θα κάνετε για να αποταμιεύσετε χρήματα  ή πώς θα τα επενδύσετε.

Οι άνθρωποι που τους είναι εύκολο να ζουν στο παρόν είναι εκείνοι που πέρασαν από γεγονότα στα οποία κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους, δίνοντας πλέον αξία στην κάθε στιγμή που περνούν, θεωρώντας τη ως ένα μοναδικό δώρο ή φιλοσόφησαν διαφορετικά το νόημα της ζωής τους. Στην πρώτη περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ευγνωμοσύνη που έχουν τη δυνατότητα να ζουν. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε από τέτοιες επώδυνες καταστάσεις για να αναθεωρήσετε την οπτική για τη ζωή σας.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε οπτική και είναι οι εξής:

  • Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και γράψτε ως τίτλο “Πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων”. Ξεκινήστε γράφοντας “Το ότι ζω” και συνεχίστε επικεντρώνοντας σε ό,τι αγαπάτε: οικογένεια, φίλους, κατοικίδια ζώα, μοναδικά μέρη που σας προκαλούν γαλήνη και ηρεμία π.χ. “είμαι ευγνώμων που το διαμέρισμά μου έχει θέα το λιμάνι”. Έπειτα συνεχίστε γράφοντας για πράγματα  που έχουν αξία για σας π.χ. το καινούριο αυτοκίνητο, ξεχωριστά κοσμήματα, ένα παλιό έπιπλο.

Είναι σημαντικό να τα καταγράψετε όλα αυτά καθώς οι ρυθμοί ζωής, σας αποσυντονίζουν από το να εκτιμάτε αυτά που έχετε. Αυτός είναι και ένας λόγος που συνηθίζετε να ζείτε στο μέλλον.

Έτσι λοιπόν τις μέρες που δε θα έχετε διάθεση θα ανατρέχετε σε αυτή τη λίστα, θα τη διαβάζετε. Μετά από λίγα λεπτά μπορείτε να συμπληρώνετε νέα στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο πάντα θα βρίσκετε λόγους για να θεωρείτε ότι η ζωή σας είναι ωραία στο παρόν.

  • Ένας άλλος τρόπος για να αισθάνεστε καλύτερα είναι να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας στους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας π.χ. κάθεστε σε ένα καφέ με ένα φίλο ή φίλη σας. Αυτό το οποίο μπορείτε να πείτε είναι “περνάω πολύ όμορφα μαζί σου. Σε ευχαριστώ που είσαι φίλος/η μου”. Αυτή η απλή έκφραση θα σημαίνει πολλά για το/η φίλο/η σας και θα σας κάνει να νιώσετε και εσείς πολύ όμορφα.

Εν κατακλείδι αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει την ευτυχία όπως τα μικρά παιδιά που βρίσκουν νόημα στο παρόν.

Πηγή:amanatidou.com

Photo cover:pixabay.com/icsilviu/couple

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin