Φωτογραφία: Andrea Piacquadio/Pexels

Αυτά τα τρόφιμα εκτοξεύουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρώιμου θανάτου

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τον ρόλο της διατροφής και της κατανάλωσης τροφίμων κακής ποιότητας στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Η κατανάλωση πολλών υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλης κλίμακας μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία και δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The BMJ.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται οι προσυσκευασμένες σούπες, οι σάλτσες, η κατεψυγμένη πίτσα, τα έτοιμα γεύματα και τα φαγητά που έχουμε συνδέσει με την «ευχαρίστηση», όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτό και πολλά άλλα.

«Είναι εκατοντάδες οι μελέτες που συνδέουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη συνολική θνησιμότητα. Αυτές οι δύο μελέτες συμπεραίνουν το ίδιο: τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται αναμφισβήτητα με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες», δήλωσε η Marion Nestle, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η αμερικανική μελέτη εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών για έως και 28 χρόνια και βρήκε μια σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

Τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι, τα χοτ ντογκ και το κορν μπιφ, έχουν εδώ και καιρό συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Η νέα μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε ότι όλα τα είδη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων παίζουν ρόλο ως ένα βαθμό.

Διαβάστε επίσης

Share: