Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το κρυφό ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο -O λόγος που (τους) χώρισαν

Aθήνα 1960: Εκείνη είναι το ανερχόμενο αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου. Εκείνος είναι ο διάδοχος του θρόνου.

H Αλίκη Βουγιουκλάκη και o τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, έζησαν ένα κρυφό ειδύλλιο και δεν μίλησαν ποτέ δημόσια για τη σχέση τους.

Η σκληρή Φρειδερίκη,  φρόντισε αυτή η σχέση να μην μακροημερεύσει και επέβαλε την απόφασή της με κάθε τρόπο. Ηταν εκείνη που τους χώρισε καθώς ήθελε ο γιος της να είναι μαζί με μια γαλαζοαίματη.

Ετσι ξεκίνησε το love story

Τον Οκτώβριου του 1959 η Αλίκη Βουγιουκλάκη παίζει στο θίασο του Κ. Μουσούρη στο έργο «Τόπο στα νιάτα». Οι εφημερίδες της εποχής σχεδόν καθημερινά την αποθεώνουν και μαζί με αυτή ολόκληρο το θίασο για το έργο το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της σεζόν και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όπως είναι φυσικό από το θέατρο είχε περάσει όλη η… καλή Αθήνα. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο νεαρός τότε διάδοχος Κωνσταντίνος ο οποίος πήγε να δει το έργο συνοδευόμενος από τις δυο αδερφές του.

Ενθουσιάστηκε και ο ίδιος από την πρωταγωνίστρια που την επισκέφθηκε στο καμαρίνι της μετά το τέλος της παράστασης για να της εκφράσει το θαυμασμό του. Τα νέα έφθασαν μέχρι την Ιταλία όπου δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν μεγάλο έρωτα. 

Όσο περνάει ο καιρός και το ειδύλλιο ανάμεσα στους δυο νέους φαίνεται να… φουντώνει ολοένα και περισσότερο, τόσο πιο άβολα νιώθει το παλάτι που από τη μια βλέπει πως η αγάπη του κόσμου προς την Βουγιουκλάκη κάνει καλό στην εικόνα του διαδόχου, από την άλλη, ωστόσο, είναι εκπεφρασμένη η θέληση της Φρειδερίκης ο γιος της να παντρευτεί μια γαλαζοαίματη.

Ταυτόχρονα αρχίζουν και φουντώνουν νέες φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Αλίκη περνάει πολλές από τις ελεύθερες ώρες της φιλοξενούμενη στα ανάκτορα του Τατοϊου.  Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος πληθαίνει τις εμφανίσεις του στα μέρη που βρίσκεται η Βουγιουκλάκη. Ακόμα και στα πλατό που γυρίζει τις νέες ταινίες. Μια από αυτές, μάλιστα, στάθηκε η αφορμή για να προκληθούν νέα κουτσομπολιά. Αιτία το «έχω ένα μυστικό, το τραγούδι που είπε η Αλίκη στην ταινία «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» και το οποίο υποτίθεται πως μιλούσε για τη σχέση της με τον διάδοχο!

Η αρχή του τέλους

Αυτό όμως που άλλαξε τα πάντα ήταν το σκάνδαλο που έγινε τον Ιούνιο του 1962. Στο θέατρο Μητροπόλιταν ανεβαίνει η παράσταση «οδός Ονείρων». Παρών στην πρεμιέρα και η Αλίκη και ο Κωνσταντίνος. Εκείνος μπαίνει μέσα στο θέατρο και όλοι σηκώνονται για να τον υποδεχθούν. Όλοι εκτός από εκείνη, η οποία όταν φτάνει μπροστά της, καθιστή προτείνει επιδεικτικά το χέρι της για να της το φιλήσει, όπως και έγινε. Η σκηνή γίνεται πρωτοσέλιδο την επόμενη ημέρα και όλοι μιλούν για σκάνδαλο. Η ίδια η Βουγιουκλάκη μεταξύ σοβαρού και αστείου θα πει πως «δεν υποκλίνεται ποτέ μια βασίλισσα σε έναν διάδοχο»!

Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που η σκληρή Φρειδερίκη αποφασίζει να βάλει τέλος σε όλα αυτά. Ο γιος της είναι ένας εν αναμονή βασιλιάς και εκείνη μια… κοινή θνητή ηθοποιός. Τον στέλνει στο αρχικά στον Έβρο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Οπουδήποτε αρκεί να είναι μακριά της ενώ του ξεκαθαρίζει πως αυτή η σχέση δεν είναι πλέον ανεκτή.

Η σχέση ανάμεσα στους δυο νέους, μετά τη δυναμική παρέμβαση της Φρειδερίκης, σταδιακά άρχισε να χάνει τη φλόγα της, μέχρι που στο τέλος έσβησε τελείως.

Όσες φορές το έκαναν έμειναν στα τυπικά εκτός από μια φορά που η Αλίκη, μιλώντας το 1993 στον Νίκο Χατζηνικολάου του είχε πει πως «Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα πολύ τρυφερό παιδί. Μιλούσαμε με τις ώρες. Κάναμε παρέα. Ήταν πολύ πιεσμένος και καταπιεσμένος από τη μητέρα του η οποία τον έστειλε στα σύνορα για να τον απομακρύνει από εμένα»!

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος σε μια παλαιότερη συνέντευξη του στο ΡΙΚ απάντησε σε μια από πιο τις έντονες φήμες εκείνης της εποχής. Την ύπαρξη ενός… μυστικού τούνελ! «Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός και άνθρωπος. Την είχα δει με τις αδερφές μου στο θέατρο. Υπήρξε η φήμη για ένα τούνελ που συνέδεε τα ανάκτορα με το σπίτι της για να πηγαίνω κρυφά. Αν υποθέσουμε πως υπήρχε, αν άλλαζε σπίτι η Αλίκη θα έπρεπε ν αλλάξουμε και το τούνελ;» ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν όντως ήταν ένας νεανικός έρωτας, γέλασε αμήχανα και είπε «δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε».

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin