Τζον Χριστοδούλου: Ένας Κύπριος στο εξώφυλλο του Forbes

Ο γεννημένος στη Λευκωσία επιχειρηματίας, κάτοικος Μονακό και μοναδικός ιδιοκτήτης του Ομίλου Εταιρειών Yianis Group of Companies, Τζον Χριστοδούλου παραχώρησε μια εντυπωσιακή συνέντευξη στο γνωστό περιοδικό Forbes, κατά την οποία εξήγησε την πορεία του προς την επιτυχία, καθώς και το επαγγελματικό του όραμα αλλά και την επιχειρηματική του ηθική.
Ο Τζον Χριστοδούλου κοσμεί το εξώφυλλο του πρόσφατου τεύχους του περιοδικού Forbes Monaco, το οποίο του αφιερώνει πέντε ολόκληρες σελίδες από το πλούσιο περιεχόμενό του. Είναι ένας από τους ελάχιστους Κύπριους που επιλέγηκαν για να φιλοξενηθούν στο εξώφυλλο του διακεκριμένου αυτού επιχειρηματικού περιοδικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κ. Χριστοδούλου καταγράφεται ως ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο.


Στο πεντασέλιδο άρθρο προβάλλεται η ικανότητά του στη λήψη αποφάσεων με βάση υπολογισμένους κινδύνους, κάτι που αποτελεί χάρισμα για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Αναδεικνύεται επίσης και η αστείρευτη αγάπη του για τη χώρα καταγωγής του, την Κύπρο, για την οποία επενδύει πολύ από τον χρόνο, τους πόρους και την ενέργειά του στηρίζοντάς την, τόσο μέσω των επιχειρηματικών του προσπαθειών, όσο και με τις δράσεις του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Yianis Christodoulou Foundation.

Αναδεικνύοντας ορισμένα σημαντικά σημεία από την εν λόγω συνέντευξη που σκιαγραφούν απόλυτα την προσωπικότητα του Τζον Χριστοδούλου, καθώς και την επιχειρηματική του ηθική, συνοψίζονται στο γεγονός ότι ο κ. Χριστοδούλου δεν απέλυσε ποτέ κανέναν εργαζόμενο εν μέσω κρίσης κατά την πανδημία του Covid-19. «Το πιο δύσκολο κομμάτι που μπορείς να αντιμετωπίσεις ως άνθρωπος είναι να πεις: «Όλα πήγαν μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια, οπότε ας μην πανικοβληθώ και να τα καταστρέψω όλα», δήλωσε περήφανα. Ο κ. Χριστοδούλου είχε στηρίξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω του Ιδρύματός του, ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στην Κυπριακή Παροικία του Η.Β. με την κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων, ενώ στη Ταϊλάνδη είχαν παραχωρηθεί πακέτα τροφίμων σε οικογένειες. Επιπλέον, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης για τη σκληρή δουλειά τους, το Ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation, είχε παραδώσει τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς «Ευχαριστήρια πακέτα» σε περισσότερους από 6.000 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονταν και στα 9 δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου.

Ο Τζον Χριστοδούλου δούλεψε σκληρά για όλα αυτά που πέτυχε, εκτιμά όμως και δεν ξεχνά ποτέ την κληρονομιά του. Φεύγοντας από την Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974, δηλώνει εμφατικά: «Ξέρω πώς είναι να εγκαταλείπεις το σπίτι σου και να μην έχεις τίποτα. Αυτό που με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα είναι το γεγονός ότι έχω περάσει την εμπειρία ενός πολέμου και της ανασφάλειας που επιφέρει».

Η αγάπη του για την Κύπρο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που τον ωθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συμβάλει στην ανάπτυξη της πατρίδας του με κάθε δυνατό τρόπο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ.Χριστοδούλου βρισκόταν στην Κύπρο για να αναζητήσει επιλογές για αγορά γης για ένα τεράστιο αυτο-χρηματοδοτούμενο έργο 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. «Θα περιλαμβάνει σχολεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, καθώς και ειδικό χώρο ώστε κάθε νεοφυής επιχείρηση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του, και να αποπληρώσει μόνο εάν και όταν θα επιτύχει», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζον Χριστοδούλουέχει πάρει πολλές διακρίσεις το τελευταίο διάστημα. Στις 11 Ιουνίου 2022, τιμήθηκε με το Monaco Ambassador Award, το οποίο απένειμε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος μαζί με τον πρόεδρο του Ομίλου Christian Moore, στους κήπους του ξενοδοχείου Hermitage. Παρέλαβε επίσης τον Τίμιο Ανθρωπιστικό Σταυρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ στις αρχές Αυγούστου τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς σε τελετή που διοργάνωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό χώρο έθεσε το ερώτημα γιατί το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται μόλις στα 24 δισ. δολάρια ενώ το ΑΕΠ του Ισραήλ είναι 400 δισ. δολάρια. Επισήμανε ότι η Google έχει ΑΕΠ 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Apple έχει 365 δισεκατομμύρια δολάρια και η Amazon έχει ΑΕΠ 470 δισεκατομμύρια. «Όλες αυτές οι εταιρείες ξεκίνησαν από το σπίτι τους, από το γκαράζ τους… Οι Κύπριοι είναι ένα έξυπνο έθνος. Έχουμε το κλειδί για να κάνουμε τα πάντα για το μέλλον μας», δήλωσε με περηφάνια.

Συνοπτικά, ο κ. Χριστοδούλου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα μιας επιτυχημένης ιστορίας που ξεκίνησε από το τίποτα, αλλά κατάφερε να πετύχει περισσότερα από όσα μπορούν να πετύχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια ολόκληρη ζωή. Λόγω της σκληρής του δουλειάς και του επιχειρηματικού του DNA, ηγείται πλέον μιας αυτοκρατορίας ακινήτων και ταυτόχρονα παραμένει ταπεινός, ειλικρινής, προσιτός και γενναιόδωρος.

Ο κ. Χριστοδούλου, Ιδρυτής του Φ.Ι. Yianis Christodoulou Foundation, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά πιο εμφανώς στην πατρίδα του την Κύπρο. Μέσω του ιδρύματός του ο κ. Τζον Χριστοδούλου στηρίζει παιδιά που έχουν ανάγκη. Η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων συνδέεται άμεσα με την αποστολή του Yianis Christodoulou Foundation, η οποία είναι να προσφέρει βοήθεια και στήριξη σε σχολεία και κοινότητες που χρειάζονται να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις διδασκαλίας και μάθησης προς όφελος των παιδιών. Σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή, «η βοήθεια και η ενδυνάμωση των παιδιών είναι η κύρια προτεραιότητα του Ιδρύματος Yianis Christodoulou Foundation, καθώς το μέλλον μας εξαρτάται από αυτά».

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα