Françoise Bettencourt Meyers: Πώς έκανε την περιουσία της η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Françoise Bettencourt Meyers, η κληρονόμος της L’Oréal βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes 2022 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενώ είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.

Η Françoise Bettencourt Meyers ανακηρύχθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ως η πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη από την κατάταξη δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2022. Αλλά σε αντίθεση με τον Elon Musk ή τον Jeff Bezos, το όνομά της δεν ακούγεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, συγγραφέας και πιανίστρια, η 68χρονη Γαλλίδα είναι περισσότερο γνωστή ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας της L’Oréal, την οποία κληρονόμησε με το θάνατο της μητέρας της.

Ποια είναι η Francoise Bettencourt Meyers;
Η μοναχοκόρη του André και της Liliane Bettencourt, η Françoise Bettencourt Meyers είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oréal. Η L’Oréal, που ιδρύθηκε το 1909 από τον παππού της από την πλευρά της μητέρας της, Eugène Schueller, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς στον κόσμο.

Η Liliane Bettencourt, το γένος Schueller, άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα της ως μαθητευόμενη σε ηλικία 15 ετών. Ο ρόλος της στη συνέχεια συνίστατο στην ανάμειξη καλλυντικών προϊόντων και στην επισήμανση μπουκαλιών σαμπουάν. Το 1957, με το θάνατο του πατέρα της και ιδρυτή , κληρονόμησε την εταιρεία και έγινε μια από τους κύριους μετόχους της.

Το 1950 παντρεύτηκε τον πρώην υπουργό Αντρέ Μπετανκούρ, ο οποίος εντάχθηκε στη διοίκηση της L’Oréal. Ο άνδρας έχει ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν λόγω των δεσμών του με τον ναζισμό. Η Liliane έχει επίσης επικριθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την υποστήριξή της στη συντηρητική δεξιά. Λέγεται επίσης ότι είχε μια περίπλοκη σχέση με την κόρη της Φρανσουάζ, η οποία ωστόσο έγινε κληρονόμος της.

Λίγα είναι γνωστά για τη Φρανσουάζ. Εκπαιδεύτηκε σε καθολικό σχολείο και φαίνεται αρκετά προσκολλημένη στη θρησκεία, αφού έγραψε μια Βιβλική μελέτη σε πέντε τόμους. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο ιουδαιοχριστιανικές διεθνείς σχέσεις και τη μελέτη της γενεαλογίας της ελληνικής μυθολογίας.

Το 2008 μήνυσε τον φωτογράφο François-Marie Banier, φίλο και «έμπιστο» της μητέρας της. Κατηγορεί τον τελευταίο ότι εκμεταλλεύτηκε την ψυχολογική ευθραυστότητα της Liliane για να αποκτήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ με τη μορφή δώρων.

Στη συνέχεια, η οικονομική ταξιαρχία διεξήγαγε έρευνα και, αφού ρώτησε το περιβάλλον της Liliane, ξεκίνησε μια δίκη το 2009 που διήρκεσε μέχρι το 2010. Στη συνέχεια ανακαλύφθησαν ηχογραφήσεις που έδειχναν ότι η Bettencourt είχε κάνει τον François-Marie Banier μοναδικό κληρονόμο του (εκτός από τις μετοχές του στη L’Oréal , που είχε ήδη επιστρέψει στην κόρη του Φρανσουάζ και στα δύο εγγόνια της). Ο Francois-Marie Banier κρίνεται ένοχος για κατάχρηση αδυναμίας και καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση. Σε δεύτερη δίκη, η ποινή του μειώθηκε, σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 375.000 ευρώ. Στη συνέχεια, η Françoise Bettencourt ξεκίνησε διαδικασίες για να θέσει τη μητέρα της υπό κηδεμονία. Η Liliane Bettencourt πέθανε το 2017. Έκτοτε, η κόρη της κατέχει τη θέση της προέδρου της L’Oréal.

Η τεράστια περιουσία της
Σύμφωνα με το Forbes , η περιουσία της Françoise Bettencourt υπολογίζεται περίπου στα 74,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την έτσι την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η L’Oreal, της οποίας οι θυγατρικές περιλαμβάνουν διάσημες μάρκες όπως η Maybelline, η Lancôme, η NYX Cosmetics και η Garnier, για να αναφέρουμε μερικές, απέφερε κέρδη 32,28 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Όπως σημειώνει το περιοδικό: «Από το να είναι ένας δύσβατος όμιλος, αυτή η αιωνόβια εταιρεία συνέχισε να ανανεώνεται μέσω της τεχνολογίας και των εξαγορών. Πρόσφατα λάνσαρε ένα προϊόν για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν ακριβείς επιλογές αρωμάτων. Αλλά πιο σημαντική από το τεχνολογικό της φυτώριο, η L’Oréal συνεχίζει να αποκτά ανεξάρτητες μάρκες και να σχηματίζει στρατηγικές συμμαχίες για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των τάσεων. Η Françoise Bettencourt Meyers είναι επίσης πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειάς της, το οποίο υπερασπίζεται τον ρόλο της Γαλλίας στην πρόοδο της επιστήμης και των τεχνών.

Η Françoise Bettencourt Meyers είναι τόσο διακριτική όσο και η μητέρα της. Δίνει λίγες συνεντεύξεις, κάνει λίγες δημόσιες εμφανίσεις και διαχειρίζεται την επιχείρησή της σε μεγάλη απόσταση από την κοινή γνώμη. Οι δύο γιοι του, ο Jean-Victor και ο Nicolas, θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι κληρονόμοι του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα