Κατερίνα Σαράντη: «Είμαι ανάπηρη αθλήτρια και δεν επιτρέπω σε κανέναν αρμόδιο να με υποτιμά»

Ο αποκλεισμός Αναπήρων Αθλητών από το Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2022, έγινε αφορμή για ένα κείμενο – γροθιά στο στομάχι της αθλήτριας παρατρίαθλου, Κατερίνας Σαράντη, η οποία απευθυνόμενη προς κάθε αρμόδιο αναδεικνύει και καταγγέλει την απαράδεκτη συμπεριφορά και υποτίμηση των ΑΜΕΑ αθλητών και τον αποκλεισμό τους από αθλητικές διοργανώσεις.

Γράφει η ίδια:

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς ολοκλήρωσα το Ολυμπιακό τρίαθλο στο νησί μου, τη Ρόδο (1,5χιλ κολύμπι, 40χιλ χειρήλατο, 10χιλ τρέξιμο με αγωνιστικό αμαξίδιο), ένιωσα τόση απέραντη χαρά μαζί με τους συντοπίτες μου που αυτόματα αποζημίωνε τους κόπους και την προσπάθεια μου.

[…] Δέχομαι ένα αναπάντεχο μαντάτο στο κινητό μου. Ένα mail από τους υπευθύνους του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας με το οποίο μου ανακοίνωναν της ακύρωση της συμμετοχής μου.

Η επίσημη απάντηση: «Η τροχαία φέτος έχει σαφή οδηγία να απομακρύνει οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι εκτός αγώνα…».

Οι ανάπηροι αθλητές, γινόμαστε κατά τα φαινόμενα αντιληπτοί ως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια τροχοφόρα και σε περίπτωση αξίωσης μας – του αυτονόητου – θα απομακρυνθούμε από την τροχαία.

Ο ορισμός του μισαναπηρισμού ως αιτιολόγηση του αποκλεισμού μας. Είμαι ανάπηρη αθλήτρια και κοπιάζω κάθε μέρα, όλο το χρόνο, για να γίνομαι συνεχώς καλύτερη. Δεν επιτρέπω σε κανέναν αρμόδιο να με συγκρίνει με τροχοφόρο και να με υποτιμά με αυτό τον βάναυσο τρόπο.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή ανάπηρων με συνοδεία και αυτή η «λογική» με προσβάλει ως ανάπηρη αλλά και ως γυναίκα […]

Αξιώνω να δοκιμαστώ πρώτα στη χώρα μου, και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα, να τα καταφέρω και εκτός συνόρων. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να υπερνικήσουμε τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις και τον μισαναπηρισμό.

Κατερίνα Σαράντη, Αθλήτρια παρατρίαθλου

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα