Search
Close this search box.

Στα 70 τους έκαναν το γύρο της Ευρώπης με ποδήλατο κάνοντας περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων από το Bergerac (Μπερζεράκ) της Γαλλίας, η Rolande Godfroy και ο Michel Lasserre 68 και 73 ετών αντίστοιχα, μόλις ολοκλήρωσαν μια περιοδεία με ποδήλατο στην Ευρώπη σε επτά μήνες. Έκαναν ποδήλατο για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα, διασχίζοντα; οκτώ χώρες! Επέστρεψαν στο σπίτι τους στις 14 Οκτωβρίου.
Μετά από ένα πρώτο ποδηλατικό ταξίδι το 2019, η Rolande Godfroy και ο Michel Lasserre αποφάσισαν να ζήσουν ξανά φέτος μια περιπέτεια και το έκαναν.

Γνωρίστηκαν πριν από 17 χρόνια χάρη στο κοινό τους πάθος: τη χορωδία. Έκτοτε, η Rolande Godfroy και ο Michel Lasserre, ηλικίας 68 και 73 ετών αντίστοιχα, δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ ο ένας τον άλλον. Παθιασμένοι με τα ταξίδια και την περιπέτεια, οι συνταξιούχοι από το Bergerac αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να ανακαλύψουν το άγνωστο με το ποδήλατο. «Πριν από μερικά χρόνια, υπέφερα από ένα κακό διάστρεμμα στο γόνατο και έπρεπε να κάνω πολλά για την αποκατάστασή μου. Έτσι, έβαλα και τον Michel σε ένα ποδήλατο και μας άρεσε που κάναμε μαζί», λέει η Rolande.

Το 2019, το ζευγάρι ξεκίνησε μια πρώτη πρόκληση. Ολοκλήρωσε μια περιήγηση στην Ευρώπη με ένα δίτροχο . Ένα ταξίδι 10.500 χιλιομέτρων ολοκληρώθηκε σε επτά μήνες. Και με πολλές αναμνήσεις. «Εστιάσαμε στις ανατολικές χώρες. Μας υποδέχτηκαν πολύ καλά στη Ρουμανία και τη Σερβία. Κάναμε απίστευτες συναντήσεις και παρατηρήσαμε υπέροχα τοπία », θυμάται ο Michel. Γυρνώντας στο σπίτι, οι ποδηλάτες αισθάνονται γρήγορα την ανάγκη να ξαναμπούν στην περιπέτεια. «Γιατί να μην κάνουμε μια νέα περιοδεία στην Ευρώπη αλλά αυτή τη φορά περνώντας από τις χώρες του Βορρά; »

«Αυτά τα ταξίδια μας κάνουν νέους»
Στη βιασύνη να πάει σε μια νέα περιπέτεια, το ζευγάρι έπρεπε να κάνει υπομονή λόγω του Covid-19 . Αφού ανέβαλαν πολλές φορές την αναχώρησή τους, η Rolande Godfroy και ο Michel Lasserre κατέληξαν να ξεκινήσουν το νέο ταξίδι στις 13 Μαρτίου 2022. Επέστρεψαν στο σπίτι τους την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 μετά από επτά μήνες προσπάθειας. «Δεν έχουμε καν ξεκουραστεί από την επιστροφή μας. Αυτά τα ταξίδια μας κάνουν νέους, είμαστε σε καλύτερη φόρμα από ποτέ! » , λέει ο Michel.

Αφού ξεκίνησαν από τον Μπερζεράκ, το ζευγάρι πέρασε από την ακτή του Ατλαντικού για να φτάσει στον κόλπο του Σομ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ολλανδία και τη Δανία. «Ήμασταν εκεί την ημέρα πριν από την έναρξη του Tour de France . Αλλά δεν συμφώνησαν να μας επιλέξουν για τον αγώνα. Είναι κρίμα…» , αστειεύεται ο πρώην μηχανικός της οικοδομικής βιομηχανίας. Μετά έφτασαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Τσεχία… Συνολικά διέσχισαν οκτώ χώρες και διένυσαν 10.150 χλμ. «Αλλάξαμε το δρομολόγιό μας την τελευταία στιγμή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία . »

Η Rolande Godfroy και ο Michel Lasserre έκαναν ποδήλατο κατά μέσο όρο 60 χλμ την ημέρα. Αλλά δεν έκαναν από επιλογή το ταξίδι αδιάκοπα. «Συχνά παίρναμε μερικές μέρες άδεια για να επισκεφτούμε τις πρωτεύουσες και να συναντήσουμε τους κατοίκους. Πριν τη μεγάλη αναχώρηση είχαν συγκεντρώσει ό ,τι χρειάζονταν. Δύο ποδήλατα, μια σκηνή, τα απαραίτητα για τον ύπνο καθώς και σκεύη για να μπορούν να μαγειρέψουν. Πέρασαν τις περισσότερες νύχτες στο κάμπινγκ. «Δεν θέλαμε να ζητήσουμε από ντόπιους να μας φιλοξενήσουν γιατί δεν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τη γενναιοδωρία τους. Κάποιοι όμως μας το πρόσφεραν πολύ ευγενικά και δεχθήκαμε.»

Αν και ήταν καλά εξοπλισμένοι, δεν έλειψαν κάποιες ατυχίες, όπως ότι έσπασε η σκηνή τους σε κάποια φάση ή και προβλήματα με τα ποδήλατα. Επίσης έπρεπε να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες. «Όταν ήμασταν στο Μόναχο, έβρεχε τόσο πολύ που δεν μπορούσαμε πια να οδηγήσουμε. Από τον καύσωνα το καλοκαίρι επίσης υπέφεραν … «Φεύγαμε κάθε πρωί με πέντε λίτρα νερό αλλά κάποιες μέρες δεν ήταν καν αρκετό.»

Έχασαν περισσότερα από 10 κιλά
Παρά τις λίγες αυτές περιπέτειες που έχουν αφηγηθεί στο blog τους , οι ποδηλάτες ισχυρίζονται ότι είχαν μια «εξαιρετική περιπέτεια» . Εκτίμησαν ιδιαίτερα τα τοπία της Νορβηγίας. «Μείναμε συνεχώς έκπληκτοι, είναι μια από τις καλύτερες αναμνήσεις μας. Επέστρεψαν στο σπίτι τους με ένα πλατύ χαμόγελο αλλά και λίγα κιλά ελαφρύτεροι… Η Rolande Godfroy έχασε 10 κιλά και ο σύντροφός της σχεδόν τα διπλάσια. «Δεν είχαμε ποτέ τόσο μυώδεις γάμπες», αστειεύεται εκείνος. Αλλά για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. »

Το ζευγάρι είναι ήδη έτοιμο να πάει σε μια νέα περιπέτεια; «Δεν ξέρουμε ακόμα. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέλεια υγεία. Γιατί λοιπόν όχι…» Αφού ταξίδεψαν στην ανατολή και μετά στα βόρεια της ηπείρου, μπορούσαν να ξεκινήσουν για να ανακαλύψουν τις χώρες του Νότου. Πάντα με το ποδήλατο φυσικά. «Αυτό μας επιτρέπει να βυθιζόμαστε πλήρως στην καθημερινή ζωή κάθε χώρας. Γνωρίζουμε την πραγματική ζωή των ανθρώπων. Προσοχή όμως, μην τους πει κανείς για ηλεκτρικά ποδήλατα . «Αυτά θα είναι για όταν γεράσουμε! », απαντούν και οι δύο γελώντας.

Δείτε επίσης

Share: