Search
Close this search box.

Μετά τον Μασκ, κάνει και ο Ζούκερμπεργκ απολύσεις: Τι ανακοίνωσε για Facebook και Instagram

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 υπαλλήλων της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook, ιδιοκτήτριας και του Instagram, σηματοδοτώντας τις σημαντικότερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται καθώς η Meta αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις για την κύρια δραστηριότητά της και κάνει ένα αβέβαιο και δαπανηρό στοίχημα για τη στροφή προς το metaverse.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι το 2019 η Facebook χρειάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ρεκόρ 5 δισ. δολαρίων για παραβάσεις περί προσωπικών δεδομένων.  Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου (FTC) η πολιτική του Facebook για τα προσωπικά δεδομένα εξαπάτησε «δεκάδες εκατομμύρια» ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου του Facebook και επίσης παραβίασε τους κανόνες της ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.

Oσο για το Instagram, πριν από δύο μήνες η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας του επέβαλε πρόστιμο ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των στοιχείων παιδιών, από την πλατφόρμα. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλεται για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ, μετά από το ύψους 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon. 

«Σήμερα μοιράζομαι μερικές από τις πιο δύσκολες αλλαγές που έχουμε κάνει στην ιστορία της Meta», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ανάρτηση στο blog του προς τους εργαζόμενους. «Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 13% και να απολύσω περισσότερους από 11.000 ταλαντούχους υπαλλήλους μας».

Τον Σεπτέμβριο, η Meta είχε προσωπικό άνω των 87.000 ατόμων, σύμφωνα με την κατάθεση της SEC του Σεπτεμβρίου. «Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα», είπε. «Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων είχαν σαν συνέπεια τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό».

Η αναφορά στην «απώλεια σήματος» πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη μακροχρόνια διαμάχη του Ζούκερμπεργκ με την Apple, η οποία το 2021 περιόρισε την ποσότητα των δεδομένων, ή «σημάτων», που μπορούσε να συλλέγει το Facebook σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών του iPhone. Αυτή η απώλεια, όπως έχει πει ξανά ο Ζούκερμπεργκ, δυσκόλεψε τις μικρές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις του Facebook για να αποκτήσουν κερδοφόρα νέους πελάτες.

Η εταιρεία προσφέρει στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ αποζημίωση απόλυσης που ξεκινά από αποζημίωση 16 εβδομάδων, ανέφερε το σημείωμα του Ζούκερμπεργκ, καθώς και έξι μήνες υγειονομικής υποστήριξης. Όσοι έχουν βίζα μεταναστών θα λάβουν βοήθεια από «ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης», αλλά ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε ότι οι περικοπές είναι «ιδιαίτερα δύσκολες αν βρίσκεστε εδώ με βίζα».

Σχετικά Άρθρα

Share: