Ευρυτανία: Το πανέμορφο χωριό της μέσα στο πράσινο με τα πέτρινα αρχοντικά

Η Ευρυτανία είναι σίγουρα από τις καλύτερες επιλογές για χειμερινές διακοπές ή έστω μια ολιγοήμερη εκδρομή. Tα χωριά της, ορεινά, γραφικά, παραδοσιακά, μέσα στη φύση είναι πραγματικά μαγευτικά ειδικά αυτή την εποχή. Εδώ θα ταξιδέψουμε σε ένα από αυτά με πέτρινα αρχοντικά χτισμένο μέσα στο ελατόδασος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Ευρυτανίας, όμορφο και ιστορικό, χτισμένο μέσα στο ελατόδασος, τις Κορυσχάδες. Εκτός όλων των άλλων, το χωριό βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο Καρπενήσι, μόλις 5 χλμ. νοτιοδυτικά από την ευρυτανική πρωτεύουσα.

Το όνομά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «κορύς» (που σημαίνει «περικεφαλαία»).

Οι Κορυσχάδες μαγεύουν κάθε επισκέπτη… παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν αρμονικά προσφέροντας ένα εξαιρετικό χειμερινό city break.

Το χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων μέσα στο ελατόδασος, θα σας υποδεχθεί στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, τα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια και τον καλοδιατηρημένο οικισμό να αναπτύσσεται αμφιθεατρικά γύρω της. Τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά έχουν δώσει τη θέση τους σε κομψούς ξενώνες που διατηρούν την γοητεία των παραδοσιακών κτιρίων.


Εκτός από όμορφο χωριό, είναι και ιστορικό καθώς συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, καθώς στις Κορυσχάδες συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, η Α’ Εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων, την οποία αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.

Στην πλατεία δεσπόζει το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το 1944 η Α’ Εθνοσυνέλευση. Σήμερα η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται εκεί. Στο μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821.

Photo cover : @geoleoan

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin