Search
Close this search box.

Καιρός: Τι είναι τα “Πασχούγεννα” που προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για τα Χριστούγεννα;

.

Οι παλαιοί, συνήθιζαν να λένε, πως τον καιρό που θα κάνει τα “Νικολοβάρβαρα”, θα κάνει και τα Χρστούγεννα. Και, φέτος, τις ημέρες αυτός ο καιρός ήταν καλός. Έτσι, η απορία όλων: “τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;¨, όλο και μεγαλώνει, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές.

Θα κάνουμε γιορτές με κρύο ή με ζέστη; Χριστούγεννα με χιόνια; Ή με ήλιο;

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, επιχειρεί να προβλέψει τον καιρό των Χριστουγέννων, εισάγοντας μάλιστα κι έναν νέο όρο που δεν τον είχαμε ακούσει ξανά… “Πασχούγεννα“. Και, όπως εξηγεί ο γνωστός μετεορωλόγος μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο για να μας εξηγήσει ότι ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα, λόγω θερμοκρασίας, παρά Χριστούγεννα και χειμώνα.

Αναλυτικά η πρόγνωση

“Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα οδηγούμαστε σιγά σιγά και τα ερωτήματα σχετικά με τον καιρό ολοένα και πληθαίνουν. Και μπορεί να βρισκόμαστε “προγνωστικά” ακόμη μακριά ώστε να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση, παρόλα αυτά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία των τελευταίων ημερών μπορεί να ρίξει λίγο φως στην όλη υπόθεση ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις λέει ο σοφός μας ο λαός και αυτό θα επιχειρήσουμε κι εμείς επισυνάπτοντας τον παρακάτω χάρτη όπου με μια ματιά ο αναγνώστης – ενδιαφερόμενος μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο.
Στην ουσία η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα (λευκή γραμμή). Βόρεια της Ιταλίας κυριαρχούν οι πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) οι οποίες καθοδηγούνται από τον πολικό αεροχείμαρρο, νοτιότερα δε κυριαρχούν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) όπου ξεχύνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από ότι συνήθως.

Η παραπάνω εξέλιξη που περιγράψαμε διαμορφώνει δύο στην ουσία εποχές στην Ευρώπη όπου από τη λευκή γραμμή και πάνω επικρατεί βαρυχειμωνιά, νοτιότερα επικρατεί φθινοπωρινός θα μπορούσαμε να πούμε και προς ανοιξιάτικος καιρός.

Μπορεί εμείς να κοιτάμε το ημερολόγιο και να θεωρούμε αφύσικη μια τέτοια κατάσταση, στη Φύση όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπου κάθε φαινόμενο λειτουργεί σαν “ντόμινο” για το επόμενο και πάει λέγοντας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι συνέβη το καλοκαίρι όπου γενικά τα κύματα ζέστης που δεχτήκαμε ήταν ήπια με τον ψυχρό αέρα να κατηφορίζει σχετικά συχνά νοτιότερα και να μας δίνει τις ξαφνικές καταιγίδες και το χαλάζι.

Τι συνέβη απ’ την άλλη τον Οκτώβριο όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες και οι θερμοκρασίες υψηλές.
Και πάμε στο τώρα όπου αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις με υψηλές και πάλι θερμοκρασίες.

Μήπως τελικά υπάρχει μια “παράταση – καθυστέρηση” στην έλευση των εποχών? Οι αιτίες άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες και δύσκολο να αναλυθούν. Βλέπετε το χαοτικό της ατμόσφαιρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αναλύσεις. Σίγουρα θα μπορούσε κάτι να αναλυθεί από όλα αυτά χωρίς όμως τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για την βασική αιτία. Πιθανόν η όλη κατάσταση προκύπτει από συνδυασμό όλων των αιτιών άλλων γνωστών άλλων όχι και που ο άνθρωπος ονομάζει κλιματική αλλαγή.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα.

Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα. Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με “μαλακό” όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα? Πάμε προς Πασχούγεννα λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα