Έλενα Ακρίτα: Ζήτησε συγγνώμη για την ιστορία της “νεκρής μικρής Μαρίας” στον Έβρο

«Συγγνώμη» επειδή πίστεψε την ιστορία της «νεκρής μικρής Μαρίας» σε νησίδα στον Έβρο, τον περασμένο Αύγουστο, ζήτησε η Έλενα Ακρίτα. Η δημοσιογράφος στην εκπνοή του χρόνου, αναγνώρισε πως έκανε λάθος, εξηγώντας πως οι προθέσεις της ήταν ειλικρινείς.

Άλλωστε, την περίοδο εκείνη ήταν από τα γνωστά πρόσωπα που με αναρτήσεις στα social media, υιοθετούσαν δημοσιεύματα μερίδας του εγχώριου Τύπου, αλλά και του ξένου που υποστήριζαν πως ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, η 5χρονη Μαρία πέθανε σε ελληνική νησίδα στον Έβρο, από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ήταν εγκλωβισμένη με άλλους πρόσφυγες στην περιοχή.

Η αναδίπλωση του Der Spiegel

Λίγους μήνες μετά και η ιστορία με το μικρό κορίτσι, καταρρίφθηκε, ενώ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που φιλοξενούσε μία σειρά από δημοσιεύματα, προχώρησε σε μία ολική αναδίπλωση, ζητώντας συγγνώμη για τον δήθεν θάνατο του 5χρονου κοριτσιού. Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό απέσυρε οριστικά και τα σχετικά δημοσιεύματα.

“Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν.

Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας”, αναφέρει ως συμπέρασμα το γερμανικό περιοδικό στο τελευταίο του δημοσίευμα για την ιστορία στον Έβρο.

Οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία

Έτσι, μετά και την εξέλιξη αυτή με το Der Spiegel, η Έλενα Ακρίτα προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη.

Συγκεκριμένα, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook:

“Στην εκπνοή του χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γιατί κι εγώ – όπως τόσοι άλλοι – πίστεψα την ιστορία της ‘μικρής Μαρίας’ από τον Έβρο. Οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ειλικρινά λυπάμαι.

Εύχομαι το 2023 να βρούμε τη δύναμη να ζητάμε συγγνώμη όταν σφάλλουμε και να προσπαθούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας”.

Διαβάστε επίσης

Share: