Πολ Eυμορφίδης: Ο κύριος Coco-Μat και το αυθαίρετο ξενοδοχείο που κρύβει τη θέα στην Ακρόπολη

Ήταν πριν λίγους μήνες ήταν ο Πολ Eυμορφίδης, γνωστός και ως “κύριος Coco-Mat” εμφανίσθηκε σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, φορώντας σανδάλια. Η εμφάνισή του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως κι έγινε πρώτο θέμα στα media, με τον ίδιο να δηλώνει πως αυτός είναι ο εναλλακτικός τρόπος ζωής του. Άλλωστε, έχει πολλές φορές εξηγήσει ότι μετακινείται κατά κύριο λόγο με ποδήλατο, με το οποίο έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας – σύντομα θα τον δούμε και σε ρόλο κριτή στο νέο ριάλιτι show του ΑΝΤ1, Dragon που θα αναδεικνύει νέους επιχειρηματίες – απασχολεί και πάλι αρνητικά την επικαιρότητα. Αυτή τη φορά, όχι για το εκκεντρικό του ντύσιμο, αλλά για το πεντάστερο ξενοδοχείο, το Coco-Mat Athens BC στο οποίο είναι μεγαλομέτοχος. Το εν λόγω εντυπωσιακό ξενοδοχείο χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και οι τελευταίοι του όροφοι πρέπει να κατεδαφιστούν γιατί εμποδίζουν τη θέαση στο παγκόσμιο μνημείο.

Η lifo.gr φιλοξενεί ένα αποκαλυπτικό και λεπτομερέστατο ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη ιστορία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Coco-Mat Athens BC άρχιζε να χτίζεται στα τέλη του 2017 και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2019 στην πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας από πλευράς ξενοδοχειακού τουρισμού. Η θέα στην Ακρόπολη εξασφαλίστηκε με την ανέγερση δέκα ορόφων και ενός πράσινου roof garden με πισίνα, από το οποίο δικαίως μάλλον οι ιδιοκτήτες του διαφημίζουν ότι σχεδόν μπορείς να αγγίξεις τον Παρθενώνα.

Οι δέκα όροφοι χτίστηκαν χάρη στην οικοδομική άδεια που κατάφερε να εκδώσει το 2017 και στη συνέχεια να αναθεωρήσει το 2019. Το κτίριο κέρδισε το μεγάλο ύψος του, χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού που επιτρέπει ύψος έως και 33 μέτρα.

@Lifo

Ο ίδιος νόμος προβλέπει και «bonus δόμησης», το οποίο δίνει ακόμη μεγαλύτερο ύψος εάν κατασκευαστεί green roof, κάτι που έφτιαξε και το ξενοδοχείο της Φαλήρου, κερδίζοντας κι άλλα μέτρα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ η lifo.

Από την άλλη πλευρά, στην ίδια περιοχή ισχύουν ειδικά διατάγματα τα οποία βάζουν πολεοδομικούς περιορισμούς, βάσει των οποίων απαγορεύεται να χτιστούν τόσο ψηλά κτίρια. Ισχύουν επίσης οι πολύ αυστηρές προβλέψεις του αρχαιολογικού νόμου, γιατί το ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας. Όμως οι οικοδομικές άδειες του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου δεν «σκόνταψαν» σ’ αυτούς τους περιορισμούς.
Ούτε στην υπουργό Πολιτισμού, η οποία «έχει από τον αρχαιολογικό νόμο την απόλυτη εξουσία σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μπορεί να μη δεσμεύεται από τους όρους δόμησης που ισχύουν εφόσον πρόκειται για την προστασία του μνημείου ή του αρχαιολογικού χώρου», όπως είπαν στη LiFO αρχαιολόγοι που γνωρίζουν το θέμα.
Ούτε και στις υπηρεσίες δόμησης του δήμου της Αθήνας, που έδωσαν τις άδειες για ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να εξετάσουν αν υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού στη μελέτη ανέγερσης. Οι άδειες ήταν νόμιμες, είχαν πει τότε οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ισχύουν όλα και τίποτα

Μέσα σ’ αυτό το πολεοδομικό αλαλούμ κρύφτηκαν οι πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, όπως λένε στη LiFO όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση: «αντιφατική πολυνομία, χαοτική πολεοδομική νομοθεσία, ειδικά διατάγματα και αρχαιολογικοί νόμοι». Ίσχυαν όλα και τίποτε από αυτά, όπως φάνηκε στην πράξη.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και το υπουργείο Περιβάλλοντος: «Υπήρχε διαχρονική “απροθυμία” του υπουργείου Περιβάλλοντος να στείλει οδηγίες στις πολεοδομίες για να ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές ισχύουν ειδικά διατάγματα τα οποία δεν επιτρέπουν τα θηριώδη ύψη. Και ότι αυτά τα διατάγματα, όπου υπάρχουν, υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών. Αυτή η ασάφεια χρησιμοποιήθηκε για να εκδίδονται στην ουσία παράνομες οικοδομικές άδειες για κτίρια με μεγάλα ύψη με βάση τους οικοδομικούς κανονισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση του ξενοδοχείου», λένε οι ίδιες πηγές.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ – πετάνε αντίστοιχα το μπαλάκι στους δήμους: «Οι υπηρεσίες δόμησης θα πρέπει να έχουν πλήρη και σαφέστατη εικόνα για το ποιοι είναι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης που εφαρμόζονται στην περιοχή τους», είπαν στη LiFO.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα της ασάφειας, η οποία δίνει χώρο στις business και στην εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού, η περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, από πλευρά χρήσης γης, είναι χαρακτηρισμένη από το 1988 ως «πολεοδομικό κέντρο». Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να χτιστούν σχεδόν τα πάντα, από πολυκαταστήματα μέχρι συνεδριακά κέντρα.

Έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης στο Λεκανοπέδιο, που επιτρέπει την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 3,6 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια του οικοπέδου(!), όταν δεν λειτουργούν τα διατάγματα που αναφέρθηκαν και η προστασία του αρχαιολογικού νόμου.

Μια κακή αφορμή για κάτι καλό

Το ύψος του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε παρεμβάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ΙCOMOS, της Europa Nostra, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά, και έγινε η αιτία για να εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που άλλαξαν τα δεδομένα για την πολεοδομική προστασία, τουλάχιστον όσον αφορά το ύψος των κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.

Όλα ξεκίνησαν επειδή έφτασαν μέχρι το ΣτΕ η κίνηση πολιτών «Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS» και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Πιθανότατα σήμερα δεν θα υπήρχε η απόφαση κατεδάφισης των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου αν τον Φεβρουάριο του 2019 οι κάτοικοι της περιοχής δεν κατέθεταν προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και του δήμου Αθηναίων, ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες της εταιρείας «Μπλε Κέδρος», στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC.

Η ΕΛΛΕΤ και η κίνηση πολιτών «Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS» την ίδια περίοδο κατέθεσαν δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ. Η δεύτερη προσφυγή ασκήθηκε για τις εγκρίσεις που είχε πάρει η εταιρεία Vasaco AEKE – Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων και αφορούσε τη σχεδιαζόμενη ανέγερση άλλου εννεαώροφου ξενοδοχείου, επίσης στο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας.

@Coco-mat Athens BC

Αναζήτηση ευθυνών κατόπιν εορτής

Την ίδια εποχή που η κίνηση πολιτών και η ΕΛΛΕΤ προχωρούν στις παραπάνω νομικές ενέργειες ξυπνάνε και τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, αναζητώντας «ευνομία και αίσθημα δικαίου». Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρακινούμενη από τις αντιδράσεις των πολιτών, έλεγε και για τις δύο ξενοδοχειακές επενδύσεις στου Μακρυγιάννη ότι η «θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων».

Στη συνέχεια προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες στην περίπτωση του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ δεν έφεραν κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα, διότι ενήργησε κατόπιν εορτής: το ξενοδοχείο είχε χτιστεί ήδη, και τρεις μήνες μετά, τον Μάιο του 2019, ξεκίνησε να λειτουργεί.

Στη δεύτερη περίπτωση η κ. Ζορμπά πήρε πίσω την υπογραφή της από την απόφαση που έδινε την έγκριση για την ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου της Vasaco AEKE. Σ’ αυτή την απόφαση η κ. Ζορμπά ανέφερε μία εντελώς αντίθετη γνώμη: «Η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Οι διορθωτικές κινήσεις της τότε υπουργού Πολιτισμού ήταν να επαναφέρει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τις δύο υποθέσεις γιατί αυτό προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος. Κάθε υπουργική απόφαση που δίνει έγκριση για την ανέγερση κτιρίου σε αρχαιολογικό χώρο θα πρέπει να συνοδεύεται από την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση του συγκεκριμένου οργάνου.

Μεσοβέζικη λύση

Για το ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC το ΚΑΣ συνεδρίασε στις 23 Απριλίου του 2019 και βρήκε μάλλον μια μεσοβέζικη λύση: επιφυλάχθηκε να εκφράσει τη συνολική του άποψη σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου μετά την εκδίκαση της προσφυγής των πολιτών και της ΕΛΛΕΤ στο ΣτΕ, η οποία είχε οριστεί λίγες μέρες μετά, για τις 10 Μαΐου 2019.

Ωστόσο αποδέχτηκε τη μελέτη για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του κτιρίου σε μια ατμόσφαιρα αρκούντως ηλεκτρισμένη, με την αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΑΣ να είναι ασφυκτικά γεμάτη από τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων της εταιρείας. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε η λειτουργία του ξενοδοχείου.

Για την άδεια της Vasaco AEKE οι πολίτες είχαν προλάβει και πάλι την υπουργό. Είχαν καταθέσει αίτηση θεραπείας στο ΚΑΣ για τη θετική γνωμοδότηση που συνόδευσε τη δική της απόφαση η οποία έδινε το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η τουριστική επένδυση. Ζήτησαν δηλαδή το ΚΑΣ να επανεξετάσει τη θετική του κρίση, η οποία αποσύρθηκε μετά από αυτοψία που έκαναν τα μέλη του στο οικόπεδο της εταιρείας.

Είναι προφανές ότι έπαιξε ρόλο η διαφορετική πολιτική κατεύθυνση που υπήρχε πια για την επένδυση. Η υπουργική έγκριση ανακαλείται τελικά τον Μάιο του 2019, λίγο πριν εξεταστεί από το ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων κατά της συγκεκριμένης έγκρισης.

Παράλληλα, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια ύψους άνω των 17,5 μέτρων για έναν χρόνο στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι για την αποφυγή νέων τετελεσμένων, κάτι που συνεχίστηκε και από τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Οι δύο υποθέσεις εκδικάζονται από το ΣτΕ τον Μάιο του 2019 και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εκδίδονται οι αποφάσεις. Με την πρώτη απόφαση ακυρώθηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του Coco-Μat Athens BC και διαπιστώθηκε η μη νομιμότητα της αρχικής άδειας, γιατί αμφότερες εκδόθηκαν από την εφορεία αρχαιοτήτων και όχι από τον υπουργό Πολιτισμού, μετά τη σύμφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

Με τη δεύτερη απόφαση ακυρώθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας που είχε πάρει η Vasaco ΑΕΚΕ από τον δήμο της Αθήνας, η οποία εκπροσωπήθηκε στο ΣτΕ με δικηγόρο τον σημερινό υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, προτού αναλάβει κυβερνητική θέση.

@Lifo

Τέρμα στα μεγάλα ύψη

Τον Μάιο του 2020 το ΣτΕ εξέδωσε άλλες δύο αποφάσεις μετά από προσφυγές της Vasaco ΑΕΚΕ που επέμενε στην υλοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, βάζοντας τέλος στις παρερμηνείες όσον αφορά το τι ισχύει για τα ύψη των κτιρίων.

Στις αποφάσεις ορίζεται ότι τα ανώτατα ύψη για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία βρίσκεται και το δεκαώροφο ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC είναι τα 21 μέτρα. Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται επίσης ότι όπου ισχύουν ειδικά διατάγματα, όπως στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, αυτά υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών, βάσει των οποίων χτίστηκε το ξενοδοχείο της Φαλήρου.

Εφόσον το θολό τοπίο ξεκαθαρίστηκε, όσοι είχαν την ευθύνη έπρεπε να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας βήματα προς τα πίσω.

Στην περίπτωση του Coco-Μat Athens BC η συμμόρφωση για το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να κάνει όσα προέβλεπε ο νόμος και δεν είχαν γίνει όταν εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες του ξενοδοχείου. Έτσι, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεν ενέκρινε τη μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου ως προς το ύψος της – βέβαια το ξενοδοχείο ήδη λειτουργούσε κανονικά. Της υπουργικής απόφασης έπρεπε να προηγηθεί η σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, κάτι που, όπως προαναφέρθηκε, είναι προαπαιτούμενο από τον νόμο και δεν είχε συμβεί όταν η εταιρεία έβγαλε τις οικοδομικές άδειες – όπως και έγινε.

Στις 22 Απριλίου 2020 περνάει το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο κρίνει ότι το ξενοδοχείο «με το υπερβολικό ύψος (36,65 μ.) και τον όγκο του βλάπτει τα μνημεία της Ακρόπολης και τον περιβάλλοντα χώρο τους, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και παρεμποδίζει την έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης διότι υπερβαίνει το επίπεδο των εκθεμάτων».

Σύμφωνα με την κρίση του οργάνου, το νέο ύψος του ξενοδοχείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24 μέτρα συν τις επιτρεπόμενες κατασκευές πάνω από το κτίριο, που του δίνουν άλλα τρία μέτρα (24+3). Για να καταλήξει στη γνώμη αυτή συνεκτίμησε, όπως λέει, το ύψος των γειτονικών κτιρίων και το γεγονός ότι το ξενοδοχείο είχε ολοκληρωθεί ήδη.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, στην οποία στηρίζεται και η απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2020 και δύο μέρες μετά, στις 24 Απριλίου, εκδόθηκε η νέα απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ορίστηκε ως μέγιστο ύψος στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο τα 21 μέτρα (21+1 μέτρο για πράσινο φυτεμένο δώμα). Στο πάρα πέντε δηλαδή δεν κόντυνε περισσότερο το ξενοδοχείο, γιατί το ΚΑΣ πρόλαβε την απόφαση του ΣτΕ.

ΥΠΕΝ: Συμμόρφωση με διορθώσεις

Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την ευθύνη για τη νομοθέτηση των όρων δόμησης, συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, εκδίδοντας Προεδρικό Διάταγμα για τα ύψη στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κάτι το οποίο έγινε «με μεγάλη αργοπορία και απροθυμία», όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στη LiFO.

«Αρχικά αποπειράθηκε να λύσει το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση για να αποφύγει τον έλεγχο του ΣτΕ». Το 2021 έστειλε το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο ΣτΕ, προσδοκώντας να περάσουν μεγαλύτερα ύψη, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το Διάταγμα κρίθηκε μη νόμιμο στο σύνολό του και γύρισε πίσω με τις διορθώσεις των δικαστών που ζητούσαν αυστηρότερη προσέγγιση. Τελικά εγκρίθηκε και εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022, εναρμονισμένο με τα ύψη που υπέδειξε η δικαστική απόφαση

Η τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης έφερε στο προσκήνιο τον δήμο της Αθήνας γιατί καλείται να εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση απ’ όλους την απόφαση του δικαστηρίου – από τον δήμο υποστηρίζουν ότι καθόλου δεν αργοπόρησαν, όπως είπαν και στη LiFO εξάλλου.

Η απόφαση όμως του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο απευθύνεται καθαρά και αποκλειστικά στον δήμο και του δίνει ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών να προχωρήσει τις διαδικασίες συμμόρφωσης, δηλαδή να χαρακτηρίσει τους δύο τελευταίους ορόφους και το δώμα αυθαίρετα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατεδάφισή τους.

Υπό την πίεση της απόφασης η πολεοδομία του δήμου, μετά από αυτοψία, έκανε όλα τα παραπάνω, επιβάλλοντας και τα προβλεπόμενα πρόστιμα αυθαιρέτου. Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ: από αυτά, τα 4,7 είναι το πρόστιμο ανέγερσης και τα 2,3 είναι το πρόστιμο διατήρησης. Το πρόστιμο διατήρησης θα καταλογίζεται κάθε χρόνο εις βάρος του ιδιοκτήτη, για όσο διάστημα δεν κατεδαφίζονται οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες.

Empty room with a gray wall mockup

ΕΔΕ και πολιτικές ευθύνες

Για την υπόθεση του δεκαώροφου ξενοδοχείου Coco-Μat Athens BC και της άδειας που δόθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) τον Μάιο του 2019. Από το πόρισμα της ΕΔΕ προέκυψαν σοβαρές ευθύνες για την τότε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου, καθώς και για άλλους τέσσερις υπαλλήλους που παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. Σήμερα η κ. Μπάνου, όπως απάντησαν στη LiFO από το υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται σε «επιστημονική άδεια», χωρίς να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις για την πορεία της υπόθεσης του πειθαρχικού ελέγχου.

Για τις εξελίξεις της κατεδάφισης των δύο ορόφων η LiFO ρώτησε τον μεγαλομέτοχο της Μπλε Κέδρος, Πολ Ευμορφίδη, ο οποίος φάνηκε να δυσανασχετεί εντόνως με την ερώτηση. Αντ´ αυτού επέμενε να μιλά με οξύ ύφος, για τον οικολογικό τρόπο μετακίνησής του με το ξύλινο ποδήλατό του και πόσο η επιλογή αυτή τον διαχωρίζει από την υπόλοιπη επιχειρηματική ελίτ «που κυκλοφορούν με μαύρες μερσεντές και σβερκάτους, που τους περιφρουρούν».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η lifο: “Επειδή ακριβώς ο κ. Ευμορφίδης παρουσιάζεται ως ρέκτης της οικολογίας, τον ρωτήσαμε πώς συμβαδίζει η περιβαλλοντική ευαισθησία με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη που πολλαπλασίασε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του με το δυσθεώρητο ύψος του, το οποίο κρύβει το σημαντικότερο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας. Τότε πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, απαντώντας ότι έφτιαξαν κάτι που είναι «ένα κόσμημα, του οποίου η επισκεψιμότητα αγγίζει το 100%»”.

«Ο νόμος όριζε 33 μέτρα. Κάναμε 33 μέτρα και έναν πόντο; Ούτε καν πόντο. Το δώσαμε, φοβούμενοι μη γίνει κάποια καταστροφή, στην ΤΕΡΝΑ και πληρώσαμε και 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να μας το φτιάξει. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Και εγώ και ο αδελφός μου είμαστε τιμιότατοι. Γυρίζω ελεύθερος, εκτεθειμένος σε ένα ποδήλατο χωρίς σωματοφύλακες και μπράβους», εξήγησε στη συνέχεια.
«Με βάση τον οικοδομικό κανονισμό που υπήρχε, καταθέσαμε μια μελέτη. Πήγαμε στο υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα στην κ. Μπάνου (σ.σ πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών) που έκανε βόλτα τον Ομπάμα, άμα ξέρεις», μας είπε. «Η κ. Μπάνου υπέγραψε την άδειά μας. Και κάναμε αυτό που μας είπε για το υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε.

Στο ερώτημα για το τι θα πράξει η εταιρεία με την καθαίρεση των δύο ορόφων και του δώματος αλλά και το πρόστιμο των επτά εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η πολεοδομία Αθηνών, ο κ. Ευμορφίδης απάντησε ότι αυτός “δεν είναι του γκρεμίσματος, αλλά της δημιουργίας”. “Κάνω ποδήλατο, παραμένω νηφάλιος και έντιμος και εξηγώ, ότι υπάρχουν άλλα 50 κτίρια κοντά στο δικό μας που πρέπει να γκρεμιστούν και να μπει πρόστιμο και σ αυτά”.

Προσφυγή και αποζημίωση από το Δημόσιο

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης επιβολής προστίμου στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εφόσον απορριφθεί η προσφυγή, το πρόστιμο θα κριθεί άμεσα απαιτητό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπλε Κέδρος, Χ. Μπομπόλιαs, ανέφερε στη LiFΟ ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που δίνει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία: όταν κάθε ενδιαφερόμενος ζητάει μια οικοδομική άδεια για να χτίσει κοντά στην Ακρόπολη, δεν είναι αυτός υπεύθυνος για να περάσει την άδεια από όποιον έχει άποψη ή αρμοδιότητα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία στην περίπτωσή μας ακολουθήθηκε».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκανε η εταιρεία στο επενδυτικό κοινό, στις δικαστικές αίθουσες θα αξιώσει και αποζημιώσεις από το Δημόσιο, «σε περίπτωση που ήθελε προκύψει ζημία της από τις πράξεις των εμπλεκόμενων αρχών». Ήδη έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης Μενδώνη, που μείωσε το ύψος του κτιρίου.

To Coco-Mat Athens BC είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, προσφάτως εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία αποτίμησης του ακινήτου διαμορφώνεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί το 22% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 36 ακίνητα, οκτώ από τα οποία είναι ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία της Μπλε Κέδρος αντιστοιχούν στο 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου της και αποφέρουν το 67% των εσόδων. Στην οδό Φαλήρου σχεδιάζει να λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο σε ακίνητο ιδιοκτησίας της, το οποίο σήμερα είναι γκαράζ.

Μέσα στο καλοκαίρι απέκτησε άλλα δύο ακίνητα μέσω πλειστηριασμών. Πρόκειται για ένα τουριστικό συγκρότημα στο Ρίο 23 στρεμμάτων και ένα βιομηχανικό ακίνητο στη Μεταμόρφωση. Στην εισηγμένη Μπλε Κέδρος ο Πολ Ευμορφίδης κατέχει το 37,51% και ο αδελφός του το 37,81%, όντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Πηγή – φωτογραφίες Lifo

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα