Search
Close this search box.

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για τις δύο απόπειρες και αθώος για τον βιασμό

Την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, και την αθώωση του σχετικά με την καταγγελία του βιασμού σε βάρος του πρότεινε η Εισαγγελέας, Στέλλα Στόγια μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσής της την Παρασκευή (13/1).

Για την καταγγελία σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού 27χρονης ηθοποιού μέσα σε θεατρικό καμαρίνι η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ηθοποιού. «Δεν μας εξήγησε ο κ. κατηγορούμενος γιατί αφού έγιναν συναινετικά όλα αυτά γιατί δεν πήρε η καταγγέλλουσα κανέναν ρόλο; Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τρώσει την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. …Οι απειλές ότι θα την αποκλείσει από το θέατρο την οδήγησαν στο φόβο.
Τότε δεν είχε τη διαύγεια να σκεφτεί λογικά. Σήμερα δεν θα ένιωθε φοβισμένη και εγκαλούμενη. Τότε η ψυχολογία ήταν εύθραυστη Φοβήθηκε ένιωσε ότι απειλήθηκε από τον κατηγορούμενο και γι’ αυτό απαντούσε και στα μηνύματά του. Βρίσκονταν σε ψυχική ομηρεία. Είχε γιγαντωθεί στο μυαλό της η ιδέα της απειλής. Σχετικά με τη θέση της υπεράσπισης γιατί η καταγγέλλουσα δεν κατήγγειλε τότε τον κατηγορούμενο, η καταγγέλλουσα ένιωσε ότι δεν θα μπορούσε τότε να τα βάλει με τον κραταιό Φιλιππίδη. Ο κατηγορούμενος εξανάγκασε τη καταγγέλλουσα σε γενετήσιες πράξεις με τη χρήση βίας, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

Ένοχος για την απόπειρα βιασμού στο αυτοκίνητο

Για την καταγγελία σε βάρος του Φιλιππίδη επίσης για απόπειρα βιασμού ηθοποιού, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι την ενοχή του κατηγορουμένου και για το αδίκημα αυτό.

Μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας αποδόμησε τους ισχυρισμούς του ηθοποιού ότι υπήρξε συναινετική σεξουαλική συνεύρεση, λέγοντας: «Για ποιο λόγο τότε η καταγγέλλουσα δεν πήρε κάποιο ρόλο; Για ποιο λόγο δεν επιδιώκει να τον συναντήσει μετά. Έγινε πολύς λόγος για το ημερολόγιο της καταγγέλλουσας ότι δεν κατέγραψε εκεί το περιστατικό. Οι σελίδες στο ημερολόγιό της εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ένα τραυματικό γεγονός που δεν θέλησε να καταγράψει. Εξανάγκασε την καταγγέλλουσα σε ανοχή γεννετήσιας πράξης με τη χρήση βιας έχοντας την κλειδωμένη εντός του οχήματος του».

Πρόταση αθώωσης για τον βιασμό της πρώτης καταγγέλλουσας

Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση λόγω αμφιβολιών της πρώτης καταγγέλουσας.

Σε αυτή την υπόθεση, η εισαγγελέας στάθηκε ιδιαίτερα στις διαφορετικές καταθέσεις που η ηθοποιός έδωσε στο ΣΕΗ, στον εισαγγελέα και στην ανακρίτρια σχετικά με τους καταγγελλόμενους από εκείνη βιασμούς της.

«Η καταγγέλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Άλλα στο ΣΕΗ, άλλα στον εισαγγελέα, άλλα στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελεα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μία καταγγελία. Ανακάλυπτε, όμως, κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο», τόνισε η κ. Στόγια και πρόσθεσε: «Αν η ΑΜ από την αρχή είχε πει αυτά που είπε στη συνέχεια, θα το δεχόμουν».

Αναφερόμενη σε φράση του φερόμενου θύματος ότι μετά από το ένα από τα δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας που είχε βιώσει από τον κατηγορούμενο δέχθηκε δουλειά από τον Πέτρο Φιλιππίδη στο θέατρο, και «ήταν ενθουσιασμένη», η εισαγγελέας επεσήμανε πως «καμία γυναίκα δεν ενθουσιάζεται επειδή την καλεί για δουλειά ο βιαστής της. Η ίδια μάς είπε πως στον χώρο τους “ματώνουν. Έτσι είναι γαλουχημένες”».

Τι ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την πρόταση της εισαγγελέως

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Όσον αφορά την εισαγγελική πρόταση, που αφορούσε την πρώτη καταγγέλλουσα, νομίζω ότι ήταν μια πρόταση, εξαιρετικά τεκμηριωμένη γιατί ανέλυε για πάνω από μια μιάμιση ώρα τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε, που της δημιούργησαν μεγάλες αμφιβολίες και εισηγήθηκε για αυτόν τον λόγο την αθωότητά του».

Στο σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου ότι απαλλάχθηκε και δεν αθωώθηκε ο ηθοποιός, ο γνωστός δικηγόρος ανέφερε: «Κοιτάξτε, ένας δικηγόρος θέλει να ακούσει τη λέξη “αθώος” οι αμφιβολίες είναι κάτι διαφορετικό. Πάντως η λέξη είναι “αθώος”». Στη συνέχεια ανέφερε πως η αγόρευση της εισαγγελέως για τις δύο άλλες υποθέσεις διήρκεσε 20 λεπτά και σε αυτές ο εντολέας του προτάθηκε ένοχος.

Συνεχίζοντας είπε ότι το δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει την εισαγγελική πρόταση και μπορεί να καταδικάσει ή να αθωώσει τον Πέτρο Φιλιππίδη για όλες τις πράξεις. «Στο δικαστήριο, είναι 3 δικαστές και η πλειοψηφία είναι ένορκοι, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη», είπε.

Όπως επεσήμανε είναι πολύ σημαντικό το ότι η πρόταση της εισαγγελέως «κινήθηκε στα πλαίσια της κοινής λογικής». Στην ερώτηση εάν η πρόταση ήταν απόφαση, τι ποινές θα επέφερε, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε: «Το πλαίσιο ποινής όσον αφορά τις απόπειρές είναι από 2 έως 8 χρόνια κάθειρξη. Εάν είχαμε και ένα ελαφρυντικό που ενδεχομένως θα αναγνώριζε το δικαστήριο, θα είχαμε πάλι 8 χρόνια κάθειρξη έως έναν χρόνο φυλάκιση».

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα