Search
Close this search box.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Τα φτωχά παιδικά χρόνια και η άρνηση στον γάμο και τον… Φώσκολο!

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη γεννήθηκε στη Δόξα, σε ένα χωριό στο Διδυμότειχο σε μία αγροτική οικογένεια. Παρόλο που από μικρή ήξερε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός, ντρεπόταν και να το ξεστομίσει. “Πίστευα ότι οι ηθοποιοί είναι κάτι σαν πρίγκιπες, ότι ηθοποιός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι¨, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ. 

Και πόσο έξω είχε πέσει τότε, αφού η Καρυφυλλιά όχι μόνο γεννήθηκε ηθοποιός, αλλά έγινε μια σπουδαία ηθοποιός χαρίζοντας στο θέατρο και την τηλεόραση σπουδαίες δραματικές ερμηνείες.

Η Καραμπέτη μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον καθαρά αγροτικό. Εκεί στο χωριό της από μικρή ήρθε σε επαφή με τη φύση, με τις απλές απολαύσεις της ζωής, αλλά και με τις οικονομικές δυσκολίες. Την εποχή εκείνη στο χωριό δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, το οποίο έπαιρναν με στάμνες από μια πηγή έξω από το χωριό. Όμως, την ίδια δεν την ενδιέφερε. Μεγάλωνε με εικόνες που τη συντροφεύουν μέχρι και σήμερα, ενώ η φτωχική ζωή στο χωριό ήταν σπουδαίο μάθημα ζωής που ως ενήλικας και όταν η φήμη και η επιτυχία “εισέβαλαν” στη ζωή της, εκείνη παρέμενε προσγειωμένη και αφοσιωμένη στον καλλιτεχνικό προορισμό της.

Τα φτωχικά χρόνια και η… θυσία των γονιών για το παιδί τους

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξη για τα παιδικά της χρόνια: “Το πιο αγαπημένο μου πράγμα ήταν το λευκό τοπίο τις μέρες του χειμώνα. Μερικές φορές έριχνε και δυο μέτρα χιόνι και θυμάμαι ότι για να πάω στο σχολείο ο πατέρας μου άνοιγε διάδρομο και τα τοιχώματα ήταν πιο ψηλά από μένα. Θυμάμαι κομμάτια από κρύσταλλο στις στέγες των σπιτιών που σαν παιδιά τα χρησιμοποιούσαμε ως γλειφιτζούρια. Και τα καλοκαίρια παιχνίδια μέσα σε αχυρώνες, βουτιές σε παχιά στρώματα άχυρου, τα νυχτέρια-ξενύχτια στις αυλές των σπιτιών πάνω σε ψάθες και σε πολύχρωμα κιλίμια, όπου είτε ξεφλουδίζαμε καλαμπόκια, είτε ξεσποριάζαμε τα ηλιοτρόπια, παιχνίδια τις νύχτες που ήταν γεμάτες από πυγολαμπίδες, φωτεινά αστεράκια που τα κυνηγούσαμε για να διαπιστώσουμε με έκπληξη ότι πρόκειται περί εντόμων”.

Οι γονείς της αν και ήταν άνθρωποι του χωριού, αγρότες, που είχαν τελειώσει μόνο το δημοτικό, ήθελαν να εξασφαλίσουν για την κόρη τους ένα καλύτερο μέλλον. Ήθελαν να της προφέρουν πράγματα που στο χωριό δεν θα μπορούσαν, ήθελαν να ανοίξουν τους ορίζοντές της, να της δώσουν φτερά να πετάξει. Γι’ αυτό πήραν τη μεγάλη απόφαση να τα αφήσουν όλα πίσω, να ξεριζωθούν από τον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο για τη μικρή Καρυοφυλλιά.

Έτσι, όταν η ηθοποιός ήταν 12 ετών, μετακόμισαν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Η νέα ζωή στη μεγάλη πόλη, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους και τις “ρίζες” τους, δεν ήταν εύκολη. “Αυτοί οι απλοί, αμόρφωτοι άνθρωποι που είχαν μόλις τελειώσει το δημοτικό ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, έχασαν το σπίτι τους, το περιβάλλον τους, τους φίλους και συγγενείς τους και πήγαν στη μεγάλη πόλη, στη Θεσσαλονίκη. Και το πλήρωσαν αυτό το πράγμα. Αυτοθυσιάστηκαν – η μητέρα μου που ήταν αρχόντισσα στο χωριό κατέληξε να καθαρίζει σκάλες και να πλένει ρούχα σε διάφορες κυρίες της γειτονιάς, μέχρι να δουλεύει σε εργοστάσια για να επιζήσουμε. Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα, αν μέναμε εκεί. Φαντάζομαι ότι μεγαλώνοντας θα τον έβρισκα τον δρόμο μου, αλλά σίγουρα αυτό διευκόλυνε τα πράγματα πολύ περισσότερο”, είχε πει η Καρυφυλλιά Καραμπέτη για τους γονείς της.

Το “όχι” στο Νίκο Φώσκολο

Και η…θυσία των γονιών, δικαιώθηκε, αφού η κόρη τους βρήκε τον δρόμο της. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κρατικού και ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΚΘΒΕ ως αριστούχος, εκείνη αρνήθηκε. Τότε ήταν διευθυντής της Δραματικής του ΚΘΒΕ ο Τάσος Παπανδρέου και όταν αποφοίτησαν, ίδρυσαν την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Κατέβηκε στην Αθήνα και από εκεί και πέρα άνοιξε διάπλατα ο δρόμος στο θέατρο, με σημαντικές συνεργασίες.

Αργότερα όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση, η Καρυοφυλλά Καραμπέτη πρωταγωνιστεί στο “Κίτρινο Φάκελο” και έχουν την ευκαιρία – και ευλογία – να την γνωρίσουν και όσοι δεν είχαν την τύχη να τη δούνε από κοντά στο θέατρο. Γύρω από το όνομά της γίνεται το μεγάλο μπαμ και όλοι μιλάνε για την εξαιρετική πρωταγωνίστρια με τη συγκλονιστική ομορφιά και φινέτσα.

Μάλιστα, ο Νίκος Φώσκολος την ήθελε για τη Λάμψη, όμως, εκείνη είπε ένα μεγάλο “όχι’ στον σκηνοθέτη. Αν μετάνιωσε αυτή την άρνηση; “Δεν πήγα, ούτε μετάνιωσα. Ήταν θέμα ιδιοσυγκρασίας”, έχει δηλώσει. Εξάλλου, δεν την ενδιέφεραν ποτέ οι εύκολες εμπορικές παραστάσεις ή οι σαπουνόπερες. Η Καραμπέτη ήταν για τις… δύσκολες αποστολές και ρόλους. Την ενδιέφερε να κάνει Τέχνη. Ήταν καταδικασμένη να κάνει Τέχνη, αυτό έλεγε η συνείδησή της.

Δύο χρόνια μετά πρωταγωνιστεί στη σειρά “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”  του Κώστα Κουτσομύτη και όλοι παραμιλάνε με την Καραμπέτη. Δεν πήραν ποτέ να μυαλά της αέρα και ήταν πάντα προσεγειμώνη.

“Είμαι 64 χρόνων και το δηλώνω ως τύχη και ευλογία”

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μέχρι και σήμερα στα 64 της χρόνια θεωρείται μία από τις πιο γοητευτικές κυρίες του ελληνικού θεάτρου και τηλεόρασης. Ο χρόνος που περνάει δεν τη φοβίζει. Αντίθετα, είναι απόλυτα συμφιλιωμένη και τη θυμώνει ο ηλιακός ρατσισμός που υπάρχει γύρω μας.

“Υπάρχει ακόμα και η φοβία του χρόνου, της ηλικίας. Γιατί δηλαδή είναι στίγμα αν ένας άνθρωπος γίνει 40, 50, 80 χρόνων; Αυτή είναι η κοινή μοίρα για όλους, όσοι είναι τυχεροί. Γιατί κάποιοι δεν θα φτάσουν εκεί, θα φύγουν στα μισά.δυο ηθοποιοί συνεχίζουν να συζούν όπως έκαναν άλλωστε τα τελευταία χρόνια….” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ.

Και είχε προσθέσει: “Γιατί είναι κακό να μεγαλώνεις; Έχεις συσσωρεύσει εμπειρίες, υπάρχει πια μια άλλου τύπου ομορφιά, πνευματικότητα και γνώση πάνω στα πράγματα. Δεν είναι ανεκτίμητο να βλέπεις τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, την Τζούντι Ντεντς, την Έλεν Μίρεν σ’ αυτές τις συγκλονιστικές ερμηνείες που μας έδωσαν στη χρυσή τους ωριμότητα; Και γιατί δεν πρέπει να λέμε την ηλικία μας; Είμαι 64 χρόνων και το δηλώνω ως τύχη και ευλογία που έφτασα έως εδώ, υγιής και δημιουργική. Με σοκάρει η ολοσχερής αδυναμία μας να αποδεχθούμε την κατάσταση των πραγμάτων. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη μοίρα μας επιτέλους. Είμαστε όντα θνητά και ευάλωτα”.

https://www.youtube.com/watch?v=5orkpafZUyI

Η.. άρνηση στον γάμο

Η ηθοποιός έζησε μεγάλους έρωτες στη ζωή της. Ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι σε σχέση με τον επίσης ηθοποιό, Κρις Ραντάνοφ

“Οι σύντροφοί μου ήταν ως επί το πλείστον μέσα από τον χώρο. Οπότε γνώριζαν πολύ καλά τα δεδομένα και ήταν υποστηρικτικοί. Σαφώς και υπήρξαν τριβές, γι’ αυτό και κάποιες σχέσεις άντεξαν στον χρόνο και κάποιες άλλες όχι. Όλες, όμως, οι εμπειρίες είναι πολύτιμες. Είτε είναι καλές είτε κακές, έχεις να πάρεις και να μάθεις κάτι”, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της

Ως κορίτσι ποτέ δεν ονειρευόταν τον γάμο. Κια μπορεί πριν λίγα χρόνια οι φήμες να την ήθελαν να παντρεύτηκε στον σύντροφό της κρυφά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

“Είμαι σε μια σχέση εδώ και πολλά χρόνια. Η σχέση μας βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη και την αλληλοστήριξη. Αυτό μου δίνει ένα πλαίσιο ελευθερίας και εμπιστοσύνης. Ξέρω ότι είμαστε μαζί γιατί θέλουμε να είμαστε μαζί. Δεν είμαστε παντρεμένοι, δεν έχουμε παιδιά και δεν έχουμε εξαρτήσεις τέτοιου τύπου. Εάν λοιπόν θέλουμε έναν άλλο άνθρωπο, απλώς θα χωρίσουμε. Και μπορεί να προκύψει. Τίποτα δεν είναι εσαεί στη ζωή και όλα μπορούν να συμβούν”, είχε δηλώσει στο περιοδικό People το 2019.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα