BBC: Ζήτησε συγγνώμη για τον σεξιστικό τίτλο του στο άρθρο για την παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας

Η Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/1) την απόφασή της να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από πεντέμισι χρόνια στην εξουσία. Όπως εξήγησε η 42χρονη πολιτικός, «δεν έχει πλέον την ενέργεια» για μια νέα θητεία και πως για όλους «κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να αποχωρήσει. Για μένα αυτή η ώρα είναι τώρα».

Η είδηση της παραίτησής της έκανε τον γύρο του κόσμου, με το BBC να επιλέγει να την καλύψει με τον τίτλο: «Η Τζασίντα Άρντερν παραιτείται: μπορούν πράγματι οι γυναίκες να τα έχουν όλα;”». Το επίμαχο άρθρο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως προκλήθηκε χαμός, με τους χρήστες να κατηγορούν το BBC για σεξισμό.

«Είναι ντροπή, BBC World. Η Τζασίντα Άρντερν υπήρξε για χρόνια ηγέτιδα και διεθνής ηρωίδα. Χάρη σε αυτήν, πολλές άλλες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θα γνωρίσουν μεγαλύτερη επιτυχία. Εκείνη τα έκανε όλα», έγραψε μία χρήστης.

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και με το BBC, αναγκάστηκε να το πάρει πίσω και να παραδέχεται δημοσίως πως ήταν “ακατάλληλος” ο τίτλος. «Γρήγορα αναγνωρίσαμε ότι ο αρχικός τίτλος δεν ήταν κατάλληλος και τον αλλάξαμε. Διαγράψαμε επίσης το σχετικό tweet», ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του BBC στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έχω ενέργεια, τόσο απλά!

«Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», ξεκαθάρισε η Άρντερν στην ανακοίνωσή της.

Ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα. Όμως τελευταία βλέπει τη δημοτικότητά της και αυτήν του κόμματός της να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, μόλις η δεύτερη που έγινε μητέρα ενώ βρισκόταν στην εξουσία, έκανε την απρόσμενη για πολλούς ανακοίνωση στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου το 2023. Τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν αποχωρεί επειδή «πιστεύω πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω πως μπορούμε, και πως θα το κάνουμε».

Διαβεβαίωσε, ακόμη, πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός λόγος πίσω από την αποχώρησή της.

«Άνθρωπος είμαι. Δίνουμε όσα μπορούμε για όσο μπορούμε, και μετά είναι καιρός. Και για μένα, είναι καιρός», σημείωσε. «Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια», ανέφερε. Όμως μαζί με «το προνόμιο έρχεται η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να ξέρεις πότε είσαι πρόσωπο κατάλληλο για να κυβερνήσει και πότε δεν είσαι», πρόσθεσε.

Η Τζασίντα Άρντερν, πέρα από τις κρίσεις των ακινήτων, της παιδικής φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην Κράιστσερτς, την έκρηξη ηφαιστείου, την πανδημία του νέου κορονοϊού, τη συνεπακόλουθη οικονομική κρίση. Η εξουσία είχε «μεγάλο» προσωπικό κόστος, παραδέχθηκε. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά, και ξέρω πως δεν έχω πλέον αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο για την κάνω σωστά. Είναι τόσο απλό».

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα