βασιλιάς Κάρολος και Καμίλα

Βασιλιάς Κάρολος: Νέες λεπτομέρειες για τη στέψη του – Αποφασισμένος να “σπάσει” παραδόσεις αιώνων

Η στέψη του βασιλιά Κάρολου αναμένεται να είναι το γεγονός της νέας χρονιάς που μπήκε και ήδη στη Μ. Βρετανία κινούνται στους ρυθμούς αυτής. Αν και η στέψη θα γίνει στις 6 Μαΐου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν το Σάββατο λεπτομέρειες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Και όπως τονίζει ο ξένος Τύπος, είναι αποφασισμένος η τελετή να είναι διαφορετική και να “σπάσει” ακόμη και παραδόσεις αιώνων.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό , η τελετή της στέψης του αναμένεται να μην είναι τόσο πολυέξοδη, όπως εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ, πριν από 70 χρόνια, σε μια αντανάκλαση της κρίσης που βιώνουν πολλοί Βρετανοί. Θα πραγματοποιηθούν τριήμεροι εορτασμοί, με τη στέψη το Σάββατο 6 Μαΐου, ένα «Μεγάλο γεύμα της στέψης» και μια «Συναυλία της στέψης» την επόμενη ημέρα, ενώ η Δευτέρα θα είναι αργία για τους Βρετανούς. Την τελευταία ημέρα οι παρευρισκόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στο «The Big Help Out», προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Ο βασιλιάς Κάρολος “σπάει” μία παράδοση αιώνων

Η ίδια η στέψη θα είναι «μια πανηγυρική θρησκευτική λειτουργία, καθώς και μια ευκαιρία για εορτασμό και λαμπρότητα», την οποία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ανακοίνωσε το παλάτι. Και όπως υπογράμμισε με νόημα, το παλάτι, «θα αντανακλά τον σημερινό ρόλο του μονάρχη και θα στρέφεται προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες της στις μακρόχρονες παραδόσεις και τη μεγαλοπρέπεια».

Αυτή η γραμμή του παλατιού έχει ερμηνευτεί από τους ειδικούς ως υπαινιγμός ότι η στέψη του Καρόλου θα είναι διαφορετική και πιο υποτονική από εκείνη που βίωσε η εκλιπούσα μητέρα του πριν από επτά δεκαετίες, με μικρότερη τελετή και τροποποιήσεις σε ορισμένα φεουδαρχικά στοιχεία του τελετουργικού.

Λέγεται, μάλιστα, πως ο Κάρολος ετοιμάζεται να σπάσει και μία παράδοση αιώνων και αφορά στο κομμάτι της ενδυμασίας. Ο ίδιος, επιθυμεί να φορέσει απλώς την στρατιωτική του στολή και όχι τις μεταξωτές κάλτσες και τις βασιλικές βράκες που φορούν παραδοσιακά. Έτσι, αναμένεται να φθάσει με στρατιωτική στολή, πιθανώς του Ναυάρχου του Στόλου, την οποία φορούσε στα εγκαίνια του Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο. Θα ντυθεί επίσης στην τελετή με γούνα ερμίνας και θα φορέσει σε διαφορετικά σημεία τόσο το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα όσο και το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Ο Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα φθάσουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ με πομπή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, γνωστή ως «η πομπή του βασιλιά», και θα επιστρέψουν αργότερα με μια μεγαλύτερη τελετουργική πομπή, γνωστή ως «η πομπή της στέψης», συνοδευόμενοι από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στέμμα θα φορέσει και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, όπως έχει γίνει γνωστό, αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι δύο τους, μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα εμφανιστούν στη συνέχεια στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να ολοκληρώσουν τις εκδηλώσεις της ημέρας.

Προς το παρόν, το παλάτι δεν έχει διευκρινίσει ποια μέλη της οικογένειας θα εμφανιστούν στην πομπή και στο μπαλκόνι, μετά τη συνεχιζόμενη εξορία του πρίγκιπα Άντριου από τη δημόσια ζωή ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι που καταφέρεται εναντίον της οικογένειάς του.

Τι θα γίνει με τον Χάρι και την Μέγκαν;

Κι εδώ είναι το μεγάλο ερωτηματικό, όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα. Θα είναι ο Χάρι και η Μέγκαν στην τελετή; Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινίσει αν θα είναι εκεί. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος προτίθεται να τους καλέσει.

«Θα βοηθούσε πολύ τον Κάρολο όσον αφορά την εικόνα του, αν ο Χάρι και η Μέγκαν ήταν εκεί», είχε δηλώσει στο CNN η ιστορικός εξειδικευμένη σε θέματα βασιλείας Κέιτ Γουίλιαμς. «Θα φανεί ιδιαίτερα άσχημο γι’ αυτόν αν ο γιος του δεν είναι εκεί», είχε επισημάνει. Όμως, η κυκλοφορία του βιβλίου του πρίγκιπα Χάρι, Ρεζέρβα, έχει δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές στη βασιλική οικογένεια.

Συναυλία με πληθώρα καλλιτεχνών

Στα της στέψης, στις 7 Μαΐου, χιλιάδες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του «Coronation Big Lunch», ενώ «μουσικά είδωλα παγκοσμίου φήμης και σύγχρονα αστέρια της μουσικής», των οποίων η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για το λεγόμενο «Coronation Concert» που θα πραγματοποιηθεί στο East Lawn του κάστρου του Ουίνδσορ, όπως ανακοίνωσε το παλάτι.

Τη συναυλία θα παρακολουθήσει κοινό που θα απαρτίζεται από εθελοντές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του βασιλιά, καθώς και από αρκετές χιλιάδες μέλη, τα οποία θα επιλεγούν μέσω εθνικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί από το BBC.

Θα παρακολουθήσουν μια «ορχήστρα παγκόσμιας κλάσης σε ερμηνείες αγαπημένων μουσικών κομματιών με επικεφαλής μερικούς από τους μεγαλύτερους διασκεδαστές του κόσμου, μαζί με καλλιτέχνες από τον κόσμο του χορού, καθώς και μια επιλογή από ομιλίες από αστέρες της σκηνής και της οθόνης», ανέφερε το παλάτι, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα